torsdag 2 januari 2014

Årets första karp är landat!

Om det var årets första i landet, det vet jag inte, men troligen! Jag hade min premiär igår den 1 januari 2014, det kändes inte som någon premiär, det hela flöt liksom bara ihop med förra passet, den långa väntan på öppet vatten fattades!

Hur eller hur, så tog jag mig sakta ut på Udden i dimman och krutröken, som fortfarande hängde tungt över sjön och jag gick sakta, i fall det skulle vara en krater efter bombmannen. Det var dock lugnt, inga hål eller krater, men det låg en massa skräp kvar från första explosionen, var han försvann.
Det kändes till en början som ett Sikfiske på Lindö, hård motvind rakt i nyllet, det kände totalt meningslöst och man såg inte land på andra sidan.

Men jag skulle ha min premiär och likaså Staffan Berg, som hade parkerat sig i P-viken i Rismåla, skulle vi lyckas denna svinkalla dag, som var årets första? Only time will tell!
Man ändrar inget som funkar i karpfisket, gillar dem dina beten, så fortsätt med dem! Detta är så viktigt och framför allt under den kalla årstiden, var karparna är rätt så lätt beräkliga och rör sig ytterst lite, om det bara finns föda i deras närhet.

Så kombinationen av Tutti och I 40 Red boilies och dessa boilies som crumb, tillsammans med Vital Treas i pelletsform, det var innehållet i mina bags och som mäsk hade jag 15 boilies av samma smaker över mina två riggar, min väntan kunde börja.
Varmt var det inte i vinden och jag bet ihop och tog en kopp kaffe och fixade till min upp steppade utrustning, som skulle fiska på Udden.

Ett 12 fot spö, 0,28 mm fluorocarbon och en gammal pålitligt 10 000 Shimano, det fick duga och det gamla Nashspö fick sig lite vila hemma i källaren efter strapatserna med Halftail.
Mörkt som det var under hela dagen och med tanke på, att jag fiskade på ca 5 meters djup, så provade jag med en 15 mm Coconut Krillboilies och ett fakecorn, som var fluororiserande på toppen och min ...
... rigg var glidande med en lätt hangers som låg på backen. Grunden till detta var att jag hade upplevt en del försiktiga lyft, som inte gav fisk och braxen var det inte!

Detta fick stå där under hela tiden, men det gav inget då, men jag tror inte att det fanns någon karp i området, troligen på grund av fyrverkeriets effekter, som härom kvällen exploderade, bara var 20 meter bort.
Jag får ett run på högre spö vid 12.20 och fisken är en liten fjällkarp och jag flinar under drillningen, men den satt väldigt dåligt och klev av precis när den kom in i vasstråna till höger om spöna.

Lite surt var det, men jag lever stort fortfarande på fjolårets sista fångster och finns det en karp, så finns det flera och jag bytte beten och bags på båda spöna.

Staffan kom ner han hade givit upp och skulle med barnen till simhallen i Kalmar och vi pratade bara en liten stund och sen pös han hem.
Jag hade dippade beten som hade legat några dagar i en fruktig blandning och dessa provades på vänstra spö.

Du kan göra en enkel blandning själv, genom att värma upp vanlig sylt eller marmelad, som du köper i mataffären och sen tillsätter du 5 - 10 ml flavours av eget önskemål.

Blanda ner flavours medans sylten/marmeladen fortfarande är varm, detta görs i grytan och när allt är blandat och har kallnat, så häller du det på burk.
Glöm inte att sila det ordentligt, så alla fruktrester mm tas bort, vad du ser här, är vanlig sylt av blandade frukter och flavourn är Brännis Tutti - frutti och väldigt lite orange flytande färg från Sonubaits och det går även med pulverfärg i små mängder.
Jag vet inte vad man har i sylt eller marmeladen man köper, men PVA klara sig ett tag, men efter ca 3 minuter börjar det att spricka upp, så det får du ha med i din beräkning.

Här är det mina beten och bagen, som senare skulle få en annan fjällkarp på fall, min och kanske årets första karp i Sverige?
Under tiden mina beten låg ute och lockade fram karparna till sina eventuella misstag, gick jag runt och tittade lite i krigszonen och fanns en del stubintrådar från bomben, som skickade bombmannen till världens ände och jag tror att det svarta i mitten, kan vara en del av en sko!?
Ock vad har vi här mån tro? Detta låg en bit bort i gräset och det finns grov misstanke om att det är resterna av en kokaline, som släppte i explosionen! Vart hade jag hamnat och vart fiskade jag?

Staffan tyckte sig se en del av ett finger, men det var fel, men väldigt likt och jag berättade för honom att med den smällen, så finns det inget kvar.
Var Bofors inblandat i detta? Jag hittade denna i gräset ca 12 meter från mina spö och man kan jo undra om det fina fyrverkeriet på nyårsafton, inte var en täckmantel för något helt annat.
Jag var skeptiskt till vad detta handlade om och tog mig en kopp kaffe och misströstade vidare i motvinden och kylan, men mina funderingar avbröts av ett par bleeps och en blå blinkande lampa och sen blev det hela till en skrikande ton och ett fast blåljus.

Polisen var det inte, det märkte jag snabbt, utan det var denna fjällkarp, som hade plockat upp mina marmeladdränkta Tutti/I 40 boilies och jag var mer än nöjd, när jag lade den på mattan.

Jag är inte frysen av mig, en del så kallade polaren anser att jag har för mycket ... men igår var det fruktansvärt att plocka ut en krok ur fisken och fisken var varm att hantera! Men jag fick karp på årets första dag och det var jo det jag kom för att uppleva.

Jag kan nämna att metebolaget kommer att få hem en leveras med boilies från Mistral under, troligen nästa vecka. Vädret är mild för årstiden och allt du behöver är en påse med boilies och att damma av spöna, så kanske du också kan få din januarikarp.

Se mera om detta på www.metebolaget.se ock se vilka boilies som kommer hem mm. Jag kan även nämna att inom det närmsta kommer att recensera Wychwoods Titanium Bankstick som väger halva vikten av vanliga rostfria sticks, men dubbelt så starka och de håller mer än en livstid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.