söndag 24 maj 2020

Nytt vatten?

Det dyker upp lite frågor och dem ska jag svara på! flera har ställt frågan om hur man går tillväga inför fiske i ett helt nytt vatten. Ingen dålig fråga och en fråga, som kräver en hel del från er sida, om ni vill lyckas och jag ger er här en liten snabb genomgång, fast det finns betydligt mera att tillägga.

Först och främst gäller det att skaffa sig så mycket information, som bara är möjligt om vattnet och beståndet, sen vart fiskarna fångas, på vilka beten, Fiskas det ofta, är fisken pressade, finns det andra arter och mängden av dessa och redan här, har vi en liten bit av det stora pusslet.
Lokaliseringen av fisken är A och O i allt fiske.
Lokaliseringen av karpen är ett måste, annars fiskar du i blindo. Så besök vattnet flera gånger, gå runt och titta och gör detta tidig morgon och kväll, båda är tider, var karparna oftast visar sig och glöm inte att man ofta kan höra fiskarna i ytan under nätterna och alla dessa informationer, ger dig ett litet hum om vart du ska börja leta.
Vilken boiliestorlek ska man välja?
Är vattnet fullt av  Braxen eller annan störande fisk, så bör man nog hålla sig till Boilies och här kommer nästa fråga in i bilden, vilken storlek? 15 - 18 - 20 eller rent av större Boilies? Klarar man sig från dessa störande arter med Snowman riggar typ 2 x 15 mm, eller måste man ha större beten? Tiger nuts kan vara och är ett bra alternativ också.
Distansmätning är viktigt!
Finns karparna på kastavstånd, så kan du kolla detta under den lugna perioden, alltså mitt på dagen. Du behöver ett par mätsticks för att ta reda på avståndet och med samma spö, kan du kolla bottenförhållanden, som fiskarna visar sig över. Eller får du använda en båt i vattnet?

Här bör du tänka efter lite! Kan du spomba ut dina boilies eller mäsk på samma avstånd? Kan du göra det om vinden tilltar, under tiden du fiskar? Med bly är det nog enkelt, men med en Spomb eller Spod blir det väsentligt svårare.
Bly för att känna på bottenförhållanden.
Bilden ovan är egentligen lite missvisande enligt mitt eget tycke och jag ska förklara. Blyet bör vara utformat, så du får mera kontaktyta mot bottnen, alltså är ett runt Ball-lead bättre. Du får även bättre kontakt utan  beteslåset, så ha en större ögla på din braid, så du har braid direkt i blyets ögla.

Lite lathet finns med i bilden, beteslåset gör att jag snabbt kan byta från bly till Spomb eller Spod och blyet, var vad jag hade med mig under denna dag, var bilden togs.
Shockleadern behövs.
För att kunna kasta långt och känna av bottnen, så kan du ha en tunn braid på rullen, det ökar kastens längd och du har känslan kvar på grund av stumheten i braiden. Du måste dock ha en tjockare braid, en så kallat shockleader, som klarar trycket och  kraften i kastet.

Jo tunnare braid på rullen, jo längre kan du kasta! En tom Spod eller Spomb, väger inget och det blir alltså inga påfrestningar på den tunna delen av din braid, endast shockleadern tar lite stryk och bör ses över med jämna mellanrum. Glöm inte att blöta din braid innan du börja kasta, så slipper du trassel.
Lockar karp, men även annan fisk ... Se upp!
När du väl har hittat platsen, var karparna befinner sig, har allt information, så är det dags att introducera lite beten och lite blandade godsaker lockar fram karparna och även annan fisk, så du har ett val och du bör starta lite försiktigt och tänka på att du kan aldrig ta tillbaka det, som du har lagt ut, men fylla på går bra, om det behövs.
Har du rätt tyngd och färg på dina bly?
Nästa fråga gäller dina bly! Har du rätt typ av bly för situationen? Gäller det fiske på långa avstånd eller kanske 30 meter ut? Ska det vara In-lines eller Pendulum bly, med lekande eller behöver du en Chod-rigg eller något helt annat? Avstånd och bottenförhållande bestämmer detta åt dig!
Har du rätta riggen?
Riggen! Har du den rätta? Det finns ofantligt många riggar, riggmaterial, krokar mm, en fruktansvärd jungel är det och jag förstår varför många ibland gör fel. Är du osäker, så använd en Helikopter rigg, med antingen en Chod-del, 360, Ronnie eller med en pop-up rigg, med en semi stiff coating och som har en mjuk del, så ditt bete får rörelse. Dessa riggar fungerar bra på dem flesta bottnar.
Behövs Back-Leads?
Back - leads? Ja och nej! Det beror lite på situationen, är det båttrafik, surfande folk, flytande vattenväxter eller fåglar, så kan dem vara bra, likaså om du vill dölja dina linor och dem kan vara en till stor fördel, om du fiskar med 3-4 spö, det blir lite lättare att drilla fisken.
Ta reda på så mycket information som möjligt.
All information du kan få reda på är guld värd, djup, branter, växtlighet, gångbara beten, bestånd, vart fisk fångas, tider, platser, reaktion på mäsk, bästa årstiden, bästa vädret, vind mm. Ta reda på allt och var lyhörd och tacksam för all information du får av andra.

MEN, ta inte in allt, ta det lite med en nypa salt, spana och leta, lär dig själv, prova dig fram, var inte rädd för att misslyckas, gör din hemläxa på bästa sätt och kom alltid i god tid, alltid väl förberedd och så får du uppleva vad din arbetsinsats ger dig tillbaka.
Första runnet, du har lyckats!
Det är inte säkert, att alla pusselbitar faller på plats under dem första passen i det nya vattnet, men det kommer och den glädjen är större, än du tror och den blir ännu större, om det skulle vara ett vatten, som inga andra känner till! Att stå helt ovetandes vid ett nytt karpvatten och sen med tiden, få hela pusslet lagt, det är något alldeles extra.
I vissa vatten är det natten, som gäller.
En liten historia kring denna bild: Växjösjön, det fanns karp, men hur många, dåligt med information annat än dem var nattaktiva, fiska överallt det funkar, där finns kortet att köpa! Det var väl vad jag hade och med det utgångsläge startade jag.

Jag hittade en liten udde och fanns en fin grusbotten med lite inslag av lera, vilket syntes på blyet. Avståndet var långt, men ändå Spombvänligt i alla väderlekar. Allt satte upp och eftermiddagen gick med förberedelserna inför första natten. Inget syntes på ytan, men man får väl se.

Kvällen kom och likaså en Braxen och två mindre Björknor och jag slumrade till. 23.55 började det och det fortsatte till 10 på förmiddagen och så var det under tre dagar. 27 run, 24 landade, det kan man väl kalla att lyckas first time, men så enkelt brukar det definitivt inte att vara. Ibland är han däruppe med i utrustningen, det känns så. Stay safe och skitfiske på er!

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.