tisdag 20 juni 2017

Wychwood D-201 12 fot 3½ lb.

Det finns inte många spö jag inte har haft i mina händer eller ägor som slår detta nya tillskott från Wychwood. Det ska ganska mycket till innan jag blir förvånad, men varje gång Wychwood tar fram ett nytt spö, slås jag med häpnad och så även igår var jag fick hem dessa kastmaskiner.

Det tog lite tid, beställningen gick fort och även att få fram spöna till Metebolaget från England och från Metebolaget till mig, det skedde samma dag, så långt allt väl. Men där tog det slut och spöna stannade i Oskarshamn i mer än tre dagar och det skulle ta DHL ett och halv dygn att få dem till Nybro, en sträcka på 8 mil! Hallå!

Nu är dem här och som jag lovade er, så tar vi en titt på dessa härliga spö, som är vackra, fulla av power, kastar enorma distanser och det svider verken i plånboken eller på andra ställen om du beställer dig ett 3-pack.
Specifikation och livstidsgarantin.
Livstidsgaranti gör att du kan fiska med säkerheten att om något skulle hända, så finns det hjälp och det sker snabbt och det är jo betryggande. Jag kan dock säga att jag äger spö från alla Wychwoods serier och hur man bryter ett Wychwoodspö vet jag inte och jag har testad dem på mitt sätt.
Tipring med 12 mm innerdiameter.
D-201 har svarta ringar med SIC- inlägg och det är stora ringar som ger friktionsfria långa kast utan att spöna blir tyngre än normen.
Trebenta SIC-rings för styrka och hållbarhet.
Trebenta ringar ger styrka, lite mera styvhet och framför allt så är dem mer hållbara och starkare än enbenta ringar som lätt får sig en törn under transport.
Tjockväggig klinga i flerlagar konstruktion ( Multilayer)
Som vanligt en lätt klinga med tjocka väggar och nästintill obrytbara, jag pressade av en Fox Steel Power lina i 0,35 mm igår mot en parksoffa!
Overfit holk.
Starka holkar och denna typ av holkar ger inga flat spots på klingan under press eller kast. Det går bara över i varann och du känner skillnad jämfört med ett spö med t ex spigott holk.
50 mm Buttring.
Första ringen är en 50 mm ring som är placerad 23 centimeter från delningen och det är helt rätt, jo närmre ringen sitter mot delningen, jo längre från rullen och jo mera lineslaps mot klingan och windknots blir det, det sker inte här, men använder du braided lina, så ska du doppa din spole innan du kastar.
Kosmetikan.
Kosmetikan är diskret mot den grå/svarta snakeskin klingan, svart lindning med en tunn guldtråd inlagt, ligger inbäddad mot det svarta Duplon handtaget, sobert och skitsnyggt rent ut sagt.
Integrerad linecklip i carbon.
Fina tunna lineclip i carbon och de håller din lina, inga reste av lim eller annat, just plain perfection here!
35 mm Duplon framför rullfästet.
Visst fasiken är det snyggt eller hur? Jag har spö som kostar mer än tre gånger så mycket, men det är inte mycket som slår dessa spö. Snygga, starka, lätta och kastar som en dröm och det med precision.
Rullfästet som klarar alla rullstorlekar.
Rullfästet tar alla befintliga Big pitrullar och även dem mindre Daivas och Shimanos vi har på marknaden, ja alla rullar får rum.
Det 67 centimeter långa handtaget.
Jag gillar både helkork och helfoam, som man säger om detta avbildade handtag. Dem ger bra grepp under kastet, ser snyggt ut och dem ger framför allt ett bra stöd/grepp under fighten mot din underarm och glider inte iväg som en naken klinga ibland kan göra.
Klingans färg och utseende.
Klingan är slimline och som du ser så har jag ett Solar strong arm lineclip på klingan exakt mellan 50 mm ringen och rullfoten och ska du göra så, får du ha ett lineclip på 14 mm, så klingan är inte tjock precis.

Tunna starka klingor skapar inget luftmotstånd i kastet heller och det märktes igår var jag testade kast med sidovindar på 6 - 7 meter.
5 ringar + tipring för långa kast.
Bygd för distans, linan bara rinner ut under kasten. Detta spö är ingen påk, utan spöt har en mera parabolisk aktion, skulle nästa vilja säga att det närmsta jag kan komma är Hutchinsons gamla Dream makers om ni kommer ihåg dem?

Jag tror att man kan klämma ut ett bete på upp emot 150 meter och du kan fiska tre meter ut från land, dessa spö hänger med på det mesta och aktionen säger mig att hookpulls kommer inte att ske så väldans ofta, spöna har bra drillnings egenskaper.
Kosmetikan för mitt eget val.

Wychwoods egen ändbutt.

Väldig fin finish.

Alla kom runt 120 meter under mitt första test!
Jag testade mina spön igår och stod på en brygga och 25 meter ut framför mig låg en boj och nästa boj ligger 100 meter bort om allt nu stämmer och det blev min måttstock. Jag blev förvånad hur lätt dessa spö kastar bly mellan 3 - 5 oz och det trotts att det fanns en sidovind som störde mig lite. Precisionen var också bra, av 5 kast träffade jag bojen en gång, inte dåligt med ett nytt spö i handen.

Min lina var Fox Steel Power 0,35 mm eller 15 lb, inte världen s smidigaste lina för långa kast, men det gick bra ändå och alla avbildade bly passerade den andra bojen utan större påfrestningar av spöt. Jag ville inte ge järnet direkt med ett nytt spö, dem får får mjukas upp lite först, men visst ska jag ta med ett till golfbanan och se vad dem går för.
Min kombination, jag har 4 stycken!
Mina 4 Wychwood D-201 har ingått äktenskap med 4 Daiwa Windcast QDA 5000T och snart sitter det Gardners PRO Dark Blend i 0,35 mm på dem och jag tror mig veta att OM den stora gräsklipparen jag jagar nappar, så kan den få vissa problem!

Jag hoppas priset står sig hos www.metebolaget.se ett 3-pack av dessa skönheter ligger på 2999 kronor och bättre spö för en tusenlapp, det hittar du inte, det kan jag lovar dig! Slå till och gör det i dag! Nästa gång vi ses, tittar vi på en Trakker Quiver och längre fram lite riggar och andra idéer och tankar från mig. Skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.