fredag 19 juli 2013

Just sticking my head out!

Vi lever inte i en perfekt värld, långt därifrån och det finns betydligt större problem, än dem jag tar upp idag. När jag flyttade hit under senhösten 1981, var det första jag fick höra att tala inte om vad du är bra på, skryt inte, prata aldrig med rätt person, det kan få följder, utan utveckla en krånglig politik, skapa lite skitsnack, rykten, så klarar du dig bra i Sverige.

Detta är för mig som dansk, numera svensk medborgare, fortfarande helt åt helvete och jag är tyvärr ibland lite rakare, än vad man bör vara här i landet och det på gott och ont, men jag öppnar käften.

Jag har inte varit tyst, sedan jag öppnade ögonen den 3 juni - 59 och bara för att jag klev över gränsen till ett annat land, så tror ni väl inte att jag blev tystare med tiden? No way! Jag ska kackla till "han därnere" hämtar mig!

Det finns tusentals saker i världen och Sverige, som jag inte kan ändra på och jag lägger inte ner någon energi på detta, men jag blir uppretad och besviken på fiskare, som inte förstår vett och etikett vid våra vatten och det är just detta, jag vill ta upp i dagens inlägg.
Soluppgång, snart glittrar nerskräpningen i solens strålar.
Nerskräpning: Ett stort problem i alla våra vatten till och från, beroende på vem som kommer och fiskar eller har varit där och fiskat. Det görs mycket kring detta och man har koll, men ändå hittar man soporna undangömda under en buske eller på andra ställen, i tron att det inte upptäckas.

Hur kan man bära med sin mat förpackningar, mjölkpaket, petflaskor fulla av dricka, majsburkar, boiliepåsar mm och sen inte kunna ta med sig skräpet, som efter avslutad fiske väger väldigt lite?

Engångsgrillen var inplastat, man bar ner den tillsammans med korvbröden och korvarna, men den står kvar och plastförpackningarna ligger kvar! Är det så svårt att lägga detta tillbaka i påsen och ta hem det igen eller slänga det i närmsta sopkärl?

Majsburken öppnas till hälften och locket viks upp och sen slängs den och djur och människor kan och vill skada sig på det vassa locket. Burken väger tungt, när du bar ner den, men bara 40 gram när den är tom.

Pizzakartongen kan man lägga ihop, den ska inte ligga kvar, likaså salladsburken och Coca-cola burken, sen har vi dem, som byter lina vid våra vatten. Man dra av 300 meter nylon och slänger det i buskarna och fåglar och andra djur, fastnar i denna härva och går en plågsam död till mötes.

Ta hem ert skräp eller håll er borta från våra vatten, ni förstör så mycket och det roliga är, att dem som skräpar ner, är dem mest högljudda, när någon skräpar ner deras hemmavatten.

På tal om nerskräpning, så låg jag i jordgubbslandet och rensade bakom min stenmur, plötsligt hamnar en doggybag (Svart påse med hundskit) 10 cm framför mig i mitt jordgubbsland.

Jag gick ifatt kärringen, gav henne påsen, som fortfarande var ljummig, med orden att nästa gång, så sminkar jag dig med innehållet - Så pass Dansk är jag fortfarande! Hon var mer än röd i nyllet av skamsenhet och flera bags har jag inte hittat!
Jag vill ha rena naturliga swims vid våra vatten.
Osynliga regler: Vi har genom årens lopp skaffat oss lite osynliga regler inom karpfisket, dessa är tyvärr inte nerskrivna på fiskekorten eller tillstånden för fisket, men jag hoppas att det kommer och att man tar i med hårdhandskarna om dessa regler bryts.

Man fiskar med det antal spö, som är tillåtet. Man har en matta, som är stor nog för fisken. Man säckar bara fisken under väldig kort tid. Man sätter tillbaka fisken i samma vatten, var den fångades. Man har fiskekortet i ordning, innan man fiskar och man överlåter inte kortet till andra. Man följer dem regler, som finns för respektive vatten. Man gräver ner sin avföring och man tar hem allt skräp o s v.

Vett och Etikett: Man måste respektera andra fiskare, man kastar inte in på andras mäskplatser eller placera ut sina beten med båt eller annat, så andra inte kan fiska. Man har en egen utrustning på plats, så man slipper att hämta en håv eller matta 150 meter bort hos polaren och man fiskar med säkra riggar efter karparna.

