tisdag 22 april 2014

Svar på påskens frågor.

Ni är många som gillar mina tips och ni är även många som ställer frågor kring detta och det gillar jag. Främst är det ungdomarna som är på hugget, men även lite äldre och garvade fiskar, som har några år på nacken inom specimenfisket.

Detta inlägg handlar om att besvara alla frågor, som har kommit till mig under påsken och jag hoppas att jag får med allt, annars får ni trycka på mig igen, vi ska hjälpa varandra, inte stjälpa varandra. 

Utvecklingen går vidare i det mesta, så även i fisket och kan vi få fart på alla som sitter inne med något tips, litet eller stort och få ut detta, så är vi på god väg. Alla vill ha - och behöver hjälp för eller senare och hjälps vi åt, så blir vårt fiske betydligt mer roligt och effektivt.
Krokbeten eller pellets?
Flera har hört av sig angående min boiliedeg som jag rullar ut och kokar under 30 sekunder och sen skär jag dessa strängar i lagom stora bitar och de får torka i 3 - 4 dagar i rumstemperatur.

Man kan ha dessa beten till alla specimenfiskar som Sutare, Braxen, Färna, Karp, Id o s v. Det finns liksom inga begränsningar för dessa beten och vill man göra sina egna pellets, som har samma doft, men lite hårdare konsistens, så är det bara att skära strängarna i mindre bitar efter kokningen och torka bitarna under 1 - 2 veckor och du har pellets med samma färg och doft som ditt, något större krokbete.
Lackning av flöten.
Mina flöten av penselskaft blev snabbt populära och man har undrat över vilken typ av lack jag använder och jag tror nog att jag nämnde att jag använder en ljus båtfernissa och ger dem  ett par tunna lager.
International Original båtfernissa.
Den båtfernissa jag använder till alla mina flöten är denna från International, en ljus klar lack som torkar under 5 - 6 timmar i rumstemperatur och priset ligger på 129 kronor för en halv liters burk och den räcker väldigt länge, om du bara har den till flöten.
Humbrol Enamel Matt 49.
Då båtfernissan är högblank och väldigt stark och har god slitstyrka, så vill jag ha bort den glänsande ytan från mina flöten, Flowersticks mm och jag ger alla dessa saker en sista lackning med Humbrols matta lack med nummer 49, den tar bort glansen på mina flöten.
Syringe för påfyllning av Solid bags.
Mats i Tranås tycker det är enormt kladdigt att fylla en Solid bag med dipp, olja eller flavours och han tycker inte att det blir riktigt bra och jag kan bara hålla med Mats i detta och ge honom ett tips.

Gör dina Solid bags klara, ha flera stycken färdiga med riggen och alla godsakerna och när du ska använda dem, så använder du en Syringe, som du fyller med din önskade dipp och därefter trycker du in den önskade mängden i bagen.

På det viset slipper man spill, svårigheten att låsa ihop bagen och man har rena händer efteråt, svårare än så är det inte och glöm inte att pierca din Solid bag Mats, så den sjunker ner genom gräset på bottnen, som du nämnde. Innehållet i bagen sprider ut sig och pressar undan gräset och ditt krokbete ligger fritt fram för fisken.
Övertygad om att de håller?
Ett par frågor handlade om Bag éms multi color pop - ups, som finns i ett flertal färger eller blandade som visat på bilden. Man undrar om inte dessa små pop - ups, som är 6 - 8 mm spricker när man sticker genom en boilienål?

Jag tror att bilden talar sitt tydliga språk i denna fråga, nej de spricker inte sönder, de håller för detta och de är inte smaksatta, men tar emot flavours och dipp på ett strålande sätt, så du väljer helt enkelt färg och doft och montera den lilla pop - up på toppen av en 15 mm och resten sköter fisken åt dig.
Tejp har många användningsområden.
En tejprulle! Ja, det är något jag alltid har med mig. Man kan skada sig och plåstren räcker inte till, man kan spjäla ett brutet ben, men vi ska inte gå in på dessa tråkiga saker, utan vi ska använda denna rulle till att snabbt markera din lina, så du lägger dina riggar på rätt avstånd, nämligen där du har mäskat.
Placera.
Kasta ut så du ligger rätt och räkna med djupet på platsen och lägg ner spöet i sin hållare, om det nu är banksticks eller en rodpod. Klipp av 2 - 3 cm av tejpen och lägg denna bit mot linan, som visat på bilden.
Montera.
Tryck ihop tejpen hårt mot linan och pressa fast tejpen med en nagel längs med linan, så tejpen ligger tight mot linan, du ser här vad jag menar, så nära linan som bara är möjligt, ska det vara.
Trimma.
Trimma tejpen med en sax, så nära linan, utan att skada denna och nu har du en markering på rätt avstånd till mäskplatsen och denna tejpbit går genom dina spöringar och du hör att den gör det och kan stoppa kastet i tid.
Klart och du hamnar rätt i varje kast.
Tejpbiten sitter fast och lossnar inte, men den är relativ enkel att ta bort, vilket en stoppknut inte alltid är, så där har du tipset för att markera din lina Martin.

Tejp är bra att ha med sig, det finns alltid något som kan gå sönder eller som behöver sättas ihop, jag har tejpen som en säkerhetsåtgärd vid skada, blödningar, reparationer och markering av mina linor och mer än en gång har jag använd tejprullen, när Slynan dyker upp oanmäld, ett träd och ett par rullar tejp, så vet man vart man har honom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.