onsdag 29 maj 2013

Lite betestips.

Nyss hemkommen från ögonmottagningen på Kalmar Lasarett och det fanns lite förändringar i ena gluggen och jag ska ditt igen om 2 - 3 månader igen och ta nya bilder med någon kontrastvätska och något skit ska behandlas med laserstrålar, Luv it!

Det gick lite bättre än jag trodde denna gång, ni som genomgår detta med ögonfotografering vet nog vad ja menar, man är halvblind ganska många timmar efteråt, men jag hoppas att jag inte trycker fel för många gånger på tangentbordet!
Kaffekoppen är väldigt viktigt för mig under hela året och nästan lika viktigt, kan en liten 2 - 3 Bait stringer gjord av PVA - tejp vara, perfekt att skicka mot en fisk som rullar eller visar sig på annat sätt.

Mest använder jag detta lite trick under den kalla årstiden, var man inte vill ha för mycket beten ute, åtminstone inte när man fiskar.
Ett gäng halvstora mäskbollar som har rätt konsistens, så dem slås sönder när de träffar vattenytan är bra och har du inte för mycket störande småfisk, så är detta värd att prova och kör något spö med en Methodfeeder, oftast kommer runnet på just feedern.
Karpen lär sig snabbt vad man ska undvika och det gäller främst dina floaters, karpen är en bottenlevande fisk och att befinna sig sig uppe vid ytan är något som de gör, men de är på sin vakt och detta ligger i generna.

Tas det för mycket fisk på floaters eller att de skräms mm bland beten av en viss storlek, färg eller doft, så kan dem backa undan, så prova att ändra färgen och doften och se om det kan hjälpa dig.
Oftast har man en stor Doggy eller annan floaters, som ger kastvikt nog för att nå ut till fisken och dessa tas oftast, men inte alltid!

Karparna tar oftast dem mindre bitarna först och sen dem större, men de kan även låta bli dem större och ett tips är att montera två små hundmatsbitar på kroken, som visat här och det brukar hjälpa till att få en firre att ta dem.
Har du fisken framför dina fötter, så mäska bara med små floaters och lägg ner en korkbit framför just den fisk du vill fånga.

Korkbiten kan du limma på kroken med snabblim eller använda ett baitband, som jag har gjord här, karpen ser ingen skillnad i sin iver för att få i sig lite föda.

Använd krokstorlek efter fiskens beteende och platsens utformning, är det rena rama djungeln, du befinner dig i, så gå upp lite i krokstorleken och du landar din fisk.
Stora Halibut pellets drar till sig fisk som magneter, men dem fyller upp fisken ganska snabbt och mitt tips är att du koncentrerar dessa pellets runt ditt krokbeten, gör inte för stora bags utan håll igen lite på storleken och fiska med en Halibutpellet som krokbete.
Kalla vatten eller hela året! Dina bags ska inte vara stora som en fotboll och dina sticks, ska inte se ut som en gipsad arm. Skär ner på detta och du får mera fisk!

En bag eller sticks ska endast locka fram karpen till ditt krokbete och karpen ska i princip ta allt i en tugga och din rigg sköter resten åt dig.

Har du får långa sticks eller bags som är för stora, så mättar dessa mera än dem fiskar och det tar längre tid och det blir dyrare för dig i längden.

Man kan öka lite på storleken under sommaren, men under den kalla årstiden är det en helt annan femma, då gäller det verkligen att ha små saker med mycket doft kring sina krokbeten.
Kom alltid till vattnet väl förberedd och ha gott om sticks och bags klara, ingen vill sitta i regn och fippla med detta och man vill inte sitta och börja med att göra godispåsar innan man kan få ut sina riggar.

Gör ett större gäng hemma i lugn och ro, ha dem i en zipp - lock påse och det du inte använder, kan du ha till nästa session, bara att fylla på med lite, så du alltid är garderad.
Några ställde frågor kring Maskrosens rot och så här ser den ut lite stympad i bitar, ser ut lite som Tiger nuts, men innehåller den vita oljan som gräskarparna så gärna vill komma åt.

Dessa rötter flyter och du kan få ner dem med putty eller ett blyhagel, eller fiska den en bit över bottnen som en vanlig pop - upp eller ha dem stående över blyet med hela rigglängden, allt fungerar och endast gräskarpen tar dessa beten!
Salta dina boilies både under egen tillverkning eller som här ett gäng Ready - mades, som först torkades till ordentligt och sedan lades i vatten från sjön och sen lades dem i en hink, var de täcktes med salt.

Låt dem ligga ett bra tag. så saltet verkligen tränger in i dina beten, karpen älskar salt och dessa saltade beten fungerar under hela året, men främst under våren och försommaren, var karpen är i stort behov av mineraler.
Ett annat bete som fungerar året runt är starkt kryddade korvar, typ ölkorvar, jo hetare dem är desto bättre fungerar dem!

Skär dem i bitar som är 10 - 20 mm, en del tar bort skinnet, jag gör det inte, jag har aldrig bryt mig om detta och dessa korvbitar har gett mig sin beskärda del av karp genom årens lopp..

Du kan montera dem på ditt hair på kryss och tvären, men du måste alltid kolla i vattenkanten eller i ett testing jar att de inte flyter, det kan bero på fettinnehållet och det löser du genom ett blyhagel på hairet mellan kroken och korvbiten.
Ett bra sätt att hålla karparna på din mäskplats är jo självklart att mäska, men i vår tid av stress och annat, så hinner man inte ibland och ett sätt att komma kring detta lite, är att mäska med massbaits.

Partiklar som Hampa, Vete, Mung - och Adzukibönor är bra och billiga, lätta att preparera, men du kanske rullar dina boilies själv och då är mitt tips följande: Ta några kilo färdig boiliedeg och tryck ut denna genom ett 6 - 8 mm munstycke via din Bait gun.

Tryck ut degen direkt ner i en gryta med kokande vatten och låt det koka ett par minuter, ta sedan upp hela korven och hacka den i små bitar och nu har du en massa små beten med samma färg och doft som dina större boilies och dessa håller karparna på plats.

De rotar fram varje bit, garden sänks och har du lite av dina vanliga storlekar bland dessa småbitar, så blir karpen van vid att hitta dessa och ditt fiske kan bara bli bättre. Nice touch och det fungerar klockrent och i alla vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.