torsdag 6 juni 2013

Den perfekta knuten för dina pop - ups!

Jag fick en liten bild på Mangotssons 18 kilos karp från Stubbetorp, jag ska få bättre bilder av honom på denna massiva fisken. Kort och kompakt är vad den är och fet som en julegris, så den kommer jag att lägga upp och sen lite kring fångsten, grejerna mm. 

Det kommer nog nästa vecka, då Fredrik fiskar fram till söndag kväll och vem vet, det kanske kommer en eller ett par större fiskar till, nu var han har bytt plats, till den djupare delen av dammen. Risken kan vara ganska stor, då en del karp kanske söker sig lite skugga och kallare vatten, nu var värmen kom.

Jag har fått en ansenlig del frågor kring den bästa knuten för pop - ups, så det tittar vi på och glöm det där med att borra genom dina pop - up boilies, det försämrar flytkraften väsentligt och så gör du knuten.
Klipp av en bit baitfloss, så pass lång, att du har lite att jobba med, träd på ringen eller ringen, som sitter på din D - rigg och lägg baitflossen över två fingrar och skapa två öglor, varav den ena är mindre.

Du ser här på bilden vad jag menar med detta och nu gör du 4 - 5 varv genom båda dessa öglor och det bildas en glidande stoppknyt, som kommer att hålla fast ditt bete.
Dra ihop knyten sakta och sedan helt, som visat och nu centrerar du din pop - up boilie och drar ihop knuten runt betet.
Se till att tråden ligger i mitten på bete hela vägen runt och dra fast knyten lite extra.
Trimma nu knyten med en bra sax, lämna ett par millimeter tråd kvar på varje sida om knyten och dessa änder, värmer du försiktigt med en tändare och det bildas en liten kula på varje ände av tråden och knyten glider aldrig upp.
 
För sedan ner rigg - ringen till knuten och det är klart, du kan om du vill nu lägga betet i dipp eller bara fiska med din pop - up rigg, vatten och dipp påverkan betet, som sväller upp lite och det gör att tråden sitter än hårdare och håller fast betet.

Detta är den absolut bästa knuten för pop - ups, flytkraften behålls och ditt bete flyter betydligt längre, än om du hade pressat genom en boilie needle, var vattnet tränger in i hålet och betet påverkas av vattnet både utifrån och inifrån och flytkraften minskar dramatiskt.
Gör flera pop - ups klara, i olika färger och storlekar, lägg en del i dipp och ha ett lite lager liggandes, så går det fort att montera dem på exempelvis dessa Multi - riggs.
Så här gör du knuten, samma sak om du bara har en rigg - ring eller en färdig D - rigg eller Swimmer - rigg.
Ett litet tips är att använda sig av en bit leadcore som blev över från tillverkningen, dessa bitar är perfekta för pop - ups och annat fiske.

Lekandet i ena änden och en större rigg - ring och sen en kort D - rigg med ögla, så riggen för lite rörelsesfrihet, imma skarvarna med superlim och det är klart.

Du har allt liggandes på bottnen och endast ditt bete står över dessa, du har vikten som håller nere din pop - up i rätt nivå och det är så enkelt att kamouflera en leadcore med den rätta färgen, så släng inte dem sista 30 cm leadcore, det går att använda!
Här ett bevis på att leadcore fungerar bra, betet stod 3 cm över bottnen och den friska Pineappeldoften blev lite väl mycket för denna spegelkarp.

Nu ska gräsmattan ansas, likaså skäggstubben, stalkergrejorna ska ses över och sen ska det bli lite Jungle war, dem närmsta tre dagarna.

Värmen är här för att stanna och det ska jag utnyttja till max, kanske man kan få en chans på någon gräsklippare i sol gasset?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.