onsdag 5 juni 2013

A dirty trick, som lurar karpen.

Fick just ett phone call från en glad Mangotsson, han hade landad en 18 kilos karp från ytan och var ganska så uppspelt! Jag hoppas att få liter bilder från honom på den högst troligen största ytfångade karpen i Sverige. Stort grattis Fredde! Verkar intressant det där med stalkingfiske, kanske man skulle ge sig in på det?

Nu ska vi däremot ner på bottnen och rakt in i växtligheten, var den där skygga saken gömmer sig, som har sett det mesta och hela tiden håller sig undan, den karpen ska vi nu lura med ett lite fult trick!
Borra nästan genom en större sjunkande boilie med en borr och tryck genom din boilie needle, som visat här på bilden.
Montera dit hair som vanligt och ditt hair bör vara 2 cm långt från krokböjen och till kanten på boilien. Kroken skall vara av typen med Beaked point, var krokspetsen är inåtböjd, annars kan krokspetsen fastna inuti boilien, så detta är viktigt!
Så här ska det se ut så här långt, då stämmer det bra med, vad vi sen ska göra med krok och betet.
Lägg din lilla starka krok in i betet, som visat här och se till att krok storleken får rum utan några problem.
Nu lägger du lite PVA - tejp över hålet, så kroken ligger fixerad inuti betet. Tejpen ser till att kroken hålls på plats och inte dras ut under kastet eller kontakten med eventuell växtlighet.
Här är det klart för fisket och du kan nu kasta din rigg rakt in i värsta spenaten och kroken ligger kvar inuti betet. Vill du kan du droppa lite PVA - vänlig dipp i hålet var kroken ligger, det kan bara öka dina chanser.
Väl på bottnen löser PVA - tejpen upp sig och kroken ligger gömt inne i betet och när den där skygga karpen kommer fram och tar ditt bete, så ramlar kroken ut i fiskens mun and the rest is history as the say ...

Dock rekommenderar jag dig om du testa detta att sitta nära ditt spö och ha gärna en stark tunn braid, som hjälper dig att landa fisken bland växtligheten.

Skulle fisken gå fast, så är det bara att hålla spöet högt och ge den så mycket press du klarar av, för eller senare kommer fisken att få panik och vilja flytta på sig och då skärs växtligheten och fisken kommer fri, fast det kanske kan ta ett antal gånger innan den är färdig för håven.
Små starka krokar med Beaked points, Kordas Extenda stopps gör det möjligt att variera sina betes storlekar, jag har provat allt mellan 18 - 35 mm stora beten och krokar från storlek 10 - 4, ibland räcker inte borren till och man för gröpa ur hålet med en liten smal kniv, men det fungera det också.
Här en luring från Joelskogens täta växtbälte, den föll just för detta lilla trick, efter en mäskning med ca 15 boilies väldigt spridd bland grönsakerna. Den höll sig i värsta gröten, men ett spö på sticks, med spötoppen pekandes rakt mot betet, lite locked - up och sen kom den.

Prova detta lilla knep, bäst är denna rigg i vatten, var man inte störs av andra arter, men karpen luras varje varje gång, genom att ingen krok syns eller märks och det mjuka riggmaterial, som du ska använda i antigen brun eller grön färg eller en blandning av dessa färger, känner den inte heller och de faller pladask för detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.