torsdag 1 februari 2018

Ska du lyckas i Februari ....

Jag har i månadsskiftet gått runt Svarte göl och lagt lite majs och pellets på lite olika ställen, ställen var jag tror och ibland vet att karpen kommer in nära land.

Samtidigt med detta har jag gjord likadant i en mindre damm, som ska hålla lite spännande saker i form av Guldid och diverse Hybrider och kanske en och annan karp. 

Dammen har förbindelse med en annan damm, var jag har fått karp för några år sedan. Sen har jag upptäckt att den nämnde dammen har förbindelse med Svarte göl och går även genom dammen vid Scoutstugan.
Flötmete, enkelt och effektivt.
Fisket har givit mig två karpar från gölen och resultatet från den mindre dammen kommer nästa gång jag bloggar. Alla har inte tiden, men kanske suget efter en karp eller två och har kanske ett vatten i närheten, var man kan prova.

Alla kan eller kanske inte vill dra ut med hela utrustningen och tiden finns kanske inte, det finns en lösning för er och det är att ni besöker vattnet och försöker lokalisera fisken om det går. Går det inte så får ni mäska på ställen ni tror på och hålla lite koll på vad som sker.

Det kanske finns fåglar i dina vatten som folket mata och då är mitt tips att du håller ett öga på vilken plats som får mest bröd och att du börjar din sökning efter karp där och utgår ifrån den platsen.
Allt bröd som slängs till Änderna äts inte upp av fåglarna.
För min egen del ligger det bra till, jag har nära till gölen och fisken får föda i form av bröd och det sker i otroliga mängder upp till 20 - 30 gånger om dagen och det sker året runt!

Mycket tar gölens fågelbestånd, men de kan inte äta allt som slängs till dem och mycket bröd sjunker ner på den respektive platsen och karpen tar för sig när lugnet har lagt sig.
Mitt flötestackel för karp året runt.
Mitt flöte den senaste tiden har varit ett kort Waglerflöte som klarar 3 BB-hagel och mitt napphagel är ett SSG, som är för tungt och när fisken tar mitt bete och rättar upp sig lyfter den detta hagel och flötet lägger sig.
Perfekt lodad djup, 1 cm av flötet syns.
Jag lodar genom att använda mitt SSG-hagel, jag ställer in allt så flötet visar 1 cm av toppen i ytan och sen drar jag upp haglet 5 -7 cm och därefter flötet och kollar en extra gång innan jag monterar mitt bete och börjar fiska.
Början på ett lyftnapp, därefter lägger flötet sig och du krokar.
Denna gamla och berömda metoden är väldigt effektiv för både Karp, Sutare och Braxen , samt andra bottenlevande fiskar, större Mört till exempel och metoden lämpar sig för en lång rad av beten.

Man får alltid lite små dipp och lyft i flötet när fisken är på plats, det kan även bli lite skakningar i flötet, men detta är inga napp. Det rätta nappet är att flötet resa sig och lägger sig och det är då du ska sätta kroken och den sitter där.
Beten som bröd, majs, maggots och mask fungerar bra.
Dem nämnda beten fungerar hela året runt, men synliga beten som majs och det vita inkråmet från bröd är riktigt bra och likaså livliga Lövmaskar och ett knippe med levande maggots.

Mäska lite och ofta när fisken är på platsen, det skrämmer inte fisken och det gör inte heller flötet eller metoden om man jämför med ett fiske med blysänke som dundrar i bottnen.
Här en spegel från en liten damm, den tog ett knippe Lövmaskar.
Kolla efter rörelser och bubblor och andra tecken på fisk när du fiskar eller går runt och kollar dina platser med utlagt mäsk.

Det är så lite som ska till för att en karp ska visa sin närvaro, ett par stigande bubblor, ett vasstrå som skakar eller lite färgad vatten, spana efter detta!
Mäska och fiska i närheten av vass och gammal växtlighet.
All växtlighet alstrar värme, så även mitt i vintern, det rör sig kanske om 0,1 grads skillnad och det kan räcka för att fisken ska trivas lite extra just här och du bör mäska och fiska i närheten av vass eller annan gammal växtlighet.

Du kanske vet vart det fanns näckrosor under sommaren, dessa ruttnar ner, men avger ändå lite värme och där finns alltid lite naturlig föda kvar bland rötterna mm.
Livliga Lövmaskar kan inte karpen motstå, serverad rätt.
Jag vet inte hur många karpar jag har fått på mask, det började redan 1882 och sedan dess har det blivit många och livliga lövmaskar är ett bra extremt bra bete, likaså maggots.

Jag vet att Jens Hermansson en gång skulle loda djupet i Rismåla och flötet ställde sig aldrig, en karp gick bara rakt fram och sög i sig hela maskknippet och gjorde Jens en aningen lyckligare.
Ny kyla är på väg och kanske blir det en paus igen?
Give it a try om du är sugen på något roligt och spännande vid denna årstid. Lite pellets, lite uppblött bröd, lite majskorn och lite maggots om du har och sen är det bara att lägga ut lite här och där och sen fiskar du av alla platser och jag lovar att du kommer att få ditt lyft i flötet.

Testa, det kostar dig inget, lite frisk luft skadar inte. Passa på om du kan, i mina trakter är vintern på väg tillbaka och snart sitter man inspärrad igen och längtar ut. Skitfiske på er! Snart kommer historien från dammen som gav, hör och häpna, 4 karpar och en vann dragkampen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.