onsdag 14 februari 2018

Tack för dina frågor Simon!

Jag hittade ett gäng frågor från Simon i Uppsala, närmre 12 stycken och han blev lite inspirerad av Swedish Anglers frågor och frågade snällt mig om jag ville svara genom bloggen och så får det bli och kanske flera är nyfikna den gamle Danskens svar ... Jag hoppas det!

Stort tack Luis för dina fina bloggar! Vad inspirerar dig till att skriva och vad håller dig igång när det gäller fisket?

Tanken med mina bloggar var att lära ut det lilla jag kan och på det viset främja fisket på något sätt. Sen gillar jag att skriva och ville samtidigt se om detta skulle kunna gynna andra och jag kan jo inte säga annat än att det var lyckat. Många frågor får jag och jag svarar alla i mån av tid, ibland som nu genom bloggen och ibland via mejl och en del ringer.

Du fångade din första karp i Linnéasjön redan 1982 och du fiskar där fortfarande, vad lockar dig?

Ja, den fångades 15 maj-82 och det blev blodad tand direkt efter den fisken, den satte verkligen sina spår i mig. Sjön har varit och är fortfarande min lilla lekplats och jag har nära dit, fast sjön ligger mitt i Nybro, kan jag fortfarande inte låta bli att fiska där och jag njuter av en tidig morgon eller sen kväll och följer med lite hur fiskarna har det. Svårt att förklara faktiskt, men roligt har jag.

Vad var och är syftet med dina bloggar?

Har nämnd det redan nämnd lite ovan, men att skapa lite tankeverksamhet hos folk, tips och små trix, skapa inspiration och hjälpa andra och så framför allt att lära ut hur vi ska behandla fisken på rätt sätt mm. Fiskemetoder mm ... Ja du har jo läst själv vad jag vill framföra och det verkar poppis hos många, vilket glädjer mig mycket.

Har du några svagheter inom karpfisket, något du skulle vilja bli bättre på? 

Tycker inte jag har några svagheter, men vi kan alla bli bättre på lite av varje. Jag har fiskat karp så pass länge att det mesta sitter i ryggraden och hänger med i utvecklingen, men lär mig mer och mer om Zig och Bolt machine fisket. Fullärd blir man aldrig i detta roliga och spännande fiske.

Vad är dina bästa egenskaper/styrkor inom fisket?

Oj! Väldig envis utan att det övergår i idioti. Ger aldrig upp om jag har bestämt mig för något. har ögon för detaljer, kan placera min rigg utan att kasta flera gånger. Har en bra förmåga att ligger steget före fisken. Är engagerad i det jag gör hela tiden. Lämnar inget åt slumpen och är noga med allt.
Styrkor: Stalkingfisket, kastar långt om det behövs och hamnar hamnar spot on, Planerar och följer min plan till 100 % och har en back up plan i fall att något inte skulle visa sig vara rätt, tänker ut nästa steg hela tiden, vill ligga steget före, helst två. Bra på att läsa av vattnet och även fiskens mönster och beteende.

Du verkar fiska mycket ensam, är du aldrig rädd när du fiskar ensam? Har du aldrig råkat illa ut? 

Jag fiskar oftast själv, då är det jag mot fisken, inga andra. Men det är trevligt med sällskap ibland och det blir delad glädje då.

Nej, jag är inte rädd för verken mörkret eller folk, jag är van vid nattfiske och visst har man råkat ut för någon stolle som spelar modern mitt i natten, men jag är ingen liten tanig person och oftast inser dessa personer att det kan bli väldigt fel. Så jag har inte råkat illa ut under mina år bakom spöna, men man vet aldrig vad som kan hända i denna värld.


Vilka är dina favoriter bland våra fiskar och varför?

Karp, Gräskarp, Gädda och Färna i nämnd följd. Det handlar inte om storlek i mitt fiske, det handlar till stor del om att använda insidan av huvudet för att överlista dessa arter. Alla har sina sidor av skönhet och alla kan vara en pina att överlista och den utmaningen gillar jag.

Fighten hos Karp och Gräskarp, lite mindre fight hos Färnan, men ack så svår den kan vara, ena dagen små försiktiga knycker i en Quivertip och dagen efter får man spöhandtaget i panna, när man böjer sig efter kaffekoppen! Gäddan är en imponerande fisk med sitt utseende, den blir stor och kan fightas den också och den är inte alltid så lättlurad, sen har jag fiskat gädda under 50 års tid och då är den en favoritfirre.

