lördag 29 mars 2014

Spomb vs Spod.

Jag har fått många mejl sedan jag var på mässan i Kista, en del träffade mig där och andra kunde tyvärr inte komma, vilket var synd, men det går flera tåg och jag hoppas att vi kan träffas på Elmiamässan nästa år, om inte innan dess.

Jag har bland dessa mejl även fått lite frågor kring Spombs och Spoddar, vad är bäst, vad ska man välja och en del frågor har kommit kring diverse fakebaits med doftämne, kan man ändra dessa och hur länge sitter denna doft kvar?
Spomben till vänster i bilden och en Gardner Pocket Rocket.
Spomben ger dig inget spill mellan dig och mäskplatsen och den är lättkastat och väldigt enkel att veva in, men du måste ha linan mellan två fingrar under invevningen, om du använder en braid, annars finns det stor risk för vindknutar i nästa kast.

Det tar längre tid att fylla en Spomb, då innehållet ska ligga rätt och inte över kanterna, så den inte kan stängas, en annan nackdel med Spomben, är att du inte kan fylla den med vatten, som kastvikt, när du ska hitta rätt avstånd till din markör eller liknande, men du kan fylla den med lite jord, grus eller annan lätt tillgänglig kastvikt.

Ytterligare en nackdel med Spomben, är att du kan inte använda den för en sloppy mix, en tunn rinnande mix, det rinner ur och för detta måste du använda en Spod med hela väggar eller tejpa över hålen i en Spod, som är perforerad med hål.
Wychwood Spod och Marker spö, en bild från Kistamässan.
Spoddar kastar bra och längre än en Spomb, de ger en viss del spodspill mellan dig och mäskplatsen, men det kan man förhindra genom att lägga ett par foamnuggets i öppningen.

Spodden går snabbt att fylla, men den är trög att veva in och det gäller att få upp den på vattenytan och veva in den snabbt och igen bör du ha linan mellan två fingrar under invevningen, så du slipper vindknutar i nästa kast.

Något som förbryllar mig mycket, är att man tillverkar spodbraids som ligger mellan 0,30 - 0,36 mm i tjocklek och jag anser detta är fel! Man kan inte kasta långt med dessa braids och de är totalt onödiga!

En tom Spod eller Spomb väger runt 100 gram och allt du behöver är en stark 0,25 mm nylonlina på din rulle och sen 12 meter stark braid som chockleader. Denna braid tar emot all kraft och trycket du kan lägga i spöet, när du kastar och den tunna nylonlinan håller mer än väl, för att veva in en plastbit och den tunna nylonlinan gör att du kasta betydligt längre.

Man måste inse, att fiskar man på 90 meters avstånd i lugnt väder på fredagskvällen, så kan det vara ett stort problem att spodda eller spomba på lördagsmorgonen med 5 - 8 sekundmeter vind i nyllet, du kommer inte dit och framför allt inte med en tjock braid på rullen!

Så mitt tips är att ni skaffar er en utrustning som är anpassat för Spods och Spombs, som klarar att kasta långt och se till att du har lite resurser kvar i armarna om det behövs. Det är ingen mening med att fiska och få fisk på 90 meters avstånd och sen dagen efter bara nå ut på 75 meters avstånd, lite tänkvärt eller hur?

Spöet för spodding ska vara minst 12 fot långt och ha en testkurva på 4 lb eller mer, rullen bör ha flera kullager och en väldig bra linuppläggning och gärna ha High Speed gearing, så du kan spodda eller spomba fort. Allt om leaders, Mahinknuten som förbinder din braid till nylonlinan, hur du klipper upp din lina, features att ha som riktpunkt mm, det hittar du på annan plats i bloggen.
Lite färg ökar attraktionen och visar karpen vägen till mattan.
Att mäska med boilies eller andra beten och sen ha ett litet färggrant riktmärke på sina krokbeten, det är effektivt och det vet de flesta.

Karpen har lite att fundera över och dessa färger väcker fiskens intresse men inte alltid, om detta används för ofta i dina vatten!
Kordas gula I.B pop - up Dumbells i 8 mm.
Vi har massor av fakebeten som kan hjälpa dig och det kommer hela tiden små nyheter fram på marknaden, som exempelvis dessa flytande Dumbells från Korda.

De finns i 4 olika smaker/dofter och i storleken 8 och 15 mm, så du hittar nog något som passar dig och ditt fiske. Jag har endast testat dessa på torra land och jag kan säga att 2 stycken 8 mm Dumbells balanserar en Korda Long Shank i storlek 6, så kroken vila mot bottnen, stående på kroköglan.
Kordas vita Banoffee pop - up Dumbells i 8 mm.
Hur länge dessa beten håller sin doft kvar, vet jag inte, men det är nog ganska länge och karpen känner minsta doft jämfört med oss tvåbenta, vi är nog det djuret på jordklotet, som har sämst luktsinne.

Dock kan du lägga alla typer av fakebaits i dipp eller flavours och de tar upp doften på ett bra sätt, så pass bra att de dofter i flera år, så prova dig fram, ändra dessa plast/gummibeten till något annat, om doften inte fungerar bra eller på ett tillfredsställande sätt.

Det finns en bra beskrivning på hur du kan använda dessa Dumbells från Korda och det finns hairstopps i samma färg, men vad man glömde att säga, är att dessa är väldigt bra beten för en Zig - rigg, bakom en surfacekontroller eller för frilinafisket nära land.

Allt du behöver göra är att  bara trä dem på en Wide Gape krok i storlek 10 för en 8 mm Dumbell eller en Wide Gapekrok i storlek 6 eller 8 i en 15 mm Dumbell, det fungerar det också och så kan du göra med alla flytande fakebaits på marknaden och ett tips är, att du provar en flytande Tiger nuts från Enterprise Tackle bland dina doggys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.