Man testar inte sina larm i tid och otid. Man spelar inte hög musik eller festar, man stör inte andra fiskare, som kom till vattnet för lite rekreation, fisk och lugn och ro. Man sätter sig inte 20 meter från en annan fiskare, han har redan en ryggsäck och behöver inte en till. Man sköter om sin fisk på bästa sätt, eller säckar den en kort stund, om man behöver hjälp av andra o s v.

Hur ser den Svenska karpscenen ut? Det bästa är att väldigt många, säg 90 % sköter sig enormt bra och de har den rätta inställningen. men tyvärr så finns det rötägg överallt och det är dessa 10 % som förstör för oss andra och det är inte rättvist och det skall stävjas direkt. Så svälj det där Svenska gemytet och säg ifrån direkt, när någon eller några inte sköter sig, du får hjälp från andra i den skötsamma skaran.

Majoriteten sköter sig, men vad gör dem sista 10 %, alltså en av 10 fiskare? Han kommer med sin polare, för ensam, är han inte tuff nog. Dem kommer och sätter sig tät tillsammans, ölen kommer fram, likaså lite sprit och radion eller varför inte bilsterion, bilen står ju bakom tältet mitt i ett parkområde.

Man hämtar Pizza och sover sen till 11 på förmiddagen och river skiten och åker hem och allt skräp lämnas kvar. Man fiskade i närheten av andras mäskplats eller ännu värre, man kastade över den andres lina ett par gånger, det är bara ett scenario som enkelt kan uppstå.

Andra saker jag har upplevt är folk, som fiskar utan matta eller håv, det har polaren hos sig 150 meter bort, inga antiseptiska medel har man. Man lämna spöna och sitter hos polaren eller så åker man och hämtar Pizzan med riggarna ute och spöna lämnas obevakade.

Sist jag fiskade, kom två unga killar fram till mig och frågade mig om någon fiskade på Udden, det gillar jag. Man frågade först på grund av man inte ville störa någon, som kanske mäskade där, det var killar av rätt virke.

Framtiden, hur ser den ut? Vad gör vi med dessa 10 % som inte sköter sig? Vad gör du i dina hemmavatten? Säger du ifrån eller sitter du bara tyst och iakttagar, vad som händer och sen pratar du med andra och det sprids rykten eller allt rinner ut i sanden?

Konfrontera dessa personer direkt, tala om för dem vad som gäller, dem förstör för dig! För eller senare går det inte längre och markägaren, kommunen eller vattenägaren säger stopp för allt fiske och det är du, den seriöse killen eller tjejen som blir drabbat. Dessa respektlösa personer drar bara vidare till andra vatten och fortsätter med sin förstöring av våra fina vatten, med ett flin på läpparna.

Vad kan vi göra? Vi kan skapa regler, som man högst troligen tänjer på, men skrivs reglerna, så man inte kan eller har svårt att kringgå dessa och man samtidigt har inskrivit att vid regelbrott, så har personen i fråga ej längre fisketillstånd i vattnet och det ska vara på livstid! Detta finns i England, så varför inte här i landet?

Vi ska ta fram fiskekort med regler på baksidan eller ha regler,  som man läser, godkänner och skriver under. Ta gärna personnummer och kollat ID, ta reda på vart man fiskar och sen har man allt klart om någon inte sköter sig.

Sen kan man polisanmäla nerskräpning, som är en olaglig företeelse med böter som straffpåföljd, det kan svida lite med 600 - 800 kronor eller mer, för att inte plocka upp en kasse med sitt eget skräp.

Man kan sprida ut denna persons förfarande till andra, så dessa är varnade för framtidiga besök och när personen/personerna fiskar, så håller man ett extra öga på honom/dem och slår till vid minsta överträdelse. Till slut tröttnar han/dem och antingen börjar man sköta sig eller så kanske lämnar man fisket och oss skötsamma i fred.

Var inte rädd för att konfrontera dessa personer, det kan uppstå dispyter och hot, men det gör det hela bara värre för dem, du vet väl att hot om våld är olagligt också. Du har rätten på din sida och dessa personer vet att detta är fel, men de kan eller vill inte ändra sig.

 - Hur skulle dem reagera om deras trädgård var full av skräp efter varje helg? Inte fan sitter dem i köksfönstret och är tysta - alltså ska vi inte vara tysta, utan få ett stopp på nerskräpningen, regelbrotten, tjuvfisket och misshandlingen av våra fiskar.

Tillsammans kan vi lösa detta stora problem, som tyvärr växer snabbt! Men då får vi vara tuffare och inte sitta tysta, det är våra vatten som är i farozonen! Har vi fiskeritillsynsmän i alla våra vatten och sköter dem sina antaganden? Hör gärna av er i denna fråga med en kommentar eller via mejlen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.