måndag 14 april 2014

Så här gör du dina egna hookbaits (Pelletshapes/Dumbells)

Det är aldrig fel att ha egna krokbeten, lite hemmagjord med egna dofter mm, något som sticker ut lite extra och dessa beten kan vara en bra lösning de dagar, var annat inte fungerar. 

Jag gjorde lite av dessa beten härom dagen och tänkte visa och beskriva hur enkelt det egentligen är och de kostar inte skjortan och det är du och ingen annan, som bestämmer smaken och färgen.

Du tar en vanlig valfri boiliemix, som du gillar och vet ger fisk. Knäck tre ägg och tillsätt alla dina blöta ingredienser som sötningsmedel, färg, flavours och oljor till äggen och vispa ihop detta först av allt.

Nu tillsätter du mixen lite i taget, tills du får en bra konsistens på mixen, den får inte vara för torr eller för kladdig och nu tar du fram ditt rollertable eller så rullar du för hand och gör din önskade tjocklek och längd på strängarna.
4 stycken boiliesträngar, 12 mm tjocka och det ger mig ca 32 krokbeten.
Jag rullar ut hela degen och kapar av längder på ca 15 cm och därefter kokas dessa strängar i 30 sekunder och det skall ske i kokande vatten och helst i ett galler, så boiliesträngarna håller sig raka och fina.

Ta upp dem efter 30 sekunder kokning och lägg dem på en handduk var de får torka till sig lite, senare lägger jag ut dem på ett tidningspapper och här får de torka till i 3 - 4 dagar i rumstemperatur och då har de fått en hård yta, men är fortfarande lite halvhårda och sega inuti.
7 krokbeten per 15 cm sträng och du bestämmer själv sötman, doften och färgen och ingen kan kopiera dig.
Av varje 15 cm sträng får jag ut 7 fina krokbeten i pelletsform eller Dumbellform, de hårda ändbitarna går till PVA - bagen, så inget går till spillo.

För att de inte ska torka ytterligare, så fryser jag in dessa beten och jag brukar att boosta dem lite med extra doft innan nerfrysningen.
Den färdiga produkten som har bättre läckage än dina övriga beten, använd 1 - 3 beten på din rigg och framför allt så kan du variera krokbetets storlek och det gör du när du skär bitarna.
Du väljer själv vilken boiliemix, sötman och de andra tillsattsämnen i dina beten och du väljer tjocklek och storlek på dina beten.

Du kan blanda din boiliemix med korkdust eller med 30 % av en pop - up mix och få balanserade beten, som sjunker ner sakta eller öka mängden av dessa flytande ingredienser och göra pop - ups.

Valfri färg, du bestämmer och ska du använda dessa i kallt vatten, så rekommenderar jag att du tillsätter lite kryddor till äggen, innan du rör ihop ägg och boiliemixen.

Ett av dessa beten i 12 - 15 mm tjocklek och 15 - 20 mm längd med ett fakecorn på toppen har gett mig fisk otaliga gånger och dessa beten fungera suveränt året runt.
En vanlig syn vid våra vatten, ren och skär standard.
Ja, precis så är det på bilden ovan och det är inget fel i detta, men ge karpen lite extra doft och ett bete med en lite annorlunda form bland detta som finns i hinken.

Det våra karpar hittar är oftast vanliga runda boilies och det är den formen de har lättast att både ignorera och spotta ut, så ändra detta till din fördel om du inte får resultat på runda beten!
Fodermajs, riggfoam och en Shot on hook - rigg.
Som avslutning vill jag visa er ett exempel på hur du kan lura karparna, som lite selektiva i sina betesval eller luriga på annat sätt. Torka till lite hampa i en handduk och fyll en näve av hampan ner i en Solid bag och lägg ner 4 -5 fodermajskorn bland hampan och sen denna rigg, så ska du se att nappet kommer.

Foambiten ska sitta under majskornet och den bör vara lite mindre än själva majskornet. Blyhaglet monterar du genom att du viker en liten bit braid över kroken och klämmer fast blyhaglet på braiden. Blyhaglet ska sitta så pass tight mot kroken, att det kan röra sig, men inte kan glida över hullingen.

Det hela står på bottnen som på bilden ovan, fisken kan inte se annat än majskornet och när fisken suger upp betet, så följer kroken med och blyhaglet håller kroken nere i fiskens underkäke, men haglet glider upp på kroken, så krokspetsen får fäste. En riktigt bra rigg för små beten och när fisken bara plockar ut vissa godsaker ur din mäsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.