lördag 18 januari 2014

Carp care, vår garanti för ett bättre fiske i framtiden!

Jag vet att jag tjatat om detta ämne och jag gillar faktiskt att göra det, för det behövs! Detta inlägg skulle ha varit i början av året, var det var fritt fram att fiska, men nu kom isen och snön och vi sitter hemma och väntar på annat fiske.

Skitsamma, det här med se efter våra fiskar är ett måste under hela året och inte bara när det är kallt, det är lika viktigt under alla årstider och jag hoppas med tiden och mitt tjat, att alla ska få in detta i sina huvuden.

Alla vattenägare borde stifta regler, var en vattenbehållare och ett Carp care kit ingår, likaså att alla har sin egen matta och håv med sig och tiden för säckning av fisk minimeras till, såg 4 timmar. 

Det vore en dröm att uppfylla, men det kräver att man har koll på att dessa saker finns och att reglerna överhålls och så är det inte! Man köper ett fiskekort och det kommer inte en själ och kollar på hela säsongen och det är illa!
Om du har öppet vatten och fiskar just nu, så kan det se ut så här, när du kliver ut på ett run från en fin och färggrann vinterkarp. Hur se din matta ut, har du vatten till hands och dina saker rätt placerade, så du snabbt hittar dem?

Lös snö kan du bara skaka av mattan och sedan blöta den, men låg dina verktyg på mattan eller bredvid, när du lade dig i går kväll, så hittar du dem inte och dessa saker bör förvaras i bivvyn.
Fina dagar med högt väder och en vacker kväll var solen sig sakta sjunker, lika sakta som solen sjunker ner över ditt vatten, lika snabbt sjunker lufttemperaturen om inte snabbare och du får en kall natt med minusgrader och så här kan det ...
... se ut på morgonen och det ska du vara förberedd på, frost är något av det värsta för våra fiskar, mycket värre än stekheta sommardagar faktiskt.

Det gäller att hålla fisken blöt hela tiden, när det är varmt eller som här kallt, håva fisken och låt den vara i håven, tills du har allt blöt som ska beröra fiskens skinn, det är enormt viktigt!
Lägger man en fisk direkt på denna matta, så garanterar jag dig att du får samma effekt, som när du sätter tungan på en frusen metallbit, det nyper direkt och fisken sitter fast ett tag och sen släpper slemlagret som ska skydda fisken.

Håll fisken i håven och dränk hela mattan tills den är tinat och därefter kan du ta upp din fisk på mattan. Ha även tillgång till en blöt säck eller liknande, som du kan lägga över hela fisken och framför allt fiskens ögon och fenor, under tiden du lossnar din krok mm.
Det bästa är att ha en större hink med vatten, då kan du ha säcken liggandes i hinken och säcken är blöt när du behöver den. Jag har denna lilla smidiga lösning och använder väldigt sällan en säck till mina fiskar och om, så lägger jag säcken i vattenkanten, så den är blöt.

En av Dynamite baits förbrukade burkar fungera bra och den tar inte mycket plats inuti din matta eller i din utrustning, en bit lina och du får lätt upp vatten till mattan och fisken.
Allt som blir blöt genom vatten och snö kommer att frysa till en stel klump, så har du fått en fisk, så låt håven ligga med nätet i vattenkanten och den håller sig mjuk, när nästa fisk behagar att nappa, samma sak gäller din säck mm.
Ingen fisk än, men snön vräker ner och håven som står avvaktande, den blir tyngre och tyngre att hantera, så direkt du känner att du har fisken på, så lägger du ner håven i vattnet och det hela löser sig, tills du ska håva fisken.
Jag använder JRC Carp Cradle mycket under den milda årstiden, men inte under den kalla tiden, då den fryser ihop fullständigt och blir i det mesta obrukbar för fisken.

Den blir stel och svår att packa ihop och fisken ligger i smält vatten och is och det är inte bra. Grunden till detta är att dem små dräneringshålen täppas igen av is och man får inte ut vattnet, så jag tycker att en större avkrokningsmatta som ...
... som Gardners XL Mat är betydlig bättre och mer hanterbar och man kan stänga in fisken, samt snabbt få den isfri med lite vatten. Mattan har 5 cm vaddering och skyddar fisken väldigt bra och jag har alla sakerna i mattan och har mattan stängd, tills fisken ska läggas där.

