tisdag 19 november 2013

Swimmer - rigg - Sit up and beg - rigg.

Vi har varit inne på styva material och styva riggar. I dag tänkte jag ge er ett litet tips kring detta och visa er hur enkelt det är att ändra en rigg från t ex en Off lead - rigg, var din pop - up boilie står rakt över ditt bly, till att använda samma rigg för en sjunkande boilie och en rigg som lurar karpen.
Vi har här en kort styv rigg för att fiska Off - lead på ca 12 cm, en liten Swimmer  rigg med ett litet D och en stor ögla, som ger riggen rörelse och den fungerar fantastisk bra, genom att fisken tar betet och krokar sig mot ditt stora bly, när den rätter upp sig för att simma vidare.
Det ska vara styva material, som som håller formen och som gör det svårt för karpen och det mjukaste jag använder är 25 lb Amnesia, men helst använder jag Fox Rigity som är betydligt styvare.
Betet vare sig om det är pop - up eller en sjunkande boilie, knyter jag fast med med denna knut. Trä Dental flossen genom rig - ringen och sen gör du en stor ögla och en liten ögla, som läggs mot varann, som visat här.
Gå genom båda öglorna med linan som visat här på bilden och du är på god väg att göra en liten fin stoppknyt för ditt bete.
Strama knuten, som nu skall vara glidande och dra ihop den lite, så den passar ungefär runt ditt utvalda bete.
Här är det en Mistral I 40 som sitter i saxen så att säga, centrera knuten runt ditt bete och strama åt knuten rejält och ...

... sedan trimmar du knuten på detta viset, så du har två korta tampar kvar och ...
... sen värmer du dessa tampar med en tändare och det ...
... bildas en liten kula på varje tamp och denna knut kan aldrig glida upp.
Här den färdiga Off lead - riggen klar för att haka på i clipset vid blyet ...
... och sen ska den står rakt upp från blyet och det fungera väldigt bra och främst inne bland växtligheten.
Skulle du nu vilja ändra riggen till ett sjunkande bete, så knyter du bara fast en sjunkande boilie på samma sätt och med samma knut och sen ...
... klipper du till en bit Zig - foam eller som här, en bit av en sittdyna och den monterar du på kroken som visat här och din krok ställer sig över boilien och du fiskar nu med en Sit up and beg - rigg.

En suverän rigg, som inte används av många eller överhuvudtaget av någon och där har du din stora fördel, karpen är inte van vid riggen och den är väldigt effektiv.

Se till att denna styva rigg har en bra ögla, så riggen har stor rörlighet. Karpen måste kunna få betet och kroken i munnen och det måste ske oavsett från vilket håll karpen tar betet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.