tisdag 28 mars 2017

Sutaren och Rudan.

Jag har fått en del frågor kring Sutare och Ruda och jag ska inte säja att jag bäver, men jag ska tillstå att just fiske och större erfarenhet kring Rudan har jag inte. Jag har kanske fångat 25 Rudor av större storlek under mina år och har dock ett PB på 2255 gram från Lomme göl i närheten av Alsterbro. Resten av mina fångster av Ruda, är i storlek som betesfisk.

Jag kan dock säga att de är försiktiga, tar betet väldigt långsamt och nappen är väldigt delikata, det är min erfarenhet, men i vissa vatten går det lite bättre, men små delikata tävlingsflöten och fiske inne i värsta växtligheten, är det som har gett bäst och långa mäskkampanjer med majs, maggots och groundbait.
Rudor i olika former.
En del av frågorna har jag besvarat genom mejlen och den återstående frågan om varför Rudan har olika former eller rent av intar olika former under sin uppväxt? Jag tror att och har hört att mindre Rudor har hög rygg för att hålla rovfisken på avstånd, låter lite konstigt, men jag har hört detta av flera som är insatte i detta ämne.

Det skulle mycket väl kunna vara så, men jag vet att formen kan skilja sig mellan olika vatten, dock är de höga i dem flesta vatten jag har fiskat. Bilden över är tre Rudor från ett och samma vatten och det finns lite skillnad på formen och man skulle kunna tänka sig att jo större Rudan blir, så växer den lite mera på längden. Är dock inte säker på detta!
Normalformen?
Så här brukar formen vara i de flesta vatten, men finns det någon läsare som har andra fakta eller idéer, så är ni välkomna med en kommentar eller höra av er, så tar jag upp era erfarenheter framöver.
Sutaren med sina rubinröda ögon.
Angående frågorna om Sutaren, så sammanställer jag era frågor i ett längre sammanhängande svar: Sutaren är närsynt och har egentligen inget bra syn och för flötmete är det bästa att presentera betet 1 cm över bottnen och ha 1 cm av flötet synligt i vattenytan. Nappet blir då ett dip av flötet och Sutaren går med betet och flötet går sakta i sidled på vattenytan.

Ett annat bra sätt att meta med flöte är lyft metoden, var ditt bete ligger på bottnen och ett större blyhagel håller flötet i vattenytan och när Sutaren tar ditt bete, så lyfts detta hagel och flötet höjer sig och lägger sig på ytan och det är nu du ska sätta kroken.

När Sutaren äter på bottnen frigörs en del bubblor som kommer upp till ytan och det är en massa små knappnålsstora bubblor och det kan inte förväxlas med annan fisk. Sutaren gillar mindre mjuka beten och den gillar att gå och mosa dessa i munnen innan det sväljs ner. Bra beten är majs, lövmask, stora Daggmaskar, maggots, casters, mjuka boilies i små storlekar och bröd i alla dess former
Flöten för Sutaren och i vis mån Rudan.
Här en bild på lämpliga flöten för Ruda och Sutare, använd de minsta för Rudorna och som sagt det är inte säkert att du ser nappen och då för du ha ett känsligare flöte. För Sutaren är dessa dock bra och fungera bra i de flesta situationer.

Skaffa dig en uppsättning flöten och ha dem skyddade i en kraftig tub av hårdplast, lite olika hagel och krokstorlekar mellan 12 - 8 beroende på betet, lite blandade beten och sen fiskar du tidig morgon och sen kväll, du vet Sutaren gillar inte solljus så värst mycket.

Mäska upp i närheten eller inne i växtligheten och kolla efter dem små fina bubblorna, kanske har du ett vatten med både Sutare och Rudor i din närhet? Vem vet, undersök det, prova och ha en trevlig sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.