söndag 17 november 2013

The perfect loop.

Ni var många som gillade dem gamla bilderna från Linnéasjön, det framgick av era mejl och jag har lite till, som troligen kommer i morgon och dessa bilder är nog från ännu äldre tider eller vad sägs om Strandvägen utan asfalt och hus! Det är bara skog, men man ser tydligt att bilden är tagen innan husen byggdes. Nog om det nu, men mer om det i morgon.
Renoveringen går framåt och jag ska måla en sista gång i kväll och sen är det bara elementen med nya termostatventiler, som ska monteras och lite färg på rören, det tar man på två dagar och sen är det klart.
Vi använder ibland styva material för våra Chod och Stiff hinged - riggs och andra styva riggar och dessa styva riggar lurar karpen, men vi måste se till att ha lite rörlighet i riggarna, så karpen får betet i munnen, när den suger upp det.

Vi vill alla ha bra och starka loops på dessa riggar, så det tänkte jag ta upp i dagens inlägg, den perfekta knuten för detta och du får, som du ser på bilden, en väldigt fin, runt och öppen loop, som ger din styva rigg den rörlighet, den behöver.
Jag använder Amnesialina till alla mina styva riggar och använder den även för denna demonstration tillsammans med en sax och en penna.

Penna behöver du inte, men du behöver något som är rund i diametern, när du stramar knuten på slutet. Jag ska även tillägga, att du kan använda denna knut till alla andra material också, mono, braids, coated material och fluorocarbonlinor, det funkar!
Börja med en överhandsknut och se till att du har så pass mycket lina (tampen bör vara 6 - 8 cm) att du kan jobba obehindrad med resten av knuten.
Dra ihop överhandsknuten så den blir liten och för tampen genom överhandsknuten, som visat på bilden och sedan håller ihop du detta med två fingrar.
Nu gör du tre varv upp på linan, precis som när du gör en vanlig knut, typ en Tucked Bloodknot, du ser här vad jag menar.
Därefter ska tampen tillbaka genom överhandsknuten, som visat på bilden och sen ...
... är det dags att fukta knuten med saliv och nu kommer pennan eller vad du har till ditt förfogande i tackelboxen.
In med pennan i knuten och sen är det bara att strama så hårt du kan och knuten dras ihop och pennan ger öglan sin fina form.
Så skall knuten se ut efter att du har stramat den ordentligt och som ni ser, så blir det inte bättre än så här och knuten är stark, rund och den håller sin form.
Trimma knuten med saxen, så nära knuten du kan och vill du ha ett lekande sittandes i öglan, så är det bara att montera lekandet på tampen, innan du för denna genom överhandsknuten i början.
Dessa loops kan göras väldigt små, i princip i vilken storlek du önskar, så dem passa bra till alla styva riggar, på korta hinges, chod - riggs, Off lead - riggs, D - riggs, Swimmer - riggs mm, i princip överallt var du behöver en bra och stark ögla i ditt fiske.

Öva och lär dig denna knut, den är riktig bra och som sagt, du kan göra den ner till 4 - 5 mm i innerdiameter, beroende på vad du kan att strama den mot. Nu ska jag mäska lite, så dem håller sig kvar, tills jag har tiden med mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.