Jag tänkte att under två inlägg ge er lite tips på platser, var du kan hitta karparna under hösten och vintern. Karpen är en värmeälskande fisk som helst av allt vill ha skydd över huvudet, tillgång till föda och befinna sig där den trivs, det är oftast var det är varmast i sjön.
Oftast hittar man karparna i mitten av sjön, det är lugnast här, det finns troligen ett bra djup och vattnet påverkas minst av vädrets makter här, så det är ett av dem bästa utgångspunkten du har och du bör prova här första av alla ställen.
Det finns dock flera ställen var du bör leta och jag tänker guida dig genom dessa ställen. Många tror att djupaste stället i hela sjön är där dem befinner sig, så kan det vara, men det räcker med lite överhäng och 60 cm vatten för att en karp ska ställa sig här och ligger platsen i solljus under det mesta av dagen, så behöver du inte leta vidare ... öh, inte många gånger!Vass och annan växtlighet alstrar värme och det vet karpen om och den befinner sig ofta runt större vassruggar och rör sig sakta med solens värmande strålar.
Ofta finns det en djupare del intill vassen eller en kanal, som är lite djupare mellan två vassar och det är värd att prova i dessa områden.
Igen ett solbadat överhäng av lite grenar och djupet räcker till för att fisken är täckt och den får värme från solen och skydd av grenarna från ovan, ett perfekt område att fiska av ett par timmar under en dag.
Nerblåsta träd, som en gång i tiden stod i vattenkanten är också bra platser att titta på. När hela trädet blåste ner, så bildades det ett större hål eller grop i bottnen efter rötterna och i detta djupare parti, samlas en massa föda och det lär sig karpen sig snabbt.
Fiska alltid mot en vass på den sidan som får mest av solens strålar, vassen suger till sig värmen och det går ner i vattnet samtidigt så finns det alltid naturlig föda i vassen och även andra växter som näckrosor eller nate och även dessa växter alstrar lite värme.
Det syns inte, men en karp bubblar runt mina beten och fisket sker tät in på vassen, var det är lite djupare, lite mjukare och här finns den naturliga födan kvar.
Jag fick fisken, men först efter 4 timmars väntan, så kan det vara när man fiskar i silt full av Bloodworms mm, som dem är lite präglade på, men trägen vinner!
Antingen rör du dig med grejerna på ryggen och spöna och resten i din hand, det är effektivt och man hinner att fiska av många intressanta ställen under en kort höst/vinterdag.
Ibland fiskar man på öppet vatten och ibland fiskar man mot snags, som du nyss såg på bilderna och man får se till att man sitter nära spöna och att spöna sitter fast, samt att man inte ger fisken lina i runnet.
Jag har lyckats bra med denna uppsättning till två spö ,det är rostfritt, starkt och viker sig inte, men du måste ha antingen banksticks för varje spö eller som här använda dig av Bankstabilisatorer, så dina spö och larm hålls på plats.
En Barrow är också bra för rörligt fiske, packa den så du kommer åt precis bara det du behöver och sitt vid spöna i stolen.
Man har allt framför sig och i bra arbetshöjd på en Barrow och det går otroligt fort att flytta till nästa plats eller om man ser fisk på annan plats.
Håll ögonen på vattnet hela tiden, titta efter fisk i rörelse eller andra tecken som visar dig att det finns fisk, som t ex bubblor eller karp som visar sig i ytan.
Det är ett av dem mest säkra tecken på fisk och du bör lägga ett bete mot fisken eller bege dig till området för att fiska där, men bara om du inte sitter på fisk.
En karp i ytan kan vara ett tecken på 5 stycken vid bottnen och under en kall höst/vinterdag, är detta tecken allt du behöver för att lyckas.
Leta även efter features som mjuka bottnar, här samlas mycket som karpen gillar och hittar du ett sådant ställe, så lägg linan i linklipset på spolen och veva in.
Nu kan du går ut med dina karpspö till rätt avstånd och likaså med Spod/Spombspöet och allt blir rätt. Ändra inget! Får du fisk, så är det bara att använda ditt featurefinderspö, som måttstock och det blir rätt igen.
Se även till alla spö har rätt avstånd, så går det snabbt att mäska och fiska på rätt platsdagen efter eller nästa helg och under veckan ger du dem lite spridda skurar av beten med spod/spombspöet.
Sprida gärna dina beten på platser ut i öppet vatten, skicka ut 6 boilies åt gången och du får en bra spridning av dina beten och karpen måste röra på sig, vilket gör att den förbränner energi och den energin måste fisken ha tillbaka och det sker genom dina beten.
Ris är billiga fakemaggots som du nog har sett här på bloggen, annars får du leta upp detta, så enkelt att göra, färg - och smaksätta och det fixar sig självt över natten.
Spodda eller Spomba ut riset lite spridd och fisken går därefter på platsen i evigheter ha gärna lite små boilies bland riset och samma ...
... sak sker om du använder hampa och jag anser att hampa tillverkat med chilipeppar är något av det bästa för karpfiske, det drar till sig så otroligt mycket mindre småfisk och det hör karpen, som kommer in och tar över platsen.
Vid mäskning under buskar, nerhängande grenar mm, så är det nog bäst att ha dina beten samlade och jag brukar om jag kan lägga ner min rigg och sedan lägger jag en stor näve chilihampa rakt över riggen eller sprider lite mindre boilies runt riggen, det brukar räcka.
Del 2 kommer i morgon och jag hoppas du hänger med,, det blir lite mer om platser, vart du ska fiska, beten och en grym rigg för buskage fisket, så titta in innan helgen är här och sen är det bara att åka ut och leta upp din karp och få känna upplevelsen att ha lyckats än en gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.