onsdag 4 september 2013

Den kalla tid som kommer ...

Inom någon månad står vi där i regnet och med en starkt sjunkande vattentemperatur eller gör vi det i år? Många spår att vi får den berömda brittsommaren, långt in i slutet av oktober och i början av november och även vissa experter, som tittar på vissa tecken i naturen, säger samma sak.

Kan vi lita på detta? För min del spelar det ingen roll vilket väder, som kommer eller vad som ramlar ner från skyn, jag kör på som vanligt tills isen sätter stopp för mig. 

Men visst kan det hålla sig varmt så länge som man förutspår, så är det glädjande, jag sitter gärna i en Hodie i slutet av oktober och väntar på att mina Bugs ska börja dansa.
Brittsommar eller inte! Det kommer en höst, en senhöst och en vinter och högst troligen isen, som stoppar mig och fram tills dess, är jag förberedd på det värsta och har dem rätta beten för mitt fiske och jag hoppas att även du är förberedd.

Det kommer kyliga, regniga och blåsiga dagar och vi får den berömda Turn - over i våra vatten och hela vatten volymen får under en kort tid, samma temperatur och det är då dem rätta beten visar sin effektivitet, som får karpen att hålla sig igång, röra på sig och äta av dina beten.
Jag vet av erfarenhet hur karparna reagerar under den kalla årstiden, finns det inga beten eller föda, så ställer dem sig i någon form av dvala, men dem rör sig ibland och dem söker föda, ett par gånger under ett dygn.

Kallvattensfisket kan vara trögt och det är väl det, som tyvärr får så många att avstå från detta roliga fiske, men när man väl lyckas, då värmer dessa fiskar ens slitna hjärta mer än något annat.

Bilden är från en övernattning i december förra året och under natten fick jag flera indikationer, om att det fanns fisk på platsen, enstaka små bleeps, en svag höjning på en mini Bug, utan att larmet reagerade, det är så det är och jag visste vad som skulle komma, när bara solen kom fram och spred lite värme.
Jag var aldrig tveksam till detta eller över mina beten, som just då var Mistrals I 40 och inom en timme, hade två fina spegelkarpar gjord bort sig mot min lilla rigg med 2 x 10 mm I 40 boilies och den lilla sticken, som sent på kvällen dippades och lades ut på 4 meters djupet i gölen, innan jag lade mig.
Var det värd 16 timmars väntan i mörkret, instängd i en varm sovsäck i en Bivvy? Självklart var det det! Kvällen innan hade jag fått en fjällkarp och hade man inte varit där, så hade dessa två vackra karpar inte fångats.

Jag gillar den kallare tiden på året, man har oftast hela vattnet till sitt förfogande och det är lugn och ro, inga retfulla myggor och anna,t som stör en och med dem rätta förutsättningarna och psyket rätt inställt, så fungerar detta fiske bra.

Jag fördriver tiden med läsning, lyssna på musik, planera nästkommande dag eller så sover jag en stund. Jag gillar att sitta uppe sent på kvällen, var en blank ytan under stjärnhimlen visar dig mera än du någonsin kan ana eller en tidig morgon, var ringarna sprider budskapet under dimslöjorna.

Man ser och hör så mycket, som kan vara till din hjälp för att landa en eller två extra fiskar och blir vädret för risigt eller för kallt, så finns det alltid en bra sovsäck att retirera till i Bivvyn bakom mig.
Jag måste erkänna att vi karpfiskare är bortskämda med bra boilies för hela året och för vilket årstid, det än må vara. Du har dina favoriter och jag har mina från Mistral Baits och jag är bortskämt och det blir bara värre med tiden, i takt med att denna betesfirma producerar nya beten som jag ständigt provar.

Nu har stunden kommit till Mistrals Red Birdspice, som är en kryddat boilie och baserad på Birdfood ingredienser. Dessa ingredienser känner jag till sedan vi i Sverige, fick möjligheten att ha dem i våra Shelf - life boilies och jag har provat många och gjord många recept själv med Birdfood.

Dessa nyheter har en vidunderlig doft av kanel, diverse peppers, paprika, Robin Red och en del av Birdfood ingredienserna känner jag så väl igen och på det hela taget, så känner jag igen ett bra kallvattensbeten och Red Birdspice, kommer att förgylla min höst och vintersatsning, både i år och framöver!
Fina blodröda 15 mm boilies med lite äggskal, hirs och Niger Seeds mm och sen den fina röda dippen, som verkar vara Glycerolbaserad och den lägger sig som en tunn hinna runt krokbetet och sprider sig sakta ut över bottnen, det blir nog inte bättre.
Boilierumb från två  15 mm boilies kommer att bli basen i mina små sticks och i detta kommer verkligen kryddornas dofter fram och det ska testa utan dipp till en början.
Längre fram, när vattnet är riktigt nerkyld, så kommer det mesta att dippas i Booster dippen, som jag köpte och känner inte karparna av detta, så kan man nog ge upp vinterfisket, denna dipp ska kännas, det går inte att beskriva denna doft, som är så carpy.
Minusgrader i luften och en vattentemperatur ner mot eller under fryspunkten, då är det detta, som sitter på mina riggar under dessa förhållanden.
En liten krok, lite längre hair kanske och en 15 mm Red Birdspice boilies som antingen fiskas, som den är eller minskas lite och sen toppas den med en av Mistrals små fina och väl synliga 6 mm pop - ups och så den för karpen, förödande lilla sticks på 2 cm, It works everytime!

Allt jag behöver göra är att placera det hela på rätt spot och vänta .. nej, en sak till ska jag göra, jag ska, nej jag måste, smörja mina Bug chains, så dem hänger med i rörelserna under runnen!
Förtroendet för dessa nyheter är det inget fel på, det hör ni nog och mina Red Birdspice ligger redan i en fin tunn coating av dippen, som tillhör dessa boilies och det i väntan på kallare väder. Vart ligger dina Red Birdspice boilies?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.