lördag 24 mars 2018

Lite om våra bly!

Lite kring våra bly för vårt karpfiske, tänkte jag mig denna gång. Jag ser i en del mejl, att det råder lite tveksamheter kring dessa belastningar. Man undrar över vikten, formen och framför allt vilket man ska använda och på vilken bottentyp och då vi fortfarande har lite yttringsfrihet kvar i landet, så får ni också lite av mina egna synpunkter och jag hoppas alla blir nöjda med detta.
Vanligaste bly.
Våra bly är betydligt viktigare än många tror sig veta, dem är inte bara en vikt som ser till att du kan kasta, det är betydligt mera än så! Visst ska du kunna kasta och helst landa där du vill och karpen ska kunna kroka sig och det helst direkt, den kommer i kontakt med blyets tyngd.

På bilden ovan ser du ett pendulum bly med lekande, päronformad och troligen det mest använda blyet. Bra för lite lätt dyiga bottnar och dem kastar ganska bra och långt och använd oftast med leadclip, men också för Chod set-ups mm.
Distans bly.
För långa kast är det dessa Distance leads som gäller, eller är dem så bra som det sägs, kastar dem verkligen längst av alla bly på marknaden? Jag är av en annan uppfattning, då dessa lite längre bly måste rotera lite i början av kastet för att stabilisera sig och det tar på avståndet.
Carp balls.
Jag har testad med både Distansbly och dessa runda bly och en gång i tiden, hängde jag upp mig på en kommentar i en engelsk karptidning, var skribenten nämnde att et finns en grund till att en golfboll är rund!

Jag kastar betydligt längre med ett rund bly och troligen är det på grund av att den runda formen inte behöver att rätta till sig i början av kastet. Bra för distans, känna efter bottenförhållanden och ger bra bolteffekt. Inget för fiske på branter eller slutninger, då dem rullar iväg och lite sådär på hårda bottnar.
Grippas.
På hårda bottnar, i strömmande vatten eller under hårt väder med sidovind, i och på branten, där ska du använda ett Grippa bly och ett tips är att du knådar fast lite skållade pellets runt blyet, massan får bra fäste.

Ett annat tips är att du kan limma fast en liten bit foam i mitten av blyet och injeksera lite doft i foamen, det lockar lite extra. Bra bolteffekt, kastar inte så bra, men ligger still.
Feature finder bly.
För att leta features, måste man ha ett bly som ger största anläggning mot bottnen och vi använde oss av runda eller bly som var rundade, dessa ger mest anläggningsyta mot bottnen. Marknaden reagerade snabbt och dessa bly kom fram.

Lite rundad botten och 4 små taggar, som ska förmedla vad du drar blyet över och dem fungerar väldigt bra.
In-line bly.
In-line bly används också ofta i vårt fiske och det är inte utan grund, dem kastar bra och är ganska trasselfria och bolteffekten är bra, då blyets tyngd ligger närmast riggen. Dessa bly är tillverkade i en massa former som ses på bilden.

Bra på hårda bottnar, sten och sandbotten, bra hooker och kastar bra, Bra för solid PVA- bags, men inget för dyiga och sumpiga bottnar, då blyets nos kommer att dra ner din rigg i bottensedimentet.

En liten risk finns vid fiske över hårda steniga bottnar, då lekandet sitter i blyets nos, den tyngsta delen, så vill nosen träffa bottnen först och där finns en risk att riggmaterial, knuten och lekande skadas! Ett tips är att du stoppar kastet en meter över ytan och låter blyet sjunka på stram lina och då har du eliminerad det nämnda problemet.
Säker montering av ditt In-line bly.
Jag har tyvärr sett en del fula saker genom årens lopp och man har då använd in-line bly med en leader, var knuten inte har kunnat passera tuben i blyet och det kostar en del karpar livet och det är inte fiske, det är idioti!

På bilden ovan ser du hur du kan göra det hela säkert. Du kan kasta långt, det håller, men vid ett linbrott av olika slag, så kan karpen frigöra sig från blyet. Vid napp ramlar blyet av, OM du har det hela rätt och det blir betydligt lättare att landa fisken.
Risers.
Jag har en del Risers liggande och jag använder dem inte. Dessa bly är gjorda för att snabbt stiga till ytan under invevningen  och jag kan tänka mig att man använder dem över weed och t o m snags????

Kastar inget vidare, fladdrar för mycket och kan faktiskt sticka lite i sidled under kastet och framför allt i sidvindar! Mina får nog ligga kvar!
Cone bly.
Konformade bly! Jag har dem och har testad dem, dem kastar bra, men dem trasslar riggen av någon anledning, som jag inte har bryt mig om. jag vet faktiskt inte riktigt varför man tog fram denna form för karpfiske.

Jag kan dock tänka mig att det blir en bra bolteffekt på en sumpig botten, var detta bly har sjunkit ner 3-5 cm. Ska nog testa detta på lite närdistans och sen får jag höra av mig igen.

Mindre bly används för lite!
Dem flesta av dessa omtalade  bly görs i vikterna 1- 5 oz och Grippas upp till 12 oz, om jag inte har helt fel. Jag tror att den vanligaste vikten vi använder i Sverige är 3-4 oz och vad säger det oss fiskare?

Jo, det säger oss att karparna har lärt eller håller på att lära sig hur man kringgår just dessa vikter och tro mig gott folk, dem lär sig, tro inte annat! Hur många singlebleeps har du under en säsong utan att du får en karp på mattan?

En del eller hur och med lite tankeverksamthet från din sida, så kan du ändra detta till det bättre, ett större bly, t ex 5 oz eller ett mindre på 1-2 oz, kan vara lösningen. Det kan även vara din rigg, som är för lång eller för kort eller är det rent av en ovass krok? Sitt inte och fundera, lös det!

Jag skulle kunna dra många scenarios om vad som kan vara fel, men det får bli en annan gång, men ett exempel jag ofta ser är att man använder för tunga bly över gräsbottnar.

Blyet och riggen dras ner i gräset och kroken är maskerad av gräs, när man kunde byta till en Chod-rigg med ett 1 oz bly och få det hela rätt, karpen krokar sig mot ett 1 oz bly och dessa små bly är den inte van att hantera.
Klippa ner dina Leadclip.
Fiskens säkerhet går före allt annat och ett bly måste fisken kunna bli av med vid ett linbrott eller annat. Jag har visat hur jag monterar mina In-linebly, var leadcoren ligger på utsidan av blyet.

Vid fiske med leadclips kan du trimma ner den delen, var du trycker på ditt tailrubber, jag vet att det ser lite väl bra ut, men med ett par varv med PVA-tejp och tailrubber, så håller det för långa kast, väl ute, lösas PVA-tejpen upp sig, karpen kommer och tar ditt bete och krokar sig och blyet ramlar av och det är säkert i alla aspekter.

Ha en låda med olika bly i bilen och ta bara med dig vad du behöver till fiskeplatsen, garderar dig för olika bottnar, avstånd och förhållanden. Var inte rädd för att fiska med riktigt stora bly eller små bly, allt du kan använda och som inga andra använder, kommer att bli till dig fördel och du får bättre resultat.

Prova att göra tvärtemot vad andra gör, fiskar man med 4 oz bly, fiska med 1 oz, används riggar på 20 cm, fiska med riggar på 30 cm eller 10 cm. Följer du trenden och fiskar på samma sätt som dem andra vid sjön, så får du samma resultat,  ändra dig och du lyckas garanterad bättre. Skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.