söndag 19 februari 2017

Ligger dina riggar rätt?

Att hitta en ren plats för din rigg eller en hård fläck mitt på mjukbottnen eller bara kolla bottnen där du ser fisk rulla eller äta, Allt detta är intressant för oss fiskare och väldigt lärorikt och du ska skriva ner allt du hittar, det är bra att ha inför framtida besök vid respektive vatten.

De flesta av oss lägger inte mer tid på detta, utan oftast ser jag folk mäskar lite spridd med olika saker och sen kastar man ut sin rigg och ibland känner man faktiskt efter om riggen landade bra, alltså på hård botten och sen tar man nästa spö och gör likadant och detta kostar dig fisk!

Lägg ner lite extra tid på att göra det rätt och du skördar flera framgångar och du lär dig betydligt mera om bottnen, lär dig fiska rätt och till och med varför fisken befinner sig just där. Det bästa av allt är att du med tiden kan skapa dig en liten bibel för varje vatten och dess swims och du slipper en massa kastande mm som kan skrämma fisken från platsen.

Feature finding set-up.
Jag ska inte gå in på Feature finding, letande efter hård botten med sand eller grus och lodning av djup på platsen, det har jag redan gått genom på annan plats på bloggen. Det är dock så du börjar och när du hittar något intressant sätter du linan i linklippet och har rätt avstånd till platsen.

Measurering sticks och ditt noteringsblock.
Med linan i linklippet är det nu enkelt att få rätt linlängd på säg dem två spön du ska ha på din nya feature. Lägg spöet på marken och tryck ner två sticks i varje änden av spöet och lägg ditt sänke runt ena sticksen och nu lägger du varv efter varv (som du räknar) runt dina sticks tills det tar stopp i linklippet. Du vet du antal varv och sen är det bara att göra likadant med dina två spö som ska fiska på platsen och det blir rätt avstånd, du gör likadant med ditt Spodd/Spombspö.

Spomb/Spodd set-up.
Låt linan sitta kvar i linklippet på ditt Feature finder spö och lägg ut flötet på platsen igen och kolla en extra gång och när allt känns rätt låter du flötet stå i ytan och nu är det enkelt att Spodda eller Spomba ut beten på platsen, du har jo allt på rätt avstånd och det blir rätt och du fiskar effektivt.
Skriv ner allt du hittar, bra för framtiden!
Skriv ner allt du hittar, här är ett litet exempel med avstånd, bottentopografi, bakgrundsreferens, vad som fattas är djup, lite kring väder och vind och när du fiskade, fångstidspunkter.

Jo mera du får med, jo bättre och lättare blir det för dig i framtiden, bara att ta fram din lilla bok och kolla läget, bottnen har inte ändrad sig och med allt i boken, så går det fort att få fram rätt avstånd på både spodd och dina spö med riggar.

Du slipper att leta och en massa kastande och att veta att man ligger på en bra feature ger lugn i själen och man kan ägna sig åt annat. T ex titta efter fisk, bubblor, rörelser eller förbereda några riggar innan det brakar loss, var förberedd och ligg steget före fisken hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.