torsdag 12 september 2013

Hösten är här, en av dem bästa årstiderna för karpfisket.

Det känns lite konstigt att skriva denna rubrik, med tanke på att lördags badade en del folk, utan att skrika allt för mycket över att det var kallt i vattnet. Men vi står mitt i hösten och det märks genom dimmiga morgnar, regnen börjar avlösa varann, löven gulnar på träden och framför allt att man nästan varje kväll kan märka skillnaden på hur tidigt det blir mörkt ... det är höst!

Vi är inte ensamma om att känna av detta, allt i naturen känner av detta och framför allt våra älskade karpar under ytan. De känner av detta långt före oss tvåbenta, som jagar dem och dem har börjat sitt frossande, för att dels klara en kanske lång vinter, men samtidigt har dem påbörjat sin uppbyggnad av fettreserver, som ska se till att dem klarar sig fram till leken, den viktigaste uppgiften dem har fått i livet.
Så vi karpfiskare står mitt i den absolut bästa tiden på året för att fånga karp, stor karp och jo längre fram på året vi kommer, jo tjockare och tyngre blir dem, men samtidigt, så börjar ämnesomsättningen sakta att minska hos karparna och vi får börja att minska våra beten i både mängd och storlek, fast då är vi minst en månad fram i tiden, som tur är.

Det var länge sedan jag mätte vattentemperaturen, numera går jag mer på magkänslan och under hösten brukar vattnets temperatur vara tillräckligt hög, för att ha väldigt bra fiske och dem kräver en hel del beten, något jag kommer till.
Nätterna blir längre och det i sin tur, gör att fisken äter mera och du bör, om du kan lägga mer krut på övernattningar under denna årstid, det ger mer fisk och dina chanser ökar för multipla fångster.

Så kan du slänga in en helgs fiske med två nätter, så gör det eller om du bara kan fiska några timmar, så försök att lägg dessa från sen eftermiddag och fram till midnatt, det brukar vara den bästa tiden under hösten.
Boilies är bäst säger många och med all rätt, karpen vill ha föda, som snabbt bygger upp fettlagren och då kommer boilies verkligen till sin rätt med alla proteiner, fett, kolhydrater mm och det gäller att ge dem en bra mängd, varje gång du mäskar och det får dem att hålla sig på platsen.

Välj så näringsrika boilies du kan, helst en boilie som innehåller lite av varje och här menar jag både fishmeal och birdfood och helst av allt, ska det vara ett bete, som har ett gott rykte om sig, när det gäller året runt bete.
Jag använder en hel del partikelbeten i början och jag brukar börja med spodda ut en stor utspridd matta av dessa och i denna matta läggs sedan mina boilies och fisken får i sig lite av två världar och dem gillar detta.

En sådan mix kan bestå av alla möjliga partikelbeten, stora som små och jag tillsätter en del pellets i olika storlekar och med olika upplösningstider, allt för att skapa karpens egen nyöppnade gatukök och jag lovar att kön ökar fram till helgen!
Jag fiskar med 3 - 4 spö under hösten och jag vet vilka krokbeten och boilies jag ska använda, det är beten som jag har största förtroende för och jag sprider dessa med ett kaströr för större spridning.

Jag blandar mina beten som ska användas i Waist bag och lägger ut dem 4 - 5 blandade boilies åt gången och det sker över ett större område under veckan och successivt drar jag ihop det hela fram till helgen och fiskar sen med mina krokbeten på små spots, som jag vet karpen besöker i sin jakt på föda, mer än några andra ställen i swimmet.
Vad placeras på just dessa små heta spots? Jo, oftast är det en stickmix med Tuna, chili, mjuka och hårda pellets, dels lockar detta fram karpen och dels är mina riggar skyddade mot trassel under kastet.

Mina sticks, bags och krokbeten skall ligga rätt på dessa spots, jag kan kasta bra och jag kan placera en rigg rätt 9 ut av 10 kast, men blir det fel, så fortsätter jag tills allt ligger spot on so to speak!
Jag använder även lite större crumb bags under hösten, dessa består till 90 % av krossade boilies, samma som mina krokbeten och kanske dem sista 10 % är små pellets eller avtorkade hampfrön/krossade Tiger nuts.

