tisdag 17 september 2013

Ändrade boilieformer ändra ditt fiske!

Karpen är en lustig rakare, som precis som vi män gillar olika former eller är det så? Jo, nog ligger det lite i saken, men den har lättare med vissa former och jag talar om hanteringen av våra beten här inget annat!

Karpen lär sig former, jag är övertygat om detta och jag märker det under mitt fiske och främst jo längre fram på säsongen, vi kommer och värre blir det eller kan det bli!
Vi är mitt i lövfällningstiden, karpen äter det mesta dem kommer över, som den opportunist den är, den lär sig snabbt vad som är gott och ännu snabbare, vad som är eller kan vara farligt och det är det jag ska gå in på i detta inlägg.
Detta är vad karpen har sett sedan aprilmånad, så är det och det är bara att konstatera att majoriteten av karpfiskere använder runda boilies i olika storlekar och karpen är van vid dessa beten.

Dem har lätt för att suga upp dem och spotta ut dem, vi har lärt dem detta genom årens lopp och under dem senaste 6 månaderna denna säsong.

Samtidigt har en del karpar fångats på dessa runda former och det är dem väldigt medvetna om och man bör ändra formerna på sina beten.
I dem flesta påsar med boilies finns det lite deformerade boiliebitar och man ser här klart och tydligt skillnaden, men doften är den samma som övriga"riktiga" boilies, men folk använder väldigt sällan dessa småbitar och det är synd, för dem är väldigt effektiva genom sin oregelbundna form.

Jag använder oftast dessa först av allt, jag mäskar med dem runda och använder dem deformerade bitarna som krokbeten och karpen associera dem inte med någon större fara, så prova dem som krokbeten och se för dig själv.
När dessa bitar är slut eller om det mot all förmodan inte skulle finnas några i din påse, så finns det andra former, som du kan göra själv och här kommer lite exempel på former, som fungera väldigt bra genom att karpen inte ser dem så ofta och rätt kombination, kan vara svåra att spotta ut genom att karpen inte är van vid formerna.

Halva boilies delade på mitten och sen vänder du den kokta delen mot varann och det blir genast svårare för karpen att spotta lika snabbt, som den gör med en rund boilie och mer doft sprids genom dem öppna delarna. Kallas Butterfly - rigg.
Halva boilies som sen skärs i mindre halvor, fungerar precis som dem stora halvorna, men här är mitt tips att du har en så pass stor hairögla, att hairknuten hamnar mitt i en av dessa halvor, så det blir ett litet avstånd mellan dessa beten.

Det ser ut som två små boiliebitar, mer doft, spridningen på ditt hair, gör att dessa beten inte uppför sig som vanliga beten och det är din fördel, en superbete för kalla vatten tillsammans med en crumb eller chopped boiliebag.
Tunna eller tjocka Dumbells kan du enkel göra genom att skala ner den runda boilie till denna form. Karpen är inte van vid denna form i någon större omfång och har du två ihop på längden, så har karpen ett litet helvete att spotta ut dem överhuvudtaget. Dem åker lätt in i munnen, men det långa betet fastnar lite i munnen på väg ut och det räcker för en effektiv rigg.
Skär dina boilies till en fyrkant, ändrad form, bättre doftspridning och den sjunker saktare än en rund boilie, alla boilies som skalas på detta sätt, tar till sig flavours, soak och dipps betydligt bättre än en boilies med skalet kvar.
Prova en Tear drop shape på dina boilies, man använder oftast denna form för pop - up boilies på ytan eller för Zig - rigging, men vem har dessa former på sina bottenbeten? Ingen och jag kan lova dig, att är du den första, så kommer du att få dem bästa resultaten först av alla!
Prova en trekant! Shit, nu får jag nog förklara mig lite här! Grabbar, vi pratar karpfiske, inget annat! Ett trekantigt bete lägger sig uppe på dy bottnen eller växtligheten, ingen annan använder denna form och karpen kan inte referera till någon fara, i o m, att den aldrig har fångats på just denna form, så mycket bättre blir det inte.

Du kan dela dessa trekantiga beten i två bitar och fiska dem med ett litet avstånd, som nämnd tidigare och med en bag av krossade boilies, är detta ett perfekt höst och vinterbete för karpen, som har sett allt och lite till under året.

Det finns massor av former som du kan ta fram själv, använd fantasin och prova dig fram. Jag har fångat en del karp på skivor av boilies och allt som har skärs bort, när man trimmar ner en boilie, så testa dig fram.

Du har inget att förlora den dagen du sitter på fisk, som inte vill nappa på dina runda och "fina" boilies, veva in en av dina riggar och ändra formen på betet och sen ska du får se att detta funkar.
Halftail och dem kommande bilder på Linneákarpar, är alla tagna på deformerade boilies direkt från påsarna. Hur många boilies har dessa karpar varit över och sett genom åren? Hur många gånger har dem fångats på runda boilies? Hur tror ni dessa karpar reagera över den runda formen?

Dessa fiskar och alla andra karpar vet att dem runda boilies är goda att äta och att dem ger näringsvärde, som får karpen att må bra och växa, men dem vet också att dem är väldigt farliga, men hungern tar över ibland.
Någon sitter kanske i denna stund och säger ja - ja, det är 50/50 med runda eller deformerade boilies, så det har ingen betydelse. Jag säger att betes form doft mm har betydelse, min erfarenhet säger mig detta, framför allt formen!

Jaffa föll för deformerade boilies bland 25 spridda runda boilies och hon togs efter max 5 minuters fiske och hon kan omöjligt ha tagit alla beten på den korta stunden!

Vid senaste fångsten av Halftail hade jag 80 runda boilies ute under natten, ett run och hon föll pladask för 2 stycken knöliga boiliebitar. Varför? Jo, jag vet att hon vet, att runda boilies är farliga, det bör hon veta efter alla gånger hon har fått uppleva den otrevliga resan upp på en mattan och hon tog det som var minsta farligt den dagen, mina knöliga deformerade boilies i tron att dem var säkra.
15 runda utspridda boilies var det utlagt och 2 knöliga krokbeten och det tog bara 4 minuter, innan denna hade bedömde mina krokbeten som ofarliga. Ett sammanträffande? Nej, jag vet bättre! Dem kommer in och tar sig en titt på tallriken och sen plockar dem det som dem inte ser som farligt.

Jag har med egna ögon sett ett gäng karpar mumsa över kokt hampa för många år sedan, under detta skådespel kommer det in en karp, som hade en boilie med rigg hängande i mungipan och alla karpar boltade rakt ut i sjön, det var 1992 det, nu 21 år senare, skulle dem vara mindre vaksamma? Think about it!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.