lördag 18 februari 2017

Ytfiske och zigging.

Nu gott folk har vi kommit så långt att det är dags för dem olika metoderna vi kan använda oss av på ytan och under,  från dina fötter till avståndet som du klarar av att kasta. Vi har tittat på olika floaters och det kommer säkerligen flera med tiden och vi har tittat på diverse bugs, vilket skede för ca en vecka sen.

Nu ska vi titta på hur vi kan presentera krokbetet på bästa och effektivaste sätt och få lite fisk på mattan framöver. Vad som fattas i dag är frilinafisket, var du endast har kroken med dit bete på din huvudlina och det har jag visat 100 tals gånger, då det är den metod jag använder mest av alla.

Jag kan dock tillägga att fisket nära dig kräver tystnad, stealth och små lugna rörelser, använd dem rätta kläderna, använd omgivningen för att ta dig fram och göm alltid din lina över växtligheten, häng upp din lina i vassen eller tunna grenar, så endast krok och bete ligger på vattenytan, så är du på god väg, ligg steget före hela tiden, tänk och planera alltid hur du ska landa fisken i trånga swims mm.

Surfacecontroller.
Jag tror att Surfacecontrollern är det mest använda här i landet och dessa finns i flera storlekar och med olika tyngder. Du kan fiska med glidande eller semi-fixed, som på bilden.

Här har jag en fast Controller mellan 4 stycken större floatstopps och det går att kasta en  bra bit och det är säker för fisken och om controllern skulle fastna i något, så dras den av linan.

Jag gör alltid en loop med en figure 8 knut på mina tafsar och huvudlinan vid fiske med controllers, denna loop skapar en liten boom, så eliminerar trassel under kastet. I samma loop skarvar jag min tafs loop to loop så att säga och boomen blir som på bilden.

Mina tafsar görs alltid 2 meter långa till en början och jag har flera lindimensioner från 0,20 - 0,30mm allt från tunna braids, monos och fluorocarbonlina och självklart med olika krokstorlekar och olika beten.

Använd en magnet som håller din krok innan kastet ska ske, det är så lätt att det blir trassel i närmsta buske, du kan även lägga dit bete på en tallrik eller i en mugg. Tänk om man kunde få tag på den typen magneter som ABU hade på sina kastdobbar för flugfiske på 60 - talet, man satta fluga på magneten och när dobben landade på vattenytan, så släppte flugan och man fiskade som man gör i dag med den stora runda vattenfyllda kastkulorna. Det skulle verkligen underlätta problemet med långa tafsar.
Kordas Interceptor, bra för kortare avstånd.
Denna lilla Bolt Machine från Korda fungerar som kastvikt upp till 40 meter, längre ut och du ser den dåligt, man ser inte den orange färgen och den försvinner lätt på grund av färgen och Bolt effekten är lite så där.

Jag använder den endast som kastvikt och litar inte på Bolt effekten, utan stirrar på mitt krokbete hela tiden och krokar när det tas. Jag vet att Korda har ändrad färgen numera och kanske lite till? Finns i tre storlekar.
Nash Bolt Machine, Bra för långa avstånd.
Denna från Nash gör hela arbetet för dig, du kan lägga ut denna och lägga spöet på marken, frikoppla din spole och fisken krokar sig mot denna kastmissil från Nash.

Finns i flera storlekar och de kastat långt, lekandet i fören sitter lagom tight och det är semi-fixed och säkert för fisken. Man får med 5 olika färger foam, så du kan byta färgen så den passar dig och syns på olika avstånd.

Ska nämna att man kan avskilja kroppen från tuben på både denna och Kordas Bolt Machines och man behöver alltså inte knyta om tafs mm, om man vill ha större eller mindre kastvikt.

Lite om tafsarna! Jag börjar med en 2 meters längd och ser vad fisken tycker om detta. Ibland glider fisken bara runt och äter och det är bra, men ibland är det snabba takes och de spottar snabbt och ibland tas inte betet, utan fisken viker av precis innan och sen har vi allt däremellan.

På långa avstånd använder jag kikare för att se vad som händer, är det snabba takes, så kan en kortare tafs vara till hjälp och fisken krokar sig mot din tyngd, men det kan även vara krokstorleken som spökar och då får du gå ner i krokstorlek.

Använder man t ex väldigt små beten eller fisken endast plockar de minsta beten, så kan en liten bit kork på en Gardner Mugga storlek 12 vara rätta melodin, bara ett exempel hur det kan vara, ett annat exempel kan vara frilina med bröd och karpen suger i sig hela skiten, brödet och 4:an som du gömde i brödet, fisket är sååå härligt!
Zig-rig, Bra på alla djup och så långt du kan kasta.
Hur mycket det fiskas med Zigg-riggar, det vet jag inte, men jag vet att det är en otrolig effektiv metod under hela året, dock främst under den kalla årstiden, vår och försommar.

Karpen går inte vid bottnen hela livet, snarare tvärtom, den befinner sig där födan är och vart den trivs och det är där vi får leta upp den och fånga den och Zigg-riggen är till stor hjälp.

Man kan fiska med zigbugs på två sätt, det ena är med en justerbar rigg, var ett flöte håller upp hela riggen och du justera djupet på din rulle och så har vi riggen som jag visar dig i dag, den fasta zig - riggen, kan vi kalla den så?

Tafsen monteras i en Quick change swivel och en rig sleeve dras över och håller fast min loop och samtidigt elimineras trassel på grund av rig sleevens styvhet. Nappet på Zig -rigs är oftast bara ett par bleeps, bara ta spöet, fisken sitter där redan.

Använd stora bly, minst 3 oz och fiska med så tight lina till blyet du kan och använd en tung indikator på din lina, så du verkligen ser och hör nappet, beten har jag visat dig och det är bara att göra några bugs och ge dig ut.

Du kollar djupet på platsen och säg att det är 3 meter djup för enkelhetens skuld och du har tre spö med dig. ett spö fiskar du med en tafs på 290 cm, betet står 10 cm under vattenytan, nästa bete fiskar du på 2 meters djup, alltså en meter under ytan och det sista spö fiskas med betet 1,5 meter över bottnen. Tänk på att Zigbugs är ett killerbete som en vanlig pop - up, alltså 1-3 cm över bottnen också.

Finns det fisk, så visar det sig ganska snabbt vilket djup de befinner sig på och du ändra alla tafsar till detta djup. En lös spoddmix med cloudeffekt, dessa moln av dofter mm brukar dra till sig fisk och det finns numera ganska många up and down mixer, var mindre partiklar fara upp och ner i vattnet och lockar till sig fisk.

Ett tips här är vanligt vit eller brunt ströbröd, mald hampa, krossat burkmajs som blandas ner i 2 liter mjölk och tillsätt gärna lite chockladpulver, där får du moln och fram fisken, jag lovar! Det finns även löjmäsk att tillgå, som skapar et mäskmoln som hänger länge i vattnet.

Ska även tillägga att en zig - rig kan även fiskas lite överdjupt, du har alltså betet liggande på ytan eller precis i ytan och fisken krokas mot det tunga bly som ligger på bottnen. OBS! Se alltid till att du kan skaka loss ditt bly, det måste kunna släppa från leadclippet!

Sen kommer den härliga drillningen på zig - riggen, du fiskade med en 4 meters tafs på 6 meters djup, blyet sitter kvar och hur ska man håva? Tänk lite innan du börjar fiska eller var två som fiskar, är det för djupt, så använd en justerbar zig - rig, det gör livet så mycket lättare när du ska håva fisken från djupa vatten. Glöm inte kikaren och dina polariserande glasögon! Skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.