lördag 15 mars 2014

Sätt färg på tillvaron - fånga en Koikarp!

Dessa färgglada karpars liv börjar i ett akvarium, sen hamnar de i en tank och därefter köps de och de sätts ut i en trädgårdsdamm, var de växer sig stora, för stora och till slut släpper ägaren ut den i närmsta sjö och här växer dem sig stora.

Hur stora de kan bli, är svårt att säga, men de växer bra i naturliga vatten, om de finns bra tillgång till föda och om de klarar sig mot Gäddans, Hägerns och Fiskgjusens attacker. Jag tror dock att de kan nå en vikt av 10 - 12 kilo i vårt land och kanske större.
De blir stora i rätt miljö.
Det är min stora övertygelse, att dessa fiskar är medvetna om att de är utsatta på grund av färgen, tror det ligger i generna och de håller sig undan öppet vatten under dygnets ljusa timmar och ska de förflytta sig, då sker det oftast längs med bottnen eller under någon form av skydd.

Man hittar oftast koikarpen stående inne i växtligheten, med endast huvudet exponerad och de spanar hela tiden efter olika faror.

De få gånger man ser dem ute på öppet vatten, är när de är samlade i ett mindre stim och här ser flera ögon vad som händer och sker.

En annan sak som jag har märkt, är att de har alltid en fisk som är spejare, den simmar lite i förvägen, framför stimmet för att kolla läget och är något fel, så backar denna fisk och tar hela stimmet med sig!
Koikarpen har mindre mun än vår vanliga karp.
Koikarpens mun är över lag mindre än den vanliga karpen som vi fångar, varför vet jag inte, men så är det och det kräver lite mindre beten för mäsk och på dina riggar.

Följande beten är bra: bröd, paste, barnens trolldeg, majs, maggots, små 6 - 12 mm boilies, små mjuka floaters, diverse soft pellets, pellets, hampa, mung - och adzukibönor och vete, för bara att nämna några betesalternativ för er.
12 mm boilie och 6 mm pop - up, en bra betesstorlek.
Jag använder inte större beten än vad som syns på bilden ovan och helst av allt ska det vara fruktiga beten eller dofter på betet, så jag spraya gärna både betet och min crumb - bag med en fruktig flavour.

Små synliga beten är det bästa och likaså mindre krokar i storlek 8 - 12. Koikarpen äter inte lika fort som den vanliga karpen, som jämförelsesvis, ser stressat ut jämfört med en koikarp under sina födointag.
Skala ner dina beten, de ger mer doft ifrån sig.
Har du inga små beten, så skala ner en 20 mm boilie till två mindre bitar och gör en längre hairögla, så du får in knuten i ena betet och kan ha ett litet avstånd mellan dina beten, som visat på bilden ovan.

Den kokta ytan på betet är borta och här kommer doften ut snabbare och vill du dippa detta, så tränger dippen in i betet snabbare, med andra ord lite av ett bra tips.
 Flöte gjord av penselskaft.
Jag flötmetar ofta under buskar mm och mina flöten är gjorda av vanliga penselskaft i trä, vanliga billiga penslar blir bra flöten och de fungera väldigt bra till liftmetoden, som jag använder. Grunden till att jag gillar flötmete är att jag får en tidig förvarning om vad som är på gång.

Mitt flöte står med 1 cm av toppen synlig över ytan och på bottnen har jag ett stor blyhagel och 5 - 10 cm tafs till kroken.

När fisken tar mitt bete och lyfter blyhaglet, så lägger flötet sig på ytan och jag krokar direkt i vetskap om att fisken har mitt bete i munnen.
Camo fake corn, ett bra betesalternativ för Koikarp.
Jag mäskar lite och ofta med vanlig burkmajs, som är smaksatt med lite fruktiga smaker och dofter och jag fiskar till 90 procent med ett enda flytande fakecorn under mitt flöte och det är en effektiv metod att lura fisken.

Du kan använda alla nämnda beten på detta sätt och det är en bra metod för alla bottenätande fiskar i stillastående vatten och med flöten av penselskaft, så blir det lite billigare för dig om flötet skulle gå sönder under drillningen av fisken.
Sitt en bit in på land och ha något framför dig.
Alla karpar är vaksamma och de letar fel hos dig och små mystiska saker i sin omgivning, se till att du har rätt klädsel, som passar in i omgivningen och att du sitter en bit in på land, samt att du har lite skydd framför dig.

