lördag 5 oktober 2013

Ölkorven som karpbete!

Jag skriver dessa rader tidigt på lördagsmorgonen och när du läser detta, sitter jag bakom spöna och hoppas på en karp eller två under dagen. Vad hoppas du på och vart befinner du dig?

Dem är så goda med en kall öl, dem flesta gillar dem och likaså karpen, jag pratar här om Ölkorvar, dessa smala korvar som finns i ett otal av varianter, när det gäller smaker och kryddor.

Du vet väl om att dessa läckerheter är ett väldigt bra bete för en massa Cyprinider, som exempelvis karpen och inte minst Färnan och skulle nu någon av dessa arter, inte vilja ha korv just den dagen du är ute, så ät upp bitarna själv och inget går till spillo.
Dessa tre låg i kylskåpet igår, när jag kom hem från jobbet, men någon kall hittade jag inte, där tog det stopp med försörjningen av gubben i huset!

Men jag tar med dem i dag och ska nog testa den som är starkast i smaken av dessa, nämligen Wild Garlic, så vi tar en titt på hur jag förbereder min vitlöksdoftande ölkorv.
Vad jag letar efter bland ölkorvarna och andra korvar till mitt karpfiske under den kalla årstiden, är styrkan på kryddorna. Dessa är markerade med röda streck eller så är styrkan beskrivit på annat sätt på förpackningen.

Älskad av alla utom Dracula, står det på förpackningen här och det kan nog stämma, men ett tips är att du kan rulla och knåda in olika extra kryddor, som exempelvis: Curry, Svart Pepper, Chilipulver, Anispulver eller Koriander, för bara att nämna några fångstgivande exempel och det kan öka effektiviteten.
Jag skär ölkorven i bitar med olika storlekar, allt från större och längre bitar till mindre bitar och skivor. Innan du kastar ut din korvförsedda rigg, så ska du kolla om korven flyter i vattenkanten.

Dessa  ölkorvar innehåller en del fett, så dem kan flyta och det är jo bra om du vill ha en pop - up, men du kan alltid sänka eller balansera dem med ett litet blyhagel, så du får det rätt.
Jag användar oftast två bitar på mitt hair och en KD - rigg med en lite större Kurv Shank krok och flyter betet, så monterar jag ett hagel mellan korvbitarna och kroken, så haglet håller ihop korvbitarna och nere över kroken.

Oftast fiskar jag detta tillsammans med en kryddat stickmix, som innehåller Tonfisk, chiliflingor, en bra Groundbait och lite mjuka och torra pellets och allt dippas sedan i en kryddad dipp.
Jag använder lite större hairstopps till korvbitarna eller dem så kallade pelletstopps som finns på marknaden, det är större och längre hairstopps för förborrade pellets och dem fungerar som Kordas Extenda stopps gör för boilies och det är enkelt att få rätt avstånd mellan korvbit och krok och korvbiten sitter ordentligt fast.

Prova ölkorv du också och upplev hur effektiva dem kan vara under rätt dag eller den dagen, var allt annat inte fungerar, men se upp med kräftorna, dem älskar dessa delikatesskorvar

Prova att poppa upp korvbitarna med en bit kork, rulla dem i olika kryddor, prova en korvskiva på toppen av en boilie, eller prova med ett fakecorn på toppen av en korvbit.

Fungera inte något av detta, så ät upp korvarna själv och fiska med något annat bete, nu ska jag  slänga grejerna i bilen och dra mig till sjön.

Lycka till med ölkorven och glöm inte att Ridderheims inlagda vitlöksklyftor är ett superbete för karp i kalla vatten, doften, kryddorna och den vita färgen och goda är dem till en kall, om inte karpen är på humör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.