onsdag 20 november 2013

Adjustable hair - rigg.

Det är full rulle med målningen av elementsrören och sen är man färdig. Jag hinner mäska lite då och då inför helgen, var jag är ledig tre dagar. 

Men jag gillar inte det kommande vädret med kyla och ett dåligt tecken, är alla Domherrarna som jag ser i min trädgård, det bordar för en kall vinter!

Jag fick ett fint mejl från min danska vän Mikael, som också hade fått hotet om frostnätter och han lade ut lite hemmarullade boilies och smög ut spöna igår, jag låter bilden och texten tala sitt eget tydliga språk!
Hej Luis!
De har lovet natte frost de næste mange dage, så tænkte så er det sku nu, havde puttet et halv kilo hjemmerul i forgårs, fik listet stængerne i,et par boilies omkring og lidt krummer og 35 min senere ruuuunnnnnnnnnn, vild fisk i super form, er ret sikker på jeg tabte denne fisk for en måned siden.

Så troede ikke jeg ville få den i år, den kender sku  alle tricks næsten. 8.72 kg super flot fisk skønt! Camo link kurvshank 8, krogen sad perfekt og kunne sidde der til næste jul, håber du har det godt! Ha en dejlig dag. Mikael.

Fin fisk og jeg takker Mikael så meget for det fine billedet og mejlet. Men vad grönt det är i mitt gamla hemland, här är det bara en gråzon, man befinner sig i för det mesta. Nog om detta, nu går vi till riggen med justerbart hair.
Här är vad du behöver: Valfri krok, valfritt mjukt riggmaterial, en Tear drop rig - ring och en bit shrinktube som är lite för stor för kroköglan. Har du inte shrintube, så går det med en silicontube, men den ska vara väldigt tight att få över kroköglan!

Det är länge sedan jag använde denna rigg, men då var den bra genom att man kunde ändra hairets längd, den är bra nu med, men sen kom det fram Extenda stopps och den hamnade lite i skymundan.
Ta av en bit av ditt mjuka material och knyt fast Tear drop ringen i änden med en 5 - turn Grinner knot, denna knyt är viktig, det är den du drillar fisken emot!
Träd på kroken som visat, kroken här är en Gardner Mugga i size 8, men du ska använda den kroken du gillar och litar på, inget annat!
Klipp till en bit shrinktube, som är ca 15 mm lång och ...
... trä shrinktuben på kroken, så den precis täcker kroköglan, kom ihåg att shrinktuben skall vara lite för stor i diametern för kroköglan.
Nu krymper du shrinktuben, men inte helt, den ska kunna flyttas av och på kroköglan. Det kan vara lite svårt, men det får du snabbt kläm på med lite övning.

Använder du en bit siliconetube, så ska den sitta väldigt tight över kroköglan. Shrink eller silicontuben bestämmer trögheten. så ditt mjuka riggmaterial inte glider.
Med shrinktuben rätt, så går det trögt att dra i hairet och nu kan du justera hairets långd från mega långa hairs med flera beten, som t ex en så kallad Greedy pig - rigg eller så ...
... har du ett väldigt kort hair och din Swimmer - rigg är klar för en pop - up boilie. Vad som sker när karpen krokar sig och du drillar den, är att shrinktuben pressas av kroköglan av Tear drop ringen och denna ring tar hela belastningen.

Eter landningen av fisken trycker du bara shrinktuben på plats över kroköglan igen och monterar ett nytt bete och justerar ditt hair till önskad längd.
Betet knyter du fast i ringen som visat och justera hairets längd och sen är det dags för nästa karp, ett enkelt och effektivt sätt och fördelarna är många.
Shrinktuben i samband med en Gardner Mugga ger dig den aggressiva vinkeln, som är så förödande för karpen och den har så oändligt svårt att bli av med detta.
Har du inte alla rigkomponeterna hemma eller behöver att fylla på, så har metebolaget fyllt på från Fox, Korda och Gardner. Kolla på www.metebolaget.se

Du har även fina erbjudanden på alla tackelboxerna från Wychwood, otroligt fina och väl inrättade boxar, som tar väldigt mycket grejer, jag köpte mig en medium och en large för några veckor sedan och jag är nöjd och det blir du också. Ta gärna också ett titt på Luggage och Barrows från Engelska Leeda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.