fredag 17 juli 2020

Hur högt vågar du satsa?

Det mesta av mitt fiske just nu baseras på fiske med beten som i någon form är flytande eller svävande och hur jag använder dessa, samt riggarna till dessa beten tänker jag dela med mig och sticker därför in med detta.

Effektiviteten finns där och krokarna får väldigt bra fäste, jag tappar sällan fisk och inga fiskar skadas i munnen. Sen handlar allt fiske om små mindre justeringar, för det är nu en gång så att fisken bestämmer hur den vill ha det och inte vi tyvärr!

Drömscenariot hade nog varit om vi bara kunde slänga ut det som passar oss, det enklaste och lättaste för oss, men så är det tyvärr inte och vill inte fisken ta en pop-up som står 4 cm över bottnen och vi sitter med den typen av rigg ute, ja så åker vi hem med en torr håv och matta.

Pop-ups är effektiva beten, men inte alltid!
Pop-ups är väldigt effektiva beten, dem syns bra med sina färger, dem sticker ut och detta kan vara till fördel eller nackdel. Samma sak gäller Wafters eller rent av sjunkande beten direkt tagna ur påsen du köpte och man kan börja med alla tre typer för att se vad som gäller.

Tre effektiva riggar för Pop-ups, Wafters och sjunkande boilies.

Här har ni tre effektiva riggar som egentligen täcker hela konceptet frånsett den där som står 4 cm över bottnen och då får vi titta på andra typer av riggar. Jag håller mig nära bottnen och ställer dig frågan: Hur högt vågat du satsa?

Ronnie, 360 eller Spinner-rigg, kärt barn har många namn!

Kärt barn i all ära, men denna rigg presentera din pop-up på ett bra sätt, men bara i samma höjd som komponenterna tillåter. Enkel att använda över alla typer av bottnar, men då gäller det att betet sjunker väldigt sakta och ställer sig rätt.

Lite justering av betet eller med tungstensputty kan krävas. betet skruvas på baitscrewen och sen är det själva längden på riggen som ska stämma överens med bottenförhållanden. Längd, botten och själva riggmaterialen kommer jag till senare.

Otroligt rörlig version och väldig effektiv.

Här ovan en liten variant av tidigare nänmde rigg och vissa dagar lite bättre eller sämre, fisken bestämmer! Betet, en pop-up står närmre bottnen och kroken kan spinna runt snabbare och lättare. Lite justering av bete eller med Tungstensputty runt ringen i lekandet och så märker du snabbt om det var rätt, igen fisken bestämmer. 

OBS! en sak som är viktigt med denna rigg och det är att du lägger en 2-3 mm shrink tube över kroköglan, detta eliminerar risken för att kroköglan ska fastna i din håv och riva sönder fiskens mun eller din håv, så tänk på detta!

Wafters, ett svävande bete.

Fiske med dem så kallade Wafters är effektivt vissa dagar, fisken bestämmer! Du har ett svävande bete, som hålls nere av krokens tyngd och det lätta bete gör att fisken inte tar någon notis av krokens tyngd och man får oftast bra krokfästen.

Bra för både pop-ups och Wafters.

Här ovan, en rigg som passar bra för både Wafters och sjunkande beten. Jag använder lekande utan ring till denna rigg. Lekandet är tyngd nog för att kroken ska vrida sig rätt och hålla krokspetsen neråt när fisken tar din Wafters. Riggen fungerar precis som en German-rigg och har samma effektiva fördelar.

Vill du fiska ännu längre mot bottnen, så återstår bara att skruva fast en boilie direkt från påsen och riggens egenskaper är dem samma som vid fiske med en Wafters. Alla tre riggar kan fiska med olika typer av beten, det behöver inte vara boilies av olika typer, det kan vara flytande fakebaits mm.

Alla dessa riggar ger bra och säkra hookholds!

Alla riggar är effektiva, ger bra krokfäste och är säkra för fisken. Samtidigt har du lite möjligheter för att effektivisera ditt fiske. Jag använder inga andra riggar i mitt fiske just nu och dem är klockrena och lite av en mardröm för fisken.

Vad man bör tänka på när det gäller riggmaterial till sina riggar är främst bottenförhållanden och jag ska lite exempel på hur jag tänker: Hård botten = Så kort rigg som möjligt, Halvhård botten = 20 cm lång rigg och mjuk botten = 25 cm eller vad som krävs. Själv använder jag Amnesia Black i 20 lb till 95 % och varierar längden efter bottnen.

Använd gärna coated braids eller som jag fluorocarbon eller Amnesia, alla matrial, som OM karpen eller någon oönskad fisk tar ditt bete och släpper det, så rätter riggen ut sig igen. Längre loops och anti-tangle sleeves, hjälper till att riggen kicker ut sig igen.

Det var allt för denna gång, prova dig fram nästa gång du fiskar, sitt inte med samma riggar på alla spöna och tro att det är den rätta melodin, det finns alltid något att göra om det du eftersträvar inte händer och med dessa ord önskar jag er skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.