Jag är lite restriktiv med att dippa dessa bags, men ibland behövs det bara att dippa halva bagen, men oftast räcker det med den extra doften från dem krossade boilies för att få ett napp.
Om jag fiskar på ett område, var jag vet det går fisk och inte har haft möjligheten att mäska under veckan, så lägger jag ut 15 - 30 spridda boilies över varje spö och kör med pellets bags, som får en rejäl dusch av sprayflavours och det har gett mig bra resultat genom åren.

Som du ser är det lite större bags, som jag använder då och dessa skapar små tallriksformade områden med en massa god föda och mitt i smeten ligger mitt krokbete.
Mina presentationer av krokbeten under höstfisket är oftast Snowmans med samma boilies som jag mäskar med, men jag har en väl synlig pop - up, som väcker karpens infödda nyfikenhet och med rätt balans och rigg, så är resten historia som man säger.

I detta fallet är det en Blow back - rigg, var en rig - ring glider tillbaka på krokskaftet och hela kroken blir exponerad och en bit shrinktube får kroken att vända sig blixtsnabbt i rätt läge, rakt ner i underkäken på fisken.
Jag fiskar oftast med en pop - up på ett av mina spö, inte för att karpen simmar runt och letar efter bollar som står en bit över bottnen, utan för att vissa dagar är dessa effektivare än mina bottenbeten.

En 15 mm pop - up på riggen och en röd fakemaggot som hairstopp, brukar väcka nyfikenheten hos fisken. Det styva materialet, gör det svårt för karpen att bli av med bete och krok, innan mitt bly gör sitt jobb och det stora blyhaglet, ser till att kroken hänger ner i underkäken tills blyets tyngd träder i kraft.
Dem bästa partikelbeten för höstfisket är dessa, en liten blandning av Tiger nuts, hampa och majs, men se upp med mängden och spodda ut detta spridd över området, var fisken befinner sig.

Tigers framför allt kan och vill mätta karparna med för stora mängder, så lite och ofta är den bästa melodin. Tänk alltid på att, vad du har lagt ut kan du inte få tillbaka och dessa beten ger mig flera möjligheter att presentera olika beten, som halva tigers på bottnen eller att fiska med Bag éms majs eller flavoured fodermajs och ett fakecorn, som lyfter dem lite och balanserar det hela.
Jag ska inte gå in på detaljer, men du vet vad som behövs för att hålla dig torr och varm under din tid vid vattnet och varm dryck håller dig på fötterna och alert hela tiden.

Fiskar du över en helg, så sitt uppe i mörkret och lyssna, oftast hör man karp rulla eller hoppa mitt i natten eller en tidig morgon och just det kan visa dig ett och annat.

Ser du fisk i rörelse på annan plats än där du fiskar, så prova att lägga en PVA - bag och ett krokbete på den fisken, oftast resulterar detta i en landad karp inom en kort stund.
Fisken frossar och ökar markant sin vikt under hösten, lokalisera fisken, mäska där den rör sig och sen kammar du hem priset under helgen.

Fiska gärna bland växtligheten som börjar ruttna ner, här finns den naturliga födan kvar, lite värme alstras alltid här och fisken har lite skydd kvar över huvudet.
Vi är i mitten av september och tiden går fort nu, en dag rullar iväg på jobbet, en vecka går snabbt och inom en månad, så sjunker vatten - och lufttemperaturen ganska snabbt, så ta var på din tid!

Njut av det du gör, lär dig av dina misstag, skriv ner dina upplevelser och fångster för framtidiga bruk, ge järnet, det är höst, den bästa tiden för en stor fisk, vad har du att förlora?

Men det viktigaste kvarstår i ditt fiske ... Njut! Ta in atmosfären kring vattnet, dess invånare, snart kommer vintern med betydligt trögare fiske och en is som vill hindra dig och då är det för sent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.