fredag 5 juli 2013

Partikelbeten i PVA, går det verkligen?

Visst går det och det fungera väldigt bra. Så ingen fråga utan svar och vi står mitt i säsongen för partikelbeten, som enligt många endast fungerar, när det är varmt i vattnet, men jag använder dem året runt under olika förutsättningar.
Inget lockar in mer fisk, än en stor hink med blandade partikelbeten och i denna blandning kan du ha allt möjligt, från små Hirsfrön till stora feta vita bönor och allt däremellan.

Det lockar fram allt och det håller fisken på platsen länge, oftast används detta genom en stor matta, var man sedan placerar ut sina riggar och det ger fisk, men det finns även andra användningsområden, som jag kommer till.
För att göra diverse PVA - bags med partikelbeten direkt från hinken, krävs det en skål med saltad vatten, skålen har du med dig och likaså saltet, vattnet tar du från sjön och sen är det bara att salta sjövattnet, som du har i skålen

Här har jag en skål med färskvatten och en som ska ha lite salt och detta är bara för visningssyfte, så du ser med egna ögon, att detta kommer att fungerar ute i verkligheten.
Häll salt i ena skålen och rör om, i den andra skålen, den gula, har jag vanligt kranvatten.
Lägg ner ett gång partiklar i det salta vattnet och låt dem ligger där ett par minuter, gör sedan din PVA - bag och som du ser, så sker där ingenting och bagen är hel.
För att visa detta ytterligt lite mer tydligt, så lade jag ner bagen i det salta vattnet igen och du ser att bagen inte löser sig i det salta vattnet.
Jag tar upp bagen och lägger den i färskvatten och på under en minut, har bagen löst upp sig i skålen. Saltvatten löser inte en PVA - bag, men färskvatten tunnar ut saltet och sen löser bagen upp sig.

Med andra ord, kan du göra bags med partiklar, ha dem liggandes i saltvatten och använda dem, när du behöver dem, de löser upp sig ute i sjön.
Använd dina partikelbeten direkt från hinken eller kombinera dem med ett fakebait, som flyter och du kan fiska dina partikelbeten som pop - ups, snowman style eller balanserade, så dem står på bottnen eller svävar sakta över denna.
Fakecorns finns i en massa färger, sjunkande eller flytande, det finns fakebaits i en massa kopior och du hittar det mesta hos Enterprise Tackle, som är marknadsledande inom detta område.
Den vanligaste metoden med partikelbeten, är att man spoddar eller spombar ett större område och fiskar över detta och många gör det, vilket kan - och vill lära karpen ett och annat med tiden (Det finns mat, det är så gott, men samtidigt också så farligt)

Men en liten oskyldig bag med partikelbeten, placerad på rätt ställe, är inte lika farligt och då det oftast handlar om en munfull med beten, så är detta oftast väldigt effektivt och det visar nog denna bild på en karp som just föll för detta lilla trick.

Använd gärna en större matta med partikelbeten, men lägg inte alla ägg i samma korg, fiska ett par riggar lite utanför eller placera en partikelbag lite off - side, det ger ofta fisk, som inte känner den stora faran, med en stor matta av beten, utan mera att "Här har någon annan missat något" och du får ditt take.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.