torsdag 26 september 2013

Helgen stundar!

Några timmar kvar på jobbet i kväll och sen är det äntligen helg igen och det ska bli fint att komma ut i friska luften igen. 

Vädret ska bli fint och det innebär stjärnklara kalla nätter, så jag tror att mitt på dagen och några timmar fram, är bästa tiden för ett par takes och sen vid 4 på morgonen, bara för att man ligger gott i säcken.

Karpen är välkommen Anytime! Mig spelar det ingen roll när det behagar dem att nappa, jag är där och jag är förberedd. 

Jag hade lite frågor liggandes i mejlen som tyvärr inte har fått sina svar, svaren kommer här i dag och jag ber om ursäkt för detta till Tommy och Uffe.
Vattennivån är låg i alla mina hemmavatten och jag hoppas snart på mera regn, så vi kommer upp i normal nivå igen. Det skapar problem vid håvningen av fisken, men alla grenar mm som ligger i kanterna.

Höstträffen i Rismåla göl gav bara 3 karpar till dem fyra deltagarna och det var ett magert resultat, med tanke på att fisket har varit lugnt där ett tag och att man mäskade ganska rejält på flera av platserna.
Sista översynen av mina spö för vinterfisket är klar, rengjorda spö och ny lina på rullarna och dem kommer snart att ligga på podden från oktober och framöver.

Fyra olika riggar, men allt annat är identiskt som jag vill ha det, allt är klart, nya batterier i Delkim larmen, rengjorda Bug hangers, så jag avvaktar bara i väntan på oktobermånads början, var jag kan använda fyra spö i Rismåla göl.
Första frågan kommer från Uffe Karlsson, som undrade om min pod var för smal för rullarna. Jag använder en Matrix och för tre spön är buzzerbaren okay, oavsett vilka rullar jag använder.

Men mina buzzerbars för två eller fyra spö, så kunde dessa vara lite längre, det gör dock inget, då jag använder mest Daiwarullar, var veven går att fälla in.

Jag ställer in veven rätt och sen fäller jag in denna och vid ett run, lägger jag handen om spolen, får kontakt med karpen och fäller ut veven och drilla som vanligt, det fungerar bra och har blivit en vana.
Frågan från Tommy Ohlsson var kring lineclips och han var milt sagt förbannad över hur dessa är lindade och jag kan bara hålla med. Man kan köpa spö för 3000 kronor och lineclipsen fungerar inte genom att dem antingen är för hård lindade och då skadar dem linan eller så är dem för lösa och håller inte linan eller så är dem fulla av lim.

När ni köper spö med lindade lineclips, så kolla att dessa fungera och är rena och inte skadar linan, be om en bit lina och testa dem innan ni köper spöna, du betalar för dessa clips och då skall dem självklart fungera!
Skulle det inte finnas lineclips eller dem är som vanligt lite så där, så finns det en räddning genom Solars Strong Arm lineclips, som finns i tre storlekar 14 - 12 och 10 mm, så det finns ett som passar dina klingor.

14 mm kan man pressa ända ner till handtaget och då har du löst problemet, dem andra storlekarna passar bra längre upp på klingan, typ mitt mellan rullen och första spöringen.

Dessa lineclips från Solar kommer i 2 - pack och skulle du missa att sätta på larmet, så kommer det med ett litet klick, när linan släpper!

Dessa lineclips är dem bästa på marknaden och dem  håller verkligen linan bra och jag har dessa på alla mina spö oavsett klingdiameter, priset är ca 4 £ i England och dessa clips hjälper dig att kroka fisken!
Flera har problem med att dubbla beten som t ex Snowmans som delar på sig och det är jo inte den bästa presentationen av betet. Vad man ska göra är att göra hairöglan större t ex för 2 x 15 mm, så gör man denna ögla 2 - 2,5 cm lång och sen gör man en extra knut över den nyss gjorda knuten.

Ni ser på bilden hur jag menar, den nästa boilie trycks fast mot den första boilien och den stora knuten hamna då inuti den sista boilien och låser fast denna och dem sitter tight ihop och delar inte på sig.
Så ska det se ut och ett större avlångt bete, som två boilies är svårare för karpen av bli av med snabbt, betet måste vända sig i karpens mun och det tar lite längre tid och det räcker oftast för att kroken ska hinna hitta ett fäste.
Se till att du skapar en aggressiv vinkel på din krok, som ökar chansen för att pricka karpen och samtidigt gör det svårare att passerar ut genom munnen, en Knotless knot, var du efter två varv lägger ut hairet och sen lindar vidare löser detta.
Jag hade lite gammalt liggandes som under veckan har lagt ut och det ska väl hålla en och annan karp fast i området tills jag kommer.

Det var en salig blandning av Birdfoods, Fishmeals och lite fruktiga boilies, som har legat länge och dem blir grunden för helgens fiske. Bättre det än att slänga dem, lite nytta gör dem alltid.
Jag känner mig både bortskämt och priviligerad över att ha Mistrals beten till mitt förfogande och det kan faktiskt, hur konstigt det än låter, ställer till lite problem, när det gäller val av beten.

Ska jag använda Strawberry Scopex, Pure Pineappel, Banana Tutti eller den nya Tutti - Frutti i helgen? Skall jag överhuvudtaget använda fruktiga beten till helgens fiske eller ...
... skall jag använda Crab Creme eller I 40 Red, som har lite Robin Red i sig eller kanske rent av använda Rosehip, som med sin ganska säregna doft, var min stora favorit under 90 - talets början, bland Mistrals boilies och gav så mycket fisk?
Jag ska inte säga att jag velar här, jag vet precis när, hur och vart dessa beten ska användas och jag vet vad som ska användas i den kommande helgen, det är lugnt!

Alla dessa beten fungerar mycket bra och jag kan alltid mixa och trixa ihop en kombination av dessa eller köra en typ av boilie på varje spö och ganska snart ser man vad som är mest poppis.

En laddning med diverse pop - ups finns alltid med, så även här går det att hitta rätt färg och kombination med den nämnda sjunkande boilies eller fiska med dessa på den effektiva pop - up riggen jag har visat er.
Det var en kall natt som passerade, flera fick skrapa is från bilens rutor igår kväll, så det går fort nu och karpen märker av detta betydligt mer än vi och dem frossar och det ska jag ta vara på redan i morgon bitti, var min helgledighet börjar.

Det var allt för denna gång, vi kanske hörs under helgen eller så blir det söndag kväll eller på måndag. Jag ska passa på att önska er alla en trevlig helg med mycket skitfiske. Dags att lasta bilen, så man får en tidig start på morgondagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.