lördag 10 maj 2014

Prepare your floaters!

Fisket rullar på med goda resultat, med tanke på att jag håller mig på hemmaplan och bilderna kommer efter helgens fiske. Vädret har definitivt inte varit till min favör med regnskurar och växlande vindar och vinden har spridit ut mina beten på gott och ont.

Utsprida beten i mitt fall, floaters har fått upp fisk på flera ställen, bland annat långt ut, var jag har misstänkt att fisken har stått på mellanvattnet eller bara en bit under ytan. 

Jag har löst detta med att fiska med en vattenfyllt Floatbubble från Fox, den största modellen och dessa ger bra bolt - effekt, både när karparna tar betet sakta i en glidande rörelse eller när de tar det snabbt, så vattnet stänker!

Jag har under de senaste två dagarna fått 11 karpar på detta sätt, en del nära land och ett par stycken även på boilies, men floaters har varit effektivast. Jag har gjord en liten ändring med mina små Doggy, inget nytt och jag tror att jag har haft med detta förut, men här kommer ett tips och kanske en liten uppfriskning.
Vad du behöver!
Jag tog två en kilos påsar med små Doggy, två stycken Ikea påsar i storleken 4,5 liter och sen Nash Monster Squid och Mistrals Salmon Oil och en vattenfast tuschpenna.
Skriv doft och datum på påsen.
Först av allt skriver jag på påsarna deras innehåll och även datumet för när dessa beten gjordes, det kan vara viktigt, så man vet vilket som fungerar bäst och att de inte blir för gamla, det finns en liten risk för mögelbildning, men jag har aldrig upplevt detta.
Ett kilo små Doggy i varje påse och respektive doft.
Ett kilo små Doggy hälls i varje Ikeapåse och det ger utrymme för att blanda ihop det hela, som vi kommer till snart.
Mistrals Salmon Oil, en olja som karparna verkligen gillar.
Jag tillsatte en halv deciliter av Mistrals Salmon Oil till ena påsen och det ger en mörkare färg på betet och framför allt en rökt laxdoft, som ingen karp vid sina fulla fem sinnen kan ignorera.
En halv deciliter räcker gott.
Nästa påse fick en halv deciliter av Nash Monster Squid Arouser och här har vi en fin stinkar, som verkligen fick fart på karparna.

De är inte riktigt på hugget nu, var kalla regn kommer i tid och otid, men dessa har fått dem att äta och jag har fått bra resultat med dessa i flera vatten.
Skaka tills påsens insida är torr.
Häll ner doftämnet och förslut påsen, så det finns luft och utrymme i påsen och därefter skakar ni påsen, tills insidan av påsen är snustorr och därefter får dessa floaters ligga ett dygn och gosa till sig och du ...
Oljiga, väldoftande och de håller sig flytande längre.
... har sen fina, lite halvmjuka beten, som har en annan doft än de vanliga Doggy, som många använder direkt ur påsen. Det håller sig flytande längre och ligger lite högre i vattnet på grund av oljan mm.

Man ska komma ihåg en sak, fiskas det med doggy direkt ur påsen i dina vatten, så lär karpen sig att doften kan vara farlig och denna lilla ändring kan vända en frustrerande dag till en dag du sent ska glömma, så testa att ändra dina beten lite med doft eller varför inte färgen.
Perfekt att ha i bilen till efter - jobbet - fisket.
Detta tips är även bra för dig som har ont om tid (vem har inte det i dessa tider) ett par av dessa påsar i bilen och du har bra beten, när tiden infinner sig för lite kvällsfiske efter jobbet och jag garanterar dig att använder du dessa två nämnda dofter, så kommer karparna att börja äta.
En Skopa med långt teleskopiskt skaft, ger perfekt placering under buskage.
Vinden spred ut mina beten och det var bra i ena vattnet, men inte i nästa, var fisken bara höll sig under flera buskage och här kommer en skopa eller en gammal maskburk, som är monterad på ett 5 meters metspö, till sin rätt.

