lördag 15 augusti 2020

Under fullmånen!

Vi är nu i Augustimånad och det börjar närma sig tiden för det bästa fisket. Nätterna blir längre och karparna börjar äta mer och mer, men denna månad har även kräftfisket som kan vara störande med båtar och burar lite överallt. Lite kraftiga regn sänkte den värmeböljan som kom, men bara några dagar och så var den tillbaka ... Inte lätt med andra ord.

Jag tycker att det där med fiske efter kräftor är bra, men man måste sköta det på rätt sätt, inte lägga beslag på hela sjön och man ska vittja sina burar ofta och inte efter ett par dagar! Det låg tre burar rakt över min mäskplats och ja, det gick som det gick med dessa och jag märkte även på fisket att karparna i sjön inte är vana vid båttrafik, simmare mm. Jag fiskade ändå och visste redan att det skulle bli lite tuffare och framför allt med en Fullmåne under den kommande natten.

2 Augusti.
Vädret var varmt, ca 28 grader, men en svag sydostlig bris gjorde att det gick att andas. Spöna och dem andra grejerna var snart på sina vana platser, 4 riggar ute på rätt plats och min väntan började med att ta lite i den lilla skugga som fanns.
Vattnet hade stigit.

Efter förra fisket hade det regnat och det ställde till lite problem med podden, platsen har inga stora ytor och vid hjälp av en bräda, så blev det ganska bra ändå. Efter bara 20 minuter hade jag en liner och kände att snart skulle första runnet komma.

Första fisken kom snabbt.
Mitt antagande blev rätt, efter ytterliga en kvart hittade en liten fjällkarp min ena wafter med Fruit Beast doft och känslan att en blankning var borta var väldigt skönt.
Solen sänker sig sakta.
Eftermiddagen går mot sitt slut och mörkret sänker sig sakta över sjön, folket drar sig undan och tystnaden lägger sig. Mina tankar går till kräftfiskaren som snart ska komma och vittja sina burar, han kommer inte och jag fattar inte riktigt hur han eller hon tänkte.
Andra fisken.
Jag rivs ur mina tanker av ett blurrande från ett av larmen, en mindre spegelkarp har tagit mitt lilla test, en vit pop-up med fiskdoft och det var roligt, den andra fisken för passet och det känns skönt att se den vackla ut i friheten igen.

Skulle Fullmånen bli ett hinder?

Snart är det mörkt och med cigg och kaffe i hand spanar jag efter månen som ska komma. Jag ser den inte, då jag har en höj kulle bakom mig, men efter en stund ser jag den och till min stora glädje ligger månen lågt i atmosfären och smyger precis över trätopparna och nu gick tankarna till den stora fråga ... Skulle jag lyckas under Fullmånens sken?

Det lyckades!

Jodå! Det skulle lyckas mig! Klockan 02.55 rivs jag ur dvalan man hamnat i och jag känner att det är en bättre fisk. Den ställer till det lite för mig genom att plocka upp två andra linor, men det tillhör bara kryddan i karpfisket.

Den får sin frihet och jag reder ut härvan som den gav mig och snart ligger allt ute igen i väntan på nästa fisk och nästa ...

Tidig morgon innan regnet kom.
Resten av natten händer inget, lite liners och en Braxen, ja och så kom regnet tillbaka kraftigt under en halv timmes tid. Jag äter lite, dricker kaffe och tar en cigg. Tanken var sen att dra på en regnjacka, men det hinner jag inte, men det är lugnt jag torkar.
En galning i regnet.

Mitt i regnet drar det iväg på vänstra spö och vi snackar om high speed här, jag tar spöt och fisken bara fortsätter att ta lina, den är helt galen från den krokade sig tills jag sätter tillbaka den. En kamp med en galning helt enkelt! Den föll för en Fruity Beast pop-up, som så många andra fiskar.

Wafters igen.

Regnet avtar och slutar sen, jag börjar tänka lite på hemfärden och plockar ner det som inte behövs. Mattan och håven börjar nästan bli torra och sen kommer det ännu ett take och denna gång är det en wafters som tas och ni kan väl gissa doften.

En fin linjär sak visar sig i ytan och en minut senare visar den sig i håven och sen på mattan. Ett par snabba bilder, sin frihet och jag kan återigen försöka att torka matta och håv.

Vid 8 - tiden kom vinden.
Framåt 8 tiden kommer det lite vind över sjön och det hjälper mig att få dem sista sakerna torra. Vi vet också att karpar påverkas av vind och att dem följer dessa till en viss grad.
Jag var övertygad om att det inte skulle bli mera denna morgon och jag svalde ner den sista kalla kaffeskvätten och packade ner det sista, hade bara spöna ute och mattan och håv på tork ... Men ...
 Sista och minsta fisken.
en liten fjällis ville något annat och den blev min sista under denna sittning, max 3-4 kilo, men den måste håvas och skyddas av en matta och jag fick torka grejerna hemma. Även denna tog en wafters och den fick ha lite omvårdnad innan den sattes tillbaka.
Nöjd med fisket lade jag ut mina sista boilies och Tigers och drog mig hemåt för lite väl förtjänat sömn och om några dagar skulle jag vara på plats igen full av förhoppningar mm. Snart får du läsa vad som då hände och tills dess önskar jag er alla skitfiske!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.