måndag 30 september 2013

Segt fiske, men räddningen kom via Red Birdspice!

Lördagen gick i bilen och trädgårdens tecken, men söndagen spenderades i Rismåla göl och jag valde mellan två platser. Det blev Bloms vik för att övertyga mig själv om, att den nämnda Turn - over hade skett eller var på gång.

Lite tuff planering, man vill jo ha karp och det var lite av en chansning som jag gav mig in på. 13 dagar med samma kyliga nordvästvind, som låg rakt in i viken och sen dem där kalla nätterna och det blandar vattenmassorna och vattentemperaturen hade gått ner ca 3,5 grader och det gillar dem inte.
Morgonen var lugn och med 4 grader plus, så såg det ganska bra ut, men jag vet bättre och vad som sker under ytan, det kan vi bara gissa oss till.

Att det skulle bli tuff märkte jag ganska snart med mina erfarenheter av denna vik och hur det brukar vara och efter några timmars fiske, insåg jag att platsvalet var fel om man ville ha fisk, men jag ville se om det fanns någon karp, som hade hunnit acklimatiserat sig efter vattentemperaturen.
Jag spred 40 stycken Mistral Rosehip och I 40 Red i 15 mm över ett område, som jag täckte med två av mina tre spö. Jag lägger ut dem med ett kaströr i en salig blandning 4 åt gången och det blir bra spridning på detta sätt.

Två bra beten, som karpen gillar och det skulle nog snart visa sig om det fanns några fiskar i dem murkna näckrosorna i vikens högre sida.
Tredje spöet lades nära land på en hård fläck med grusbotten, två mini spoddar var allt som lades där och här fiskade jag med Tigers nuts som krokbeten, min fällor var gillrade och väntan kunde börja.

Den väntan blev hela 6 timmar lång och under tiden tar en del bilder till kommande features för bloggen. Jag var på väg att ge upp vid middagstid, men ett sista försök hade jag kvar.

Det var påsen med Red Birdspice och jag vevade in mitt mittersta spö och bytte ut mina 2 x 15 mm I 40 Red mot 2 x 15 mm Red Birdspice boilies och en Crumb - bag utan dipp.
Skulle detta på bilden rädda min dag? Jag var väldigt tveksam och hade redan låtit blankningen sjunka in i det mentala och jag funderade på om det var mera jag kunde göra.

Jag avbryts i mina tanker av en bil, jag känner igen bilens ljud och jag känner igen kvinna i bilen och rösten: - Är du lycklig? - Nej, det vill sig inte! - Är du hungrig frågade min ängel?

Vilken fråga att ställa till en Dansk och sen serverade hon en nybryggt kanna kaffe och denna fina baguette med räkor och skagenröra och jag fick en nytändning på fisket och hon stack hem igen.
Det var bara att konstatera att karpen och jag åt samtidigt, så jag fick drilla fisk med käften full av tomat, räkor, skagenröra, dill mm och det var väl inte fel eller hur, men fel blev det verkligen inne vid land.

Jag skänkte inte det låga vattenståndet en tanke och väl inne vid land, går fisken fast i en av stubbarna, som jag så väl vet finns där, det blev tvärstopp!

Jag pressade från alla håll och kantar med Solacespöet så mycket jag bara orkade, det var tvärstopp! Sen lade jag spöet på podden och öppnade bygeln och fisken drog ut lite lina och jag provade igen, men den satt som berg i stubben.
Jag vadade ut så långt jag kunde, men lyckades inte och var på väg att strippa för att komma ut till stubben, sen slog tanken mig. Kan den bara dra ut lina, så borde det går att få tag i linan på rätt sida om stubben.

Så det provade jag och fisken kämpade på och tog några meter lina från rullen, under tiden jag fixade till mitt spodspö med en 4:ans krok i haken.

Jag tog tag i linan och höll fast fisken, som kämpade och visade genom sina virvlar, vart den befann sig och sen fick jag tag i linan med spodspöet, mellan stubben och karpen och kunde sen handlanda karpen, under ett större tumult.

Det gick vägen och jag fick den i håven och kunde sen fimpa min braid med en kniv och få karpen till min Cradle, men vilken pärs och next time har jag vadarstövlarna på mig!
"Lädernunnan" hade hittat mina två Red Bidrspice boilies och hon räddade inte bara min dag, hon bevisade även för mig att en Turn - over, som sänker vattentemperaturen så pass mycket, det rensar en grund vik från karp, men dem acklimatiserar sig ganska snabbt och återkommer och jag räddade henne, tack gode Gud för det!
Det var en trött och sliten karp som efter ett tag simmade ut till friheten, tänk om det hade gått åt skogen, jag vill inte ens tänka i dessa banor och jag är överlyckligt över att det lyckades mig att frigöra fisken.

Det går att fiska från platsen, men man måste ha med sig ett par vadarstövlar, så man kommer ut i samma höjd som stubbarna och det går, jag har gjord det förut, utan några problem.
Runnet kom 14.10 och då hade solen legat på i ca tre timmars tid och det räckte för att aktiviteten hos fisken skulle öka, men det blev dagens ända karp, detta sista fiskepasset i septembermånad.

Nu var vi kliver in i oktober med raska steg, blir det lite lättare, dem vänjer sig snabbare efter temperaturförändringar och dem söker föda igen och det är nu det tuffar till sig. Ena dagen bra fiske, en kall natt och dåligt fiske dagen därpå o s v.

Så är det under senhösten och framöver, det gäller att vara på rätt plats, hålla dem igång med lite beten varje dag eller enstaka mäskningar under veckan med en massa små beten, som dem verkligen får leta efter, de förbränner energi och den energin ska ersättas av mina boilies och krokbeten under helgerna framöver.
Jag försökte fram till 18.30, men det var över för dagen, jag hade mer än gärna spenderad natten där också, men det finns ett jobb som ska skötas och jag får ta igen det med övernattningar från nästa helg och framöver - Helt enkelt vara lite hård mot sig själv, om man vill lyckas lite extra resten av året.

I morgon vet i katten om jag kan blogga, jag gjorde ett par features, som jag tänkte servera er under dem kommande dagarna, men jag ska laseroperera båda ögonen i morgon, så ni får väl stå ut med en inläggsfri dag eller kan jag, så skriver jag, vi får se om jag kan se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.