söndag 11 juni 2017

Svartegöl, en pärla i Nybro?

Det blev en liten runda ner till den lokala ankdammen härom dagen och för en gångs skuld, var det relativt lugnt runt gölen, lite folk med sina hundar var i farten, men väldigt lugnt och vi gick och spanade eter karp och jag hittade en ganska snabbt.

En lurig jävel rent ut sagt, den ville inte som jag och i min iver missar jag fisken, när den tar min fakefloaters. Retfullt, men det kan bli så, när man jagar en fisk och blir lite väl ivrig och jag vet mitt misstag! Jag var för snabb med att kroka och resultatet var en fin Bow wave rakt över gölen och den hälsade morsning och Good bye. Bra Luis du lär dig nog? Nog om det djuret, vi går vidare!
Näckrosen, seg som virke ibland och full av föda.
70 % av gölens yta är näckrosor, ibland så tjocka att fåglarna inte kan simma, plaska eller på annat sätt ta sig genom denna gröna matta. Här finns skydd, mat och skugga och här finns fisken och det gäller att hitta vart dem står.

Oftast ser man en rygg eller nacke som sticker upp i en pytteliten öppning ibland bladen eller så rör bladen sig och jag lägger ut lite Doggy i området och ser om det är en karp. Dem gillar floaters här och är det fisk, så kommer den att böka fram sin föda och ger mig min chans.
Location, location... alltid viktigt, fiska inte i blindo!
Det finns ett flertal kolvassruggar i gölen och runt dessa rör sig karparna ofta och här kan det vara lite lättare att lokalisera fisken och framför allt nu, var dem än så länge inte har lekt.

Jag letar efter rörelser i växtligheten, bubblor, rörelser på ytan som inte är småfisk, solande fisk och titta efter ställen var bottnen har grumlats upp av ätande fisk, ja allt som en karp kan visa mig och för att se detta behöver du ett par bra polaroidsolglasögon och en keps, två av dem viktigaste ingredienser i mitt fiske.

Se och lyssna, lägg ut lite beten här och där och gör det både på bottnen och på ytan och kolla vad som händer, ser du att bottnen är uppbökat, så presenterar du ett sjunkande bete med frilina och går dem på ytan, så är en fake Dog Biscuit och frilina något av det bästa i tuff växtlighet. Dem håller, det sega gummit går inte sönder!
Här skulle jag bränna ett napp!
Jo jag skulle missa ett take på ytan och visst det grämer mig lite, men som sambon sa - Det är bara juni! ... Juni vadå juni? Jag ska inte missa napp så här långt in på säsongen, jag gjorde bort mig, det blir tyvärr inte alla som får se håven. Revansch ska jag ha och jakten efter en ny karp började och den hämnden var och blev söt.
6 fots Extricator från Wychwood och lite av bönorna.
Jag hade lagt lite bönor och vanlig burkmajs på ett par ställen, egentligen mest för att Gunnel skulle få fånga en Sutare och ta lite fina bilder och det skulle ske med ett lite kortare spö under några träd. jag smyger bort till ena platsen och ser ganska många bubblor, men det är inte Sutarens små bubblor, utan jag tror mera på Braxen eller kanske Sutare.

Djupet var 60 cm och jag såg inget i det mörka vattnet, utan var snabbt tillbaka efter spöt och fick på 5 stora majskorn på kroken och lade ner mitt bete och hade ingen aning om vilken surprise jag stod inför.

Det går 5 sekunder och jag får två små knycker i linan och sen dra något ut linan och jag krokar, spöt viker sig och är detta en Sutare, så är den enorm, men jag misstänker karp och jag skulle få rätt.
Another one bites the dust!
Fighten är precis vad jag har längtat efter, en helgalen fisk som inte vill ge sig och den försöker med allt och lite till, från kroken fastnade tills den är i håven, det var helt galet.
Klar eller?
Jo, som synes så gav denna lilla karp mig en rolig föreställning och att sitta på första bänkraden är alltid skönt, det var ett spektakel utan dess lika och jag njöt och Gunnel var framme med kameran.
Njaa inte riktigt.
Den skulle ge sig och jag fick se en Fjällkarp i ytan och  ville bara ha den i håven, det var länge sen jag hade fått denna typ av karp i gölen och så småningom var den min.
Vacker mörk fjällkarp.
En vacker felfri mahognyfärgad fisk, som föll för frilina majs rakt under spötoppen, det blir inte roligare, mer spännande eller bättre än så och jag såg flera av dessa fisk under kvällen.
Frilina med majs.
Betet Majs, det var så det började för 35 år sedan, just en större krok full av majskorn. vissa beten bara fungerar alltid och överallt.
Boilies fungera också bra efter ett tag.
Efter denna fångst och efter vad jag hade sett åkte jag ner igår för att få flera av dessa fiskar, men nu var läget ett helt annat, folk överallt i det fina vädret och hela A-laget var samlade och jag kände att det skulle bli svårt.

Jag lyckades efter 4 timmar att få fram en stor Spegelkarp intill en liten bro, var hela sidan var full av kolvass och jag satt gömd med spöt och skulle precis göra mitt kast.

Fisken åt med confidence och min plan var klar! Bända upp denna fisk, lägga den i Armo-slingen och ringa till Gunnel och hon skulle ta bilderna.... Eh sort of!

Så skulle det inte bli, jag hör ett vrålande motorljud och över bron kommer två personer på en motocross i hög hastighet och sen small det till i ytan och karpen var på andra sidan av gölen, tack så mycket grabbar!

Jag försökte en stund till, men insåg att nej! Det var dags att dra sig hem och jag plockade ner grejorna och då kommer mitt hjärta med dricka och en god macka och efter lite bilder och en stunds spanande gav vi upp. Skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar