tisdag 12 november 2013

Lasso - riggen!

Denna snabba rigg har varit med förut på bloggen, men du kanske missade den? Då har du chansen att under detta inlägg lära dig den steg för steg.

Riggen består av en lasso på hairet och du behöver inte ens att ha med dig en hair needle med ut till fiskeplatsen och det går snabbt att byta sina beten och dem sitter verkligen fast i lassons grepp!
Du behöver en sax, tändare, valfri krok och valfritt rigg material, här är det en Korda Kurv Shank i storlek 6 och en Power Pro braid, mest för att det ska var synligt på bilderna, men du ska använda krok och rigg material, som du brukar att använda och litar på.
Använd en längre bit av ditt rigg material, du ska räkna med avståndet på ditt hair och även omkretsen av ditt bete och sen ha lite att jobba med.
Börja med att göra en vanlig glidande stoppknut på ditt rigg material, det räcker med 5 - 6 varv i stoppknuten.
Strama stoppknuten så hårt du bara kan och det kommer att se ut så här, om du har gjord rätt.
Trimma den korta tampen av stoppknuten med saxen, du kan lämna lite kvar som på bilden och ...
... sedan värmer du änden av ditt rigg material och det bildas en liten kula och den gör att stoppknuten aldrig glider upp under press eller annat.
Öppna nu din lasso och lägg nu öglan centrerad runt din pop - up boilies, som visat på bilden och ...
... strama åt så hårt du bara kan och din pop - up sitter fast och som alla vet, så sväller pop - ups upp lite extra under fisket och den sitter än hårdare fast i lassons grepp.
Nu är det dags att bestämma avståndet mellan bete och krok och sen är det bara att knyta färdigt riggen.
Med hagel eller Tungstensputty kommer den att stå så här över bottnen och kroken sticker ut lite längre än boilie diametern och det gör att fisken krokar sig ganska snabbt mot ditt bly eller ett tungt blyhagel.

Du kan även använda denna rigg som en Off - lead rigg, var det är ditt 3 oz bly som håller din pop - up på plats, fisken krokar sig mot blyet, när den rätter upp sig.
Ska du byta betet, är det bara att lossna lasson med naglarna, öppna upp öglan och centrera ett nytt bete, vilket går väldigt snabbt och smidigt.
Lasso - riggen kan användas även till sjunkande beten om man så önskar, men då rekommenderar jag dig att du gör ditt hair lite kortare och gör en lasso - rigg i KD - style, genom att ...
... du har ett hair så långt att kroken precis ligger emot eller precis snuddar betet som visat här. På med betet, ha rätt avstånd och efter två varv runt kroken, så viker du ut hairet och fortsätter med 5 - 6 varv och 2 varv tillbaka och sen genom kroköglan och ...
... då får du fram den effektiva och aggressiva vinkeln, som är så förödande för karparna, oavsett om dem spottar ut eller skakar ut ditt bete.

Det går snabbt att byta bete, du behöver inga hairstopps och ingen hair needle, så det kanske är en bra rigg för er som har ebb i kassan. Hur eller hur, så är riggen väldigt bra att kunna och den fungera mycket bra för både flytande och sjunkande boilies.

Ska avslutningsvis passa på att tacka Fredrik Angsmo för att han nominerade denna blogg till Fisheco´s tävling: Sveriges bästa blogg 2013. Stort tack Fredrik och vi får hoppas att det inte handlar om vem som har flesta vänner på facebook, som det var förra året. Har inte riktigt koll på läget, men det ska finnas en jury som utser vinnaren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.