måndag 6 maj 2013

Slipa och vässa dina krokar rätt.

Detta inlägg blir ett svar på flera mejl med frågan om jag kunde ta upp detta ämne, var många gör lite felaktigheter. 

Självklart ska jag göra det, kroken är den viktigaste beståndsdel i vårt fiske, du kan sitta med dem bästa krokbeten på ditt hair, men är kroken ovass eller skadat, så kommer fisken undan och det vill ingen av oss uppleva.

Så här kommer en liten guide kring vilka saker, du behöver tänka på, innan du börjar knyta dina riggar och hur du får din krok vass på bästa sätt och era frågor blir besvarade och gör ni bara rätt och följer detta, så sitter nästa karp och nästa och nästa ...
Alla krokar med en rak spets tar skada på hårda bottnar, som sten, sand, grus och lerbotten, spetsen ligger exponerad mot alla dessa hårda saker och varje gång kroken flyttas av något, oftast småfiskens iver, för att nalla ditt bete, så träffar krokspetsen något hårt och blir med tiden ovass.

Använd endast dessa krokar på mjuka bottnar, gräsbottnar och på bottnar var det inte är hårda ämnen som jag redan har nämnd. Alla krokar fungerar till pop - up fiske, något som jag kommer till.
Krokar med en inåt böjd spets, så kallade Beaked points är bra för hårda bottna, då krokspetsen inte ligger rak mot stenar mm, utan är lite mindre exponerad på grund av formen.

Dessa krokar tål betydligt mer press från din sida och framför allt på ställen, var du måste lägga hård press på fisken direkt, alltså hook and hold taktiks.

Nu är världen inte så här enkel, alla krokar blir slöa med tiden, dem ligger ute och även i påsen som de kommer i, men jag har visat er hur ni ska bevara era krokar sittandes i en ask, var varje krok sitter var för sig.

Kolla över din krok efter varje fisk och är den slö, så fixa det eller byt ut kroken till en ny och vass, slöa krokar, gör att du tappar fisk och det blir inget trevligt fiske för dig.
Andra krokar som Choddys mm är gjorda för Chod - riggs och dessa krokar faller alla in i kategorien pop - up krokar och här ingår Chod - riggen, Stiff hinged - riggs, vanliga pop - up riggs, var du bara använder din vanliga rigg och kletar fast lite putty för att få ner din flytande boilies på rätt nivå över bottnen.
Här en justerbar D-rigg med en long shank krok, som du ser, så kan alla krokar användas till pop - ups över alla former av bottnar, men denna krok över en stenig botten, hade blivit slö på ett par timmar.
Här Kordas Choddy med ett litet D, som egentligen kallas för en Swimmer - rigg, styvt material och detta fungerar över vilken bottentyp du har framför dig.

Dessa typer av krokar med en utåt böjd ögla, är dem bästa  för pop - ups, genom att de har ett bredare gap, som gör att hela kroken är exponerad.
Här en Swimmer - rigg med en rigg - ring monterad i en liten ögla, pop - up boilien glider bakåt, när fisken spottar och igen är hela kroken exponerad och hittar snabbt ett fäste i fiskens mun.
Jag har ingen aning om hur många krok typer det finns på marknaden, men det är väldigt många och mitt tips till er, är att ni ska välja den krok som ni tycker om, som naglar fast fisken, som är stark nog att landa dem fiskarna, som ni är ute efter.

Jag använder en del olika krokar av dessa, men de har alla en sak gemensamt och det är att de har en straight point, alltså en rak spets som följer krokskaftet, inga svängningar åt höger eller vänster och krokar med raka spetsar krokar flera fiskar, så dessa är mina personliga val.
Nu till hur du slipar din krok vass. Här ligger två stycken Kamasan B 200, var den ena har fått sig en blämma på krokspetsen, det syns inte så bra på bilden och i demonstrationssyfte, ska jag visa ett mycket vanligt fel, som alldeles för många gör ...
... Man slipar endast där var spetsen är dålig och det är fel! Slipar man bara just där, så blir kroken kanske vass, men oftast inte och själva materialet i kroken blir för tjockt och penetreringen blir för dålig och det är ett stort fel.
Är det en liten skada på krokspetsen, så kan man komma undan med en fin liten putsning med ett krokbryne, det kan fungera i vissa fall, men testa kroken, innan du använder den igen.
Bästa sättet att slipa en krok till super skärpa, är att slipa hela krokspetsen, nästan nere från krokböjen och jag hoppas att det syns här på denna bild.

På detta sätt håller du en väldig bra skärpa och godset i kroken görs lite tunnare längs hela spetsen och penetreringsförmågan hänger med, jag hoppas att du hänger med i vad jag menar och du ser skillnaden på dessa, en gång i tiden, identiska krokar.

Man sliper hela krokspetsen på varje sida, så slipningen blir närmast trekantig, det gör att kroken penetrerar lättare och man ska slipa enda nere från krokböjens början, då blir det rätt och super vassa krokar.
Gör alltid nageltestet på dina krokar, innan du använder dem, fastnar krokspetsen direkt i din nagel, så är kroken vass, glider den på naglen, är den ovass och oduglig för fisket och du bör se över dessa krokar med antingen en fin fil eller ett krokbryne eller rent av både dessa.

Kan du inte få rättsida på skärpan, så kassera kroken, men släng den inte i vattnet eller på backen 3 meter bort, hundägare och mammor med badande barn blir inte att leka med, om barnet eller hunden börjar yla på grund av en fiskekrok och just du sitter i närheten, så ta hem kroken!
Alla krokar som du putsar till med krokbrynet eller sliper vassa med filen, kommer att rosta med tiden och det bästa du kan göra, är att ge krokspetsen lite matolja, så slipper du rostangrepp och annat på dina vassa och nyslipade krokar.
Även din fil behöver lite omvård, så stryk den med samma matolja, aldrig maskinolja, en doft fiskar inte tycker om. Torka av filen och ha den med dig ut när du fiskar, så kan du lätt och smidigt få dina krokar vassa om olyckan har varit framme.

Det behöver inte var hård botten, som knölar till din krokspets, underkäken på en karp eller benplattorna i kinden är också hårda och träffar din krok något av dessa, så kan kroken bli ovass, så kolla alltid din krok efter varje fisk och varje gång, innan du kastar ut och varje gång du vevar in för att byta bete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.