Detta är viktiga saker och har du inget bra skydd, så är mitt tips att du köper dig ett kamouflagenät och har det framför dig mellan två banksticks och man kan mäska och röra sig lite bättre.

Man kan även ta lite grenar och trycka ner i backen, framför sig och på det sätter skapa ett skydd, lämna platsen en stund, kom tillbaka och smyg dig på plats.
Mjuka Dog Biscuits från Enterprise Tackle.
Roligaste fisket för mig är att fiska med beten på ytan, koikarpen tar gärna beten eller föda från ytan, men dessa ska vara mjuka, de gillar inte hårda floaters, så gör dina floaters mjuka över natten eller fiska med mjuka fakebaits som dessa på bilden, det fungera bra, de också.

Bröd är bra beten i alla dess former, skorpan på ytan ger fisk, likaså inkråmet (flake) runt kroken och på botten under flötet, de gillar diverse degar och pastes, som man kan knåda runt en korkbit och få detta flytande på ytan, så prova dig fram.
Kurragömma.
Som sagt, så håller de sig undangömda under dygnets ljusa timmar och det är lite kurragömma över detta, oftast står dessa färgade fiskar inne i vasskanten eller i ett hål i växtligheten, men tidig morgon, sena kvällar och under natten kommer de ut från sina gömslen och då har du chansen med bolt - riggs mm.

För dig som letar upp fisken och stalkar dem, är mitt råd att röra dig sakta och försiktigt och ha ögonen öppna, så du ser fisken innan den ser dig och då kan du lyckas att ta den.
Floaters på ytan.
Mitt i bilden ligger mina små mjuka doggy och inne i vasskanten står en koikarp som inte syns, det gäller att placera sina beten där fisken är, utan att skrämma den och sen vänta på att den eventuellt kommer ut och börja ta för sig.

Göm dig själv och göm eller kamouflera allt du bara kan, lägg din lina över gräset eller annan växtlighet, så inte fisken ser linan.

Det kan ta sin lilla tid, innan fisken kommer ut och det är grundet till att jag personligen oftast använder mjuka fake floaters på ytan, de sitter permanent på kroken och ramlar inte av eller löser upp sig.
En Koi tar floaters, 4 minuter senare såg den mattan.
Jag lyckades att få ut denna fisk från sitt gömsle inne under en buske och fick igång den med små doggybitar, jag hann även att ta en bildserie på fisken, när den väl åt av mina beten och sen tog jag den.

Mitt bete var dock denna gång en stor Doggy, som var så mjuk, att den knappt höll ihop, men fisken tog den, precis innan den ramlade av kroken och var min.
Tänk er denna om 10 år!
De flesta koikarpar är orange till färgen, men det finns otaliga färger ibland dessa fiskar och jag har fångat koikarp, som har haft upp till 7 olika färger på en och samma fisk vid flera tillfälle och de är ganska fräcka att se på eller hur?

Det finns väldigt många färgvarianter på koikarp eller praktkarp, som en del kallar dessa färgbombar, allt från lite Ghostfärg till vita med färgade fläckar och även pärlemorsvita och vidare till rosa, gråa och med röd eller blåa fläckar, man bli nog aldrig förvånad över vad som kan dyka upp framför dig.
En vacker septemberkoi.
Här en orange koi som har lite svarta spots längs med ryggen, den har även guldfärgade fjäll och sen de karakteristiska svarta ögon, det är vackert!

Den lurades med en Zig - rigg, som bestod av två mjuka flytande fakecorns från Enterprise Tackle och betet stod ca 45 cm under vattenytan utanför en buske, var denna fisk passerade minst 10 gånger, innan den nöp dessa gula beten.

Så flötmete, ytfiske, Zig - fiske, frilinafiske och bolt - riggfiske, alla metoder fungerar under rätt dag och tidspunkt, så färg på din tillvaro och ta dig en koi i sommar!

1 kommentar:

  1. Härligt att läsa! Vart nånstans i landet hittar man möjligtvis denna sjö? Vet du om möjligt fler svenska sjöar där det finns utsläppta koi? Avgudar dessa fiskar, och letar efter kompisar till min koi som är ensam av sin art.
    Linda, Borlänge, Dalarna

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.