måndag 27 februari 2017

Smältvatten = tuffa tider.

Ja det var inte så enkelt att få någon fisk och framför allt svårt att få någon karp. Inte ens gäddorna var på hugget och det var tufft fiske i det kalla vatten.

Gölen var till en början halvfull med is och denna smälte sedan undan och gav mig lite flera möjligheter, men det hjälpte inte. Jag fiskade även gädda samtidigt och mera om det kan du läsa på den bloggen.
Boiliemix för mäskning.
Jag hade mäskat med lite olika storlekar på boilies och ganska sparsamt och jag måste erkänna att adrenalinet steg när jag fick ett par bleeps och min lilla hangers sakta kröp mot klingan.
Pulsen lade sig snabbt igen när jag kände den stora tyngden från en slemmig 6 hektos braxen och mer än så blev det inte.
En bra passage för en vinterkarp.
Jag testade även en Zig - rigg på några ställen och här mellan dessa vassar lade jag ut 15-20 majskorn, men det ville sig inte och jag blankade big style.

Det gör inget, karparna har mat och jag fortsätter att ge dem lite varje dag och sen kommer jag tillbaka och då får man hoppas de har hittat mina godsaker och att man kan få ett run eller kanske två.

Vi får se vad som händer med vädret, lite bättre ska det väl bli och då gäller det sannerligen att passa på. Jag tänkte visa er lite kring hur man kan använda de så kallade kastdoppar som finns lite varstans i vårt avlånga land för karpfiske.
Biltemas kastdoppar i 35 grams version.
Jo jag vet Biltema... men dessa är faktisk väldigt bra för just karpfiske på ytan och på långa avstånd och priset är bra. I England kostar Kordas nästan 8 £ och för nästan samma pris fick jag 4 stycken på Biltema.
De finns i 2-pack, väger 35 gram och priset är 35 kronor, de flyter och kastar otroligt långt och du kan fiska med dem antingen glidande eller semi-fixed och det ska vi titta på här och nu.
Glidande för Gräskarp eller karp som tar sakta och försiktigt.
Jag fiska dessa glidande ibland, men som tidigare sagt, det är fiskens beteende som bestämmer hur jag ska göra för att få fisk i håven och på mattan.

Vid glidande använder jag ett lekande i storlek 11 och en liten 4 mm pärla, inget annat och fisken kan ta betet och gå med det tills jag krokar fisken och det fungera suveränt för karp och främst för Gräskarp. Gräskarpen är hårdare i munnen och man behöver kroka fisken, de krokar sig inte så värst ofta mot denna ska vi kalla den surfacecontroller.
Enkelt, effektivt och glidande
Här ser du hur du ska ha det när det ska vara glidande, din långa tafs med en loop i lekandet som är storlek 11, en 4 mm pärla och surfacekontrollern glider på huvudlinan, det blir inte enklare... Eh om fisken tillåter detta.
Loop med figure 8 knot.
Din loop med en figure 8 knot skapar en liten boom, som eliminerar trassel på tafsen och det är starkt nog får karpfiske och du kan enkelt byta ut tafsen mot en kortare eller längre.
Semi-fixed!
Samma procedur som det glidande, den enda skillnaden är att du har ett stopp på huvudlinan och allt är säkert för fisken och fisken krokar sig själv mot detta set-up.

4 mm pärla och ett flötestopp.
Trä på ett flötesstopp på huvudlinan, sedan en 4 mm pärla och därefter kontrollern, en ny 4 mm pärla och lekandet knyts fast och tafsen monteras och du är klar för fiske.

Se till att du kan flytta kontrollern på huvudlinan, så allt är säker för fisken om denne skulle gå fast och slita linan.

Kontrollern måste kunna släppa från huvudlinan i detta moment. Se till att kontrollern sitter tight mellan lekandet och ditt flötesstopp och sen är det bara att fiska.
Kordas Zig Magnet.
Använd en magnet för att styra din långa tafs innan utkastet, det går utan, men minsta vind och det blir jobbigt. En magnet gör livet så mycket lättare under fiske med dessa lätta beten och långa bångstyriga tafsar.
Skräm dem inte!
Kasta nu förbi fisken och veva sakta in ditt bete till fisken och håll koll på ditt krokbete hela tiden. Det kan vara svårt i tufft väder, men lite olja bland dina floaters och vattenytan lägger sig som en spegel och det gör det enklare för dig att se betet och oljan är attraktiv för fisken.

Se till att du stryker din tafs och de närmsta 10 meter av huvudlina med Vaselin, från kontrollern räknad, så allt flyter högt och det gör det lite svårare för karparna att se din lina, bland flugfisket finns det olika former av flytmedel som du  kan använda för dina Zigbugs mm.
Dansen kan börja!
Här en mysig bild från Rismåla göl, det var en fin varm sommarkväll och det blev flera karpar på lite avstånd. Innan dess hade de bara tagit lite då och då och väntat på att mina små Doggy skulle driva ut på säkert avstånd.
Det finns inga säkra avstånd längre med dessa välformade missiler på 35 gram, det kastar hur långt som helst och med rätt tafslängd.... Ja, jag tycker nästan synd om karparna.... Det är nästintill orättvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.