Jag placerar mina beten direkt där karpen är och mina beten ligger samlade ett tag, tills karparna har vispat runt på platsen och jag placerar mitt krokbeten mitt i smeten och får fisk.

Har du ingen skopa och skaft, så kan du göra små PVA - bags med doggy och doppa ner dem under buskaget eller varför inte använda dessa som kastvikt, en super effektiv metod med vinden i nyllet och fisken kommer in till dig eller drillar du redan?
Liten Doggy imitation av kork.
Jag tycker att dagens Doggy och andra typers av floaters har blivit betydligt sämre, en del går sönder när man borrar upp dem och en del sjunker eller flyter väldigt dåligt och under en kort stund.

Det har gjord att jag till 95 % av mitt ytfiske använder olika fakebaits och jag ska ge er lite prov på dessa, en del köper jag och här sticker Enterprise Tackle ut, de är marknadsledande och det kommer hela tiden ut nya produkter för oss, som älskar detta spännande fiskesätt.

Jag gör mina beten av kork och på bilden ser du en imitation av en liten doggy, den har nästan samma storlek och dessa fiskas bakom en surfacecontroller eller en Floatbubble och de lurar karpen gång på gång med sin storlek och utseende och de tar emot en viss mängd dipp också, om du så önskar.
Enterprise Tackle mini Dog Biscuit.
Enterprise Tackle har allt du behöver för ett givande ytfiske och bland alla deras beten använder jag dessa små mjuka Dog Biscuits, som är påfallande likt små doggy och en sådan på en krok i storlek 8 är bra eller varför inte två med lite mellanrum på en krok i storlek 6.

Det finns en större modell också och alla dessa beten kan monteras och demonteras flera gånger, de flyter hela tiden och man slipper att byta bete i tid och otid. Ibland får man faktiskt bara placera sitt bete och vänta på att karpen ska ta det och det går inte särskild bra med kvaliteten på dagens doggy.
Stor Doggy imitation av kork.
Här en större korkbit som ska imitera en stor Doggy, igen luras karpen och det går att kasta dessa upp till 10 meter utan någon annan kastvikt. Ibland lägger jag en liten bit bröd på kroken, som kastvikt och allt fiskas frilina.

Monteringen av dessa korkbitar sker med ett baitband från Gardner Tackle och jag använder 4,8 mm storleken för mina korkbeten och 6,4 mm för riktiga doggy.

Man montera baitbandet på kroken med ett halvslag och det ska sitta tätt på krokens ögla, så kroken exponeras och kan hitta ett fäste i fiskens mun.
Kork, Gardner baitbands och slutresultatet.
Korken kommer från olika underlag/bordsskydd och dessa finns i olika tjocklekar, baitbands från Gardner koster 45 kronor per tub, som innehåller 100 stycken och det går inte åt så många, då dessa är sega och starka.

Ett tips är att du bevarar dessa baitbands mörkt och inte i solen, sol och gummi är ingen bra kombination och det är frustrerande att behöva byta baitband, som går av när fisken går framför dina fötter, jag lovar!
Mina fakebaits som håller sig flytande.
Här är en liten kolletion av vad jag använder i mitt fiske på ytan, olika krokstorlekar efter platsens utseende och fiskens beteende. Jag vet att dessa ser ljusare ut än mina preparerade doggy, men korkbeten mörknar snabbt och Enterprise Dog Biscuits, dem tar karpen för givet, som en matbit.

Så nu det är fritt fram för dig att preparera ett par påsar med doggy och göra dig lite korkbeten och traska ut i den växande grönskan och uppleva det roliga och spännande, men samtidigt ibland så frustrerande fiske efter kar på ytan.

Känna på din puls och hjärtat i halsen, när en stor karp närmar sig din korkbit, gör det redan idag, det ska jag göra och i dag ska jag inte glömma min vattentäta jacka, bilder på fisk kommer inom kort, kanske blir det ytterligare några bilder under resten av helgen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.