torsdag 14 november 2013

Tre bra och säkra skarvknuter.

Vi behöver bra, enkla och starka knutar för att skarvar ihop styva nylon/fluorocarbonmaterial till braid och för braid till braid eller så kanske vi snabbt vill förlänga en rigg eller annat.

Här får du tre knutar, som håller alla dessa kriterier och dem håller en sanslös styrka och dem glider inte isär eller försvagar dina material, som du använder.
Styva material som Amnesialina med flera används ofta till den styva delen på en rigg och den kan vara närmast kroken med ett längre mjukt material eller en lång styv del och en mjukare del vid kroken och här har du knutarna steg - för - steg.
Första knuten går till så här: Börja med att göra en överhandsknut på det styva materialet.
Stick genom det mjuka materialet genom öglan, som visat på bilden.
Strama därefter knuten så hårt du bara kan och dra sedan ut så pass mycket av det mjuka materialet, så du kan jobba obehindrad.
Nu gör du en stoppknut med 5 - 6 varv över den styva delen.
Dra sakta åt stoppknuten och glöm inte att fukta denna knut med saliv, innan du drar ihop den.
Dra sedan ihop stoppknuten helt mot överhandsknuten, som visat på bilden och ...
... knuten är klar och du kan trimma den med en sax och limma den med snabblim om du så önskar. Du har nu en liten fin knut som t ex håller ditt Tungstensputty på plats på en pop - up - rigg.
Nästa knut gör du på följande sätt: Börja med att lägga den styva linan dubbelt som visat här.
Trä det mjuka materialet genom öglan som visat och dra upp lite av braiden mot handen, så du kan forma en ögla, som du sedan håller fast.
Linda sedan 8 - 12 varv runt öglan, som visat här på bilden och se till att varven ligger snyggt och prydligt och därefter ...
... trär du änden av braiden eller det mjuka materialet genom öglan och dra ihop det hela.
Fukta rikligt med saliv och dra ihop knuten så hårt du kan och den är färdig för trimning med saxen.
Denna knut kommer att se ut så här och nu kan du ge den en droppe snabblim, om du så önskar, men det behövs inte.
För att skarvar ihop braid till braid är denna knut väldigt bra, stark och ganska enkelt att göra med lite övning, som du vet så gör övning mästare!
Lägg ena braiden mot den andra och gör en stoppknut med 6 - 8 varv och strama den lite ...
...därefter gör du en stoppknut på den andra delen som ska skarvas ihop och när den är klar, så stramar du den lite också till en början.
Fukta båda dessa stoppknutar med saliv och dra ihop dem hårt var för sig först och sedan drar du ihop dem mot varann och ...
... du kommer att få en liten fin, men superstark knut och den skall se ut som på bilden och sen är det bara att trimma den med saxen ...
... och så här liten och fin blir denna knut. En perfekt knut för att förlänga en rigg eller annat i ditt fiske.

För att skarvar ihop braided leaders med nylonlina, nylon till nylon, Braid till braid för kast mm, allt som ska ligga på din spole, så är Mahin - knuten bättre med sin konade form, då den glider lätt genom spöringarna och den knuten hittar du på annan plats på bloggen.
Alla dessa  knutar är starka, glider inte och den är små och nätta, du behöver inte limma dem, men lite lim skadar aldrig och det ger lite Peace of mind.

Jag använder oftast dessa knutar för pop - up riggar med styva och mjuka materialer, som ska skarvas ihop och man kan bestämma avståndet själv och dessa knutar är perfekta för att knåda fast lite Tungstensputty.

Jag kommer inom kort att visa er lite olika riggar, som innehåller både styva och mjuka material, det finns lite att experimentera med bland dessa typer av material, allt behöver inte vara styvt för att jäklas med karparna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.