Karpen äter på två sätt, antingen suger den upp betet eller så lägger den munnen över betet och skrapar upp betet. Dem spottar eller blåser ut betet eller skakar ut betet och det går snabbt i båda fallen.
Försiktiga karpar kan lägga munnen över betet för att känna efter om något inte riktigt stämmer, vilket jag och flera har sett med egna ögon.
Suget är kraftigt, men utblåset är enormt, tänk bara på en liten Guppy i akvariet, när den tar in något i munnen och blåser ut det igen, det rör sig om 2 - 3 gånger kroppslängden och en karp kan flytta ett 3 oz bly med bara utblåset och vi sitter gladeligen och tror att vi hade en linebite!
Jag har gått genom detta tusentals gånger, jag har sett alla Kordas Underwaterfilmer, jag har sett karp äta och sett hur dem tar ett bete och hur enkelt dem blir av med kroken o s v.
Mina erfarenheter har blivit följande att KD - riggen är den bästa riggen för karp oavsett hur den äter, denna rigg minskar definitivt antalet bleeps och du får flera takes och landade karpar och så tunn braid/lina, som man bara kan hitta och som håller, helst braid som är väldigt mjuk!
Betets form spelar ingen roll, inte storlek på betet heller, utan den aggressiva vinkeln är vad som avgör om karpen ska lyckas bli av med bete och krok eller inte.Krokstorleken spelar en viss roll i förhållande till betesstorleken och kroken måste sticka ut mer än diametern på ditt bete, här är det en deformerad boilie i ca 15 mm och en Korda Kurv Shank i storlek 8 och det blir perfekt.
Här kanske du ser bättre vad jag menar och oavsett om karpen blåser ut eller skakar ut betet, så sticker kroken ut och spetsen kommer i 9 ut av 10 fall att hitta ett fäste, något som kommande bilder tydligt bevisar.
Det viktigaste med en KD - rigg är längden på ditt hair och jag har alltid en längd på hairet, så betets yta precis snuddar krokböjen.
Här är boilien inte helt rund, men det fungerade bra ändå och med ett litet fakecornstopp, hade det vara perfekt.
Karpens mun är stor och så här stor är den, när karpen suger in betet och när den blåser ut betet och vi måste ha en viss separation mellan krok och bete, för att krokspetsen ska fastna i antigen mungiporna eller i underkäken och en KD - rigg löser detta galant.
Bang on the money som man säger, det blir inte bättre om karpen blåser ut bete och krok, kroken hinner sjunka ner i underköken, som synes och allt är frid och fröjd.
Denna karp hade vara tvungen att slita lina för att slippa mig och det är exakt vad jag hela tiden eftersträvar i mitt fiske, tiden var man satt och hade 20 bleeps spridd över en hel helg är över, punkt slut!
Om karpen nu suger upp bete och krok och sen inser sitt misstag, så kan den skaka sig för att bli av med det oätbara eller det otrevliga. KD - riggen ser även till att pricka dessa fiskar och kroken hamnar oftast i mungipan, som det ses här på bilden.
Grunden till att jag oftast använder Power Pro i 0,19 mm för mina riggar, är att den är mjuk, fisken känner inte denna braid, om dem lägger munnen över mina beten, den är enkel att camouflera med diverse färger och den är svinstark för sin diameter.
I kontrast till Power Pro, så har du här en rigg som är gjord med Ace coated braid i färgen silt, Kordas Kurv Shank i storlek 8 och en fruktig boilie och riggen gav 8 karpar på två dagpass.
Inga enstaka bleeps under dagen, vad jag kommer ihåg, bara 1 - 2 bleeps och sen en One - toner tills jag lyfte spöet, det är så det ska vara, inte en massa plock, bleeps mm, som bara gör en super nervig.
Ännu en så kallad Shaker, en bland 8 landade med en och samma rigg, dem faller som kägler med dessa riggar och jag tycker du ska börja med dessa KD - riggs, om du inte redan använder dem.
Snowman eller dubbla boilies, det spelar ingen roll vad du har för beten, antal eller storlek, men krokböjen måste snudda det första betet som sätts på hairet, det är så viktigt för att det ska bli rätt och du märker, när det är rätt, jag lovar!
För att överbevisa dig, så kommer här först en bild på en karp, som tog riggen som du såg på bilden innan. Den tog betet försiktigt - 2 bleeps - sen skakade den sig för att bli av med betet - och kroken hittar sitt fäste i mungipan - sen bryter paniken ut - jag får mitt skrikande take, that´s it med denna karp.
Exakt samma rigg fick nya beten, igen en snowman och denna karp sög i sig hela baletten och försökte att blåsa ut betet och här ser du klart och tydligt resultatet - Kan man vara mera nöjd som karpfiskare, än dessa hookholds en svinkall vinterdag?
Jag använder Kordas Kurv Shanks i storlek 6 under sommaren och 8 och 10 under den kalla årstiden och allt du gör, är att montera din boilie i hairöglan och sen trär du braiden genom kroköglan och håller betet mot krokböjen.
Börjar knuten med att linda ner två varv och sen drar du ut hairet och fortsätter med 5 - 6 varv ner på krokskaftet och 3 varv tillbaka, men se upp så dem sista varven ligger på var sin sida om hairet.
Jag använder även Gardners Muggakrokar och här ser du hur det ska se ut. Skulle du pressa ner kroken mot betet, så skulle krokböjen snudda betet.
Du ser även här, hur mycket kroken sticker ut, jämfört med dessa beten och det är just denna aggressiva vinkel, som gör att kroken hittar ett fäste i karpens mun.
Det är betets tyngd, som först av allt ser till att dessa nämnda krokar, som är super vassa prickar fisken, sen tar blyets tyngd över och sen din stramade spole och när du tar spöet, har dessa krokar redan grävt in sig i fiskens mun och jag har aldrig upplevt att någon av dessa nämnda krokar har rättat sig.
En vit 10 mm boilie och en 6 mm pop - up, tunn braid och 10 : ans Korda Kurv Shank och en 8 kilos är i håven, jag vet inte om jag har trasslat in mig i några grenar, eller om jag tackar Korda för kroken eller skickar ett tack till metebolaget för den snabba leveransen av krok och suveräna beten.
Men jag vet att mina beten fungerar och jag vet att om en karp plockar upp mina beten med dessa riggar, så kommer den att få stora problem, genom den geniala idén, som Kenny Dorset kläckte redan på 90 - talets början, upptäck denna effektiva rigg, du också! Jag hoppas du blev övertygad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.