Jag har fisken i håven, öppnar mattan, tar bort det som inte behövs och sen blöter jag ner hela mattan med vatten och tar upp fisken på mattan. Behöver jag säckar fisken eller väga den i en weighsling, så blötts dessa saker under tiden fisken är instängd i mattan.
Jag skrev i ett tidigare inlägg att detta kanske var årets julklapp, jag hoppas det! Jag vill påstå att mer än 75 % av den fiskande skaran äger inte dessa Anti - septiska medel och det är rent ut sagt för djävligt och ett tecken på att man inte bryr sig om fisken man fångar och den kommande framtiden. Men fiska i framtiden det vill man och man vill fånga fina vackra fiskar - En väldigt konstig konstellation eller hur?

Har du inte detta kit, så snälla köp dig ett, du vet att det behövs och det kostar inte mera än en pizza och ett par starköl och du räddar så mycket genom att använda dessa medel på dina och tyvärr även andras fiskar, så köp ett Carp Care kit och gör det idag!

Kordas Carp Care kit innehåller en flaska för munnen (mouth) och en flaska för kroppen (body) och lite topps, som gör att du kommer in på dem flesta ställen med medlen. Ha alltid lite torrt och rent hushållspapper och en Peang med i kitet.

Lokalisera skadan och torka rent den med pappret och sedan applicera du respektive medel på skadan och efter 30 sekunder, kan du återutsätta fisken, svårare än så är det inte och på annan plats på bloggen, har du tydliga exempel på hur bra och helande dessa medel är - De är enormt viktiga!
En Peang är ett viktigt verktyg för att lossna krokar, som sitter på svåråtkomliga ställen i munnen eller vid fiske med små krokar vintertid.

Man skadar lätt en fisk mer genom att försöka med fingrarna, en Peang är smidigare och lättare att använda och man skadar inte fisken.

En sak vi ska tänka på när vi lyfter upp en fisk i håven, i en weighsling eller annat som används för att bära/lyfta fisken, är att fiskens fenor ska ligga intill fiskens kropp innan vi lyfter, ligger fenorna fel, så kan dessa brytas av och det är inte bra, så kolla alltid att fenorna ligger in mot kroppen, innan du lyfter upp fisken.

Håll alltid fisken i ett stadigt grepp och är fisken sprallig av sig på mattan, så kan det hjälpa att ha ett finger i fiskens ena mungipa, det brukar lugna ner dem lite. Håll även fisken nära marken och ta av dig din klocka, ditt halsband om det finns vassa saker, som kan skada fisken och blöt alltid dina händer, oavsett om det är 35 grader varmt eller 8 minus.
Ordning och reda på din fiskeplats handlar också till viss del om vård av fisken du fångar, allt har sin plats och det ligger inte en massa saker i vägen från vattnet till mattan.

Allt går fortare med ordning och det blir även billigare för dig, inget att trampa sönder under natten och som du ser här, så är allt klart för en fisk.

Du har nog själv sett hur en del har det i sina swims, allt är utspridd och det skapar inte bara problem för personen i fråga som fiskar, utan allmänheten har ögonen på oss och det är tjafs vid många svenska vatten varje år, något som väldigt lätt skulle kunna förhindras med lite vett och etikett från fiskarens sida.
Analysera det skrivna i dag, gör jag rätt hela vägen? Gör du rätt? Har du ett kit så du kan fixa till en skadad fisk? Om inte så skaffa dig ett så fort som möjligt. Sitt inte och tänk att det löser sig, det finns nog någon som har ett kit, den dagen det behövs - Det finns inte och jag ber dig om att vara med nu, var säsongen snart börjar igen, var med och skapa lite press på dem, som inte bryr sig om fiskarna.

Alla vill fånga fina vackra fiskar, men då måste alla vara med och hjälpas åt för att åstadkomma detta, tyvärr är det inte så och jag undrar varför? Alla som har barn, har plåster hemma, varför då? Jo, det vore jo för djävligt, om lilla Pelle skulle få inflammation i handen eller Stina skulle få ett är i pannan!

Jag ska sluta tjata nu, du vet att du behövs, alla behövs och alla som inte har ett Carp care kit ska skaffa sig ett och bli en respekterad fiskare, som sköter om sina fångster, det gör att vi kommer att få en bättre framtid med bättre fiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.