onsdag 8 maj 2013

Lead arrangements and Back leads.

Ska bara ta tillfället i akt och visa lite andra arrangemang, som du kan använda, allt behöver inte vara en ny modern Chod - rigg eller det gamla konceptet med leadclips och Swivel leads.

Nej, det finns flera sätt, du kan fiska på och då detta inte används i dina vatten, så vet karpen inte hur den ska komma undan och där har du din stora fördel.

Det är en gång så i karpfiskets värld, följer du trenden och vad alla andra gör, så fångar du precis som alla andra. Men avviker du med något annat, som inte karparna är van vid, så kommer du att fånga mera och troligtvis större fisk, så våga gå dina egna väger!
Chod - riggen till vänster i bild använder många och minst fem gånger så många karpar har lär sig denna rigg, men hur ofta fiskar du med en running - rigg, alltså med ett bly som glider på linan löst, lite tightare eller löst och sen kommer smällen? Vi titta på detta!
Här det löst och ingen motstånd alls, karpen tar ditt bete och förväntar sig ett motstånd, som den använder för att bli av med det  otrevliga (kroken) den backar  och backar och med en lätt hangers, så får du all indikation i världen, på att en karp redan har gjord bort sig.
Här lite mer tight på grund av lekandets lilla ögla, samma sak som förra riggen, men fisken får panik fortare och detta är en super - rigg för vinterfiske eller har Jim Shelley fel?
Här är det löst och sen kommer smällen. Du har ett flat in - line pear leads på 3 - 5 oz, var leadcoren går genom.Två stycken 8 mm gummipärlor på varje sida om blyet och på leadcoren har du sen en 4 mm gummipärla, som sitter tight och som du kan föra upp till det avstånd du tycker.

Karpen tar ditt bete och backa och skakar och du får din indikation, men när karpen har dragit tillräckligt nog, så 4 mm pärlan ligger mot blyets tyngd, då går tåget vill jag lova!

En mycket bra rigg året om, men jag gillar den på vinternätterna, var det tar en stund att vakna till 1 - 2 bleep, komma ut ur sövapåsen och när allt detta är klart, så har riggen gjord sitt och jag står upp framför ett skrikande larm.
Chod - riggen eller som Rod Hutchinson, en gång i tiden döpte den till: The East Coast Cod Angling Rig, jag använder sällan denna rigg, fast den kan kastas vart du vill och över vilken botten.

Jag använder andra rigger för mitt pop - up fiske och ser inga behov för denna rigg, men den finns i min utrustning, man vet aldrig vart man hamnar eller vad som finns framför en och då är det bara att plocka fram den.
Svenskt standard skulle jag vilja säger, jag är själv frälst på detta och det är lite synd, för varje gång man tar fram lite andra riggar (running - riggs) så ökar antalet karpar och det kan inte bara vara slumpen.

Det blir betydligt flera napp och runs och mina hangers (Gardners Nano Bugs) är i rörelse, det mesta av tiden, var däremot "standard - riggen" på bilden, där hänger Buggen stilla betydligt längre och det bevisar bara att fisken är framme, oftare än du tror.

Alla kan uppleva ett pass, var allt bara flyter på, men prova med running - riggs och uppleva dessa dagar oftare. Många får ett run och tänker vilken rigg, det är klockrent, men du ska veta att fisken har haft ditt beten i munnen flera gånger, än du bara kan drömma om, innan du fick ditt run.
Se upp när du köper dina bly eller om du gjuter dem själv, för långa fästen, som det till vänster kan - och vill ge fisken för mycket spelrum och den kan komma undan med blotta förskräckelsen.

Har du bly med för långa fästen, så klipp av lekandet och fäst haken i leadclipset och det blir bättre och snabbare krokfästen i fisken.

Bly med lekanden och för långa hakar, ger dig ofta ett bleep och du anser att detta var ett linebite! No way my man! Det var karpen som spottade ut ditt bete och kraften av utblåset gjorde att lekandet eller leadclipset som förflyttade sig och gav dig bleepet, du sitter kvar i stolen och blev tagit rejält i röven.

Inget linebite och karpen memorerade platsen, så vänta 3 - 4 minuter och veva in och kasta om betet till samma plats, rör eller ändra inget, bara blyet ska ändras, du hamnar aldrig helt på samma plats och du får en ny chans!
Tänk till, när du fiskar med in - line leads och framför allt vid fiske i eller nära växtlighet, dessa bly har en hemsk förmåga att samla på sig växtlighet, så tänk till och bli av med blyet och landa din fisk.
Back - leads är bra vid fiske med flera spö, det blir lättare att landa fisken, men se upp med vad du har mellan dig och fiskeplatsen, bli aldrig en slav under dessa bly
Samma sak gäller med dem så kallade Flying back - leads, som sitter permanent på huvudlinan och som flyger ett antal meter bakåt upp på linan under kastet.

De är bra, trasslar sig aldrig och hjälper dig att sänka din lina, men de kan fastna i olika saker, som ligger mellan dig och fiskeplatsen, så var på din vakt med alla formar av back - leads.
Jag använder allt, som du fick se i dag och har inte haft några större problem med något av dessa, jag har nästan alltid back - leads, antingen inne vid spötopparna och ganska ofta även Flying back - leads.

Jag variera mina arrangemang med tanke på fiskens beteende och märker jag att det finns fisk och resultaten inte är eller blir, vad de borde vara, så byter jag till någon form av running - riggs på två spö och sen kommer resultaten, genom att karparna inte kan genomskåda, hur det ska komma undan.

Så kan du också göra i ditt vatten, följ gärna trenderna, men inse, att du får samma resultat som alla andra, ändra dig lite och du lyckas bättre än normen.

Alla kan få ett bra fiske, men en liten ändring i rätt läge kan - och vill ge dig flera av dessa pass, var det för andra, ser ut som karparna köar efter dina beten. Do some Haulin this summer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.