Har du offrat något för fisket och har du andra intressen/hobbys?

Nej, jag känner inte att jag har offrat något på grund av fisket, kan inte komma på något. Jag älskar frugan, hunden, naturen, att skriva, fotografera, musik, spela gitarr och rita. Tiden och livet räcker inte till mer.

Hur ser du på utvecklingen inom Svenskt karpfiske?

Väldig svår fråga! Jag tycker det går sakta, inga reportage, inga tidningar som tar upp karpfisket och sen är det för mycket hysch-hysch om vatten och annat som skulle kunna hjälpa till att främja karpfisket. Det mesta kommer från England och kontinenten.

Titta på alla bloggar, ingen skriver något om de inte har fångat fisk. Man ser gång på gång att någon skriver att till helgen är det dags för det och det, men 3 månader senare har inte en ända bokstav skrivits! Ingen skriver om hur de fiskar eller går tillväga i sitt fiske eller deras planer och det främjar definitivt inte nya som vill in i karpfiskets Sverige.

Vi skulle kunna göra så mycket mera, men det kanske kommer och jag ställer upp i den mån jag kan. Vi har många vatten och jag tror att vi blir fler och fler i skaran och man har frågor, vilket jag ser dagligen i min mejl.

Hur ser du på fisket i allmänhet i Sverige?

Lite så där vill jag säga, gäddan är enormt populär, men den är på tillbakagång på många platser, gäddfabrikerna är ett positivt alternativ. Kalmar sund är inte vad det en gång var och kommer nog aldrig att bli det. Laken, Abborren och Siken har mera eller mindre försvunnen och vad grunden är, vet jag inte, något måste göras. Jag tror att fisket försämras sakta och säkert i hela eller stora delar av landet.

Nerskräpningen är enorm vid många av våra vatten och jag hoppas vi metare gör vårt bästa för att hålla rent efter sig. Nyanlända får ha med sig detta direkt de kommer till Sverige, det borde vara obligatoriskt, precis som att lära sig språket och andra seder. Till de infödda kan jag bara säga skärp er för fan! Påsen med korven väger mindre efter grillningen och den påsen ska inte ligga i sjön!

Mete är litet i Sverige tyvärr, men jag önskar att vi på sikt kan få fram en tidning för oss metare, som överlever, det borde kunna lyckas. Kanske något förlag eller tryckeri kan trycka utan för stora kostnader eller annat som kan hjälpa till. Swedish Anglers är väldigt positivt och jag tror att denna sida är välbesökt.

Vad har du för tips för nya inom karpfisket och fisket förövrigt Luis?

Var med och prova på innan du köper dig en hel utrustning, inse att det verkligen är vad du vill. Fråga om hjälp, gör dina egna saker, var ingen apa eller copycat, Tänk på att du exempelvis kan fånga karp och andra metfiskar med 1 spö och lite bröd, man behöver inte en utrustning för 50 000 kronor för att ha roligt.

Följ inga trender, gör du som alla andra, får du samma resultat! Det du ger till andra får du igen, fråga gärna, men var inte en plåga. Lägg pengar på bra krok, lina och beten och lär dig att lokalisera fisken. Du kan ha världens bästa beten, men finns inte fisken där du fiskar så ... du fattar.

Välj inte platsen närmast parkeringen, var gräset är bortslitet ... gå en runda och tänk själv, lyssna och lär dig lokalisering av fisken. Vet du hur det fiskas karp i respektive vatten, så gör tvärtemot och du kommer att lyckas!

Sista frågan och tack för mig och många andra nyfikna/ Simon: Hur länge kommer du att hålla på med ditt fiske?

Jag är 58 år just nu och enligt en Dansk spåkärring, så ska jag bli 103 år gammal! Jag kan säga att än så länge, så har hon haft rätt i mitt liv!

Ska jag bli 103, så kan jag väl lätt hålla på 35 - 40 år till eller? Jag kör på tills jag inte orkar ta mig till ett vatten och drilla en firre, när den dagen kommer, vet man inte och jag hoppas det dröjer ett bra tag till.

Tack så hjärtligt Simon, det var bara roligt med denna lilla övning. Skitfiske på dig och alla andra läsare!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.