lördag 27 juni 2020

Lite tjat bara!

Jag träffade en karpfiskande kille vid sjön och han hade under flera fiskepass efter karp inte fått någon karp, det till trots, att han fiskade på en ganska säker plats, var det för det mesta finns karp i närheten.

Vi språkade lite om detta problem och det visade sig att han beten var gamla och doften var inte kvar och han fick lite tips och har numera beställt lite saker och han kommer att få bra fiske framöver, samt att det gamla kommer att få lite nytt liv.

Han är definitivt inte ensam om denna situation, det ser jag genom mejlen jag får och jag upprepar än en gång, hur ni kan gå tillväga med era beten och lite till. Jag vet att det finns lite risk för tjatighet här, men håll till godo.
Blötlägg dina gamla Boilies under 2 dagar och känn på dem.
Har ni gamla stenhårda boilies liggandes, så lägg dessa i en hink och häll varmt kranvatten över dem så dem täcks helt, blanda ner en riklig mängd av doftämne och rör upp så doftämnet löser upp sig. Låt dina boilies ligga i detta under 2 dagar och se till att vattnet, hela tiden täcker alla betena och känn på dem under tiden dem ligger i blöt. Om inte, fyll på dem lite.
Klara, uppsvällda och med nytt liv!
2 dagars blötläggning brukar räcka för att dem ska bli lagom mjuka och under tiden, har dem sugit åt sig den nya doften. Dem är klara, betydligt större än ursprungsdiametern och har intagit färg och doft.
Torka dina "nya" Boilies i rumstemperatur.
Nu ska dem torkas lite, så ytan blir lite hårdare och så att dem krymper lite och det gör du enklast på en handduk och under 1-2 dagar i rumstemperatur, därefter är dem klara för fiske, eller för frysen och framtidigt bruk. Glöm inte att skriva på påsen var dem innehåller mm, så vet du!
Spara vattnet från dina Boilies!
Spara vattnet från dina boilies till andra beten, som du ska göra eller blötlägga och jag ska ge ett bra tips för exempelvis Tigernötter.
Tigernötter, effektiva, men kan göras attraktivare!
Tigernötter är suveräna karpbeten i naturell form, bara blötlägg dem i tre dagar och sen koka dem i 40 - 50 minuter och du har ett effektivt bete för karp och gräskarp, samt att du slipper dem flesta störande arter, som inte gärna tar dessa små hårdingar

Alltså behöver vi inte göra mera än så med Tigernötter för att få fisk, men det finns massor av små ändringar, som kan få dessa Spanska jordmandlar, att bli snäppet bättre och en del av detta finns redan på annan plats på bloggen.
Återanvänd vattnet till exempelvis Tigers.
Lägg Tigernötter i det sparade vattnet från dina boilies och låt dem stå i blöt under 48 - 72 timmar, under tiden sväller dem upp och suger till sig vattnets färg och doft.
Blötlägg dina Tigers mellan 48 - 72 timmar.
Efter blötläggningstiden, kokar du dina Tigernötter i 40 - 50 minuter och dem är då klara för fiske eller frysen och du har samma doft som i dem gamla boilies, som fick en ny identitet och effektivitet.
Klara och färdiga Tigers.
Jag brukar låta mina Tigernötter stå i kokvattnet under 3 dagar i solen, innan jag använder dem eller fryser dem, det ger en liten jäsning och effekten blir bättre. Vattnet som blir kvar, kan man slänga eller använda på nytt till andra beten eller blanda ner i mäskbollar, soaka pellets mm, låt fantasin spela eller släng ut det över mäskplatsen från båt.
Fin och oskadat mun.
Det var det om beten! En annan sak jag undrar över och som jag har haft diskussion om med andra karpfiskare, är att många, väldigt många karpar i våra vatten är trasiga i munnen. Det rör sig om mungiporna, som är uppsprättade och jag undrar varför?

Är det rigg materialet som är för vasst, pressar man fisken för hårt eller är det riggen som är felet? Något är det och jag upplever nästan varenda fisk är trasig i munnen. Drilla fisken på ett normalt sätt den kommer att ge sig.

Se till att dina riggar fungerar, så kroken hamnar i underkäken och inte i sidan på munnen, var munnen är som mest ömtålig. Kolla alltid var din krok sitter på den nyss fångade fisken och är det inte bra, så justera dina riggar!
Alla borde ha detta i sin utrustning!
Nästa stora, för inte att säga enorma fel, som begås i vårt avlånga land, är att väldigt många inte har eller använder Antiseptiska medel när dem behövs, jag fattar ingenting och så här tror jag det hela ligger till!

Man köper sig spö och rullar för tusentals kronor, säng för samma summa och allt annat. Man ska fiska karp och man vill ha stor och vacker fisk och man kallar sig karpfiskare!

Man skaffar sig matta, håv, slings och vattenhink, våg o s v, MEN man glömmer en väsentlig del i vården av våra karpar. Just det lilla paket med Antiseptiska medel, som stoppar skador att bli värre, som stoppar infektioner, som gör att sår, fenor mm, läker snabbare. Ett liten paket för ett par hundralappar, det glömmer man och man skiter fullständigt hur fisken mår efter återutsättningen och så titulerar man sig som karpfiskare?! MEN alla vill fånga stora och vackra karpar, hur ska det gå till? Jag och många undrar!? Köp för fan dessa medel och använd dem, hur svårt kan det vara?!

Ny peg och man får se vad som händer.
Nog om tjat! Leken kom, leken gick och förhoppningsvis hade karparna sig en god och trevlig stund med varandra! Jag drog mig tillbaka lite och öppnade upp mig en ny plats i sjön, det rör sig om fiske på ca tio meters avstånd, på första branten och hur detta utspelade sig, kommer inom kort och fram till dess önskar jag er alla skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.