söndag 26 januari 2014

Lite svar på Adrian och Alexanders frågor om Sutaren ( Tinca tinca)

Det fanns ett mejl hos mig igår kväll från Adrian och Alexander, 2 brödrar i Vadstena och deras frågor var kring Sutaren! Snacka om att vara tidigt ute! Bra grabbar, det är helt rätt att vara tidigt på tapeten och söka sina svar.

Vad dessa grabbar ville veta var vad jag anser vara den effektivaste flötesfiskemetoden att fånga Sutaren. När är fisket som bäst på dygnet. Vart hittar man Sutaren. Vad kan man använda som bete och hur ser man könsskillnad hos Sutaren. Många bra frågor grabbar och de kräver ett bra svar!
Flötmete efter Sutare är både roligt och spännande!
Flötmete efter Sutare är det mest effektiva och även det mest spännande och jag fiskar Sutare på två sätt, den ena metoden är var betet ligger på bottnen och ett för stort blyhagel håller nere flötet som på bilden.

En kort tafs, gärna mjuk mellan blyhagel och krok/bete, gör att Sutaren lyfter blyhaglet från bottnen och flötet reser sig och lägger sig på ytan och då ska du kroka.

Den andra metoden är att fiska med krokbetet 1- 2 cm över bottnen och lika mycket ska synas av ditt flöte i ytan. Sutaren är väldigt närsynt, men har ett välutvecklad luktsinne och den hittar ditt bete.

Men denna metod kommer nappet att bli ett dipp i flötet och sedan vandra flötet iväg på ytan, genom att Sutaren inte känner något motstånd från flötet, kroka när flötet vandra iväg.

Mäska några dagar innan ni ska fiska och titta efter små kaskader av pyttesmå bubblor, som är ungefär stora som ett knappnålshuvud, det är Sutare som äter och det är där ni ska lägga era flöten och det dröjer inte länge innan ni får napp.
Honan har en mera kompakt kropp och här ses en del av äggläggningsröret i analöppningen, men än är det en bit kvar till leken!.
Detta är en hona och det ser du främst genom att den har små fenor, en lite mer rundad kroppsform och även stjärtspolen är lite smalare än hos hanfisken.

Honan blir störst och det har fångats exemplar upp emot 7 kilo i Europa och fiskar på 5 kilo tillhör inte ovanligtheterna i många karpvatten, var man mäskar hårt med boilies.
Hanen med sina stora bukfenor.
Hanen, som du ser här på bilden har bredare stjärtspole, inte riktigt den kompakta kroppsformen som honan, men han har bukfenor stora som skyfflar och du känner direkt  spöet, om det är en hane eller en hona du har satt kroken i, dessa hanfiskar kämpar som stuckna grisar.

Sutaren har alltid röda ögon och kan ha flera olika färger, allt i från gulbruna till olivgröna färger och det finns orange, vita och svarta exemplar också, dessa är dock väldigt sällsynta.
10 mm boilies som är mjuka och väl synliga är bäst för Tinca tinca!
Vad gillar Sutaren? En massa beten skulle jag vilja säga eller vad sägs om dessa beten: Majs, lövmask, daggmask, maggots, boilies (gärna små och mjuka i en väl synlig färg) bröd, deg , pasta, räkor, bloodworms, kikärtor, bönor i alla dess slag, musslor, kräftstjärtor på burk och fakebaits ger också fina fångster.

Vart hittar vi Sutaren? Du ska leta var det finns växtlighet i dina vatten, Sutaren gillar inte solens ljus och håller sig i skuggan under soliga dagar och därför är tidig morgon och sena kvällar dem bästa tiderna eller nattfiske var du använder en Starlight på toppen av ditt flöte.

Val av fiskeplats. En bra plats för morgonfiske är en plats, var solen kommer upp bakom dig och en bra kvällsplats är den platsen var solen går ner först, så du behöver alltså två platser för att få riktigt bra fiske morgon och kväll.

Du kan ha bra fiske efter Sutare från början av majmånad och vidare fram till slutet av september, lite beroende på vädret. Sutaren ställer sig i någon form av dvala och man fångar dem sällan utanför den angivna tidsaspekten, men det händer. Jag hoppas detta fick ställa er nyfikenhet lite, om inte får ni höra av er igen, skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.