fredag 4 december 2020

Kanske årets sista Karp?

Slutet av oktober och början av november var vädret milt för årstiden och fisken samlades inte på dem vanliga platserna, vilket gjorde det hela lite besvärligt. Inte nog med det, så blev suget efter gädda större och större för varje dag och jag insåg att leta efter karpen och etablera beten mm skulle ta en hel del tid av det spännande gäddfisket och jag bestämde mig för att inom kort lägga ner mitt karpfiske för året.

Jag är nöjd med mina resultat under dem pass jag lade och under dem rådande förhållanden. Mycket test av beten och andra grejer. Inga stora, men många fiskar landades och effektiviteten har hela tiden funnits där och så även att kunna ligga steget före, saknar jag något, så skulle det vara att jag inte stalkade lite mycket detta året.

3 November.
Några pass till i Linnéasjön skulle det bli innan jag skulle flytta mig till Svarte göl, som jag redan hade lagt lite tid på att hitta fisken och lägga ut lite beten till dem.

Allt har sin tid och tidigt på morgonen den 3 november kom jag till Badplatsen/Udden för att kanske få en av årets sista karpar från detta vatten. Jag hade tidigare känd att fiske med pop-ups var på en nergående trend, då många av årets fiskar var fångade på just den typen av beten eller på Wafters och något annat skulle användas denna dag.

Snowmans hela dagen.
Det fick bli Snowmans, min tanke var att dessa inte hade används i någon större omfång och att dessa även stod fint på bottnen, så tre likadana beten presenterades för fisken under denna dag och det kändes lite som att det fick bära eller brista.
Små eller stora mesh bags?
Stora eller små bags med boiliecrumb, var också en fråga och jag körde lite blandad på spöna för att se vad som var bäst och om Braxnarna skulle bli en plåga.
Stringer av PVA-tejp.
Jag mäskade lite mindre, fast jag spred lite boilies och gjorde ett par stringers med 4 stycken 15 mm boilies och lite PVA-tejp och på det sättet hade jag båda bete och doft runt mina fällor.
Come on!
Det går lite mera än en timme och jag får lite liners och sen tar detta stop och man sätter sig igen och sen startar det igen och slutar o s v. Det sade mig att något fanns framför mig och kanske skulle jag lyckas?
Blanksaver!
En stund senare, en stund med frustration och ett farande upp och ner från stolen. Men det skulle hända! Först lite konstiga rörelser i ena hangers och sen ett drop, varefter linan drogs ut, ingen Braxen!

Karpen gjorde sitt bästa och jag likaså och den fick en liten stunds vila i håven, en fjällis runt kanske 4,5 kilo, men den räddade min dag.

Den blev dagens ända fisk.
Den fick snart sin frihet igen, lite boilies spreds och exakt samma rigg med bag och stringers lades ut. Tyvärr blev den dagens ända fisk och jag anser fortfarande att dessa enstaka fiskar är strykare som rör sig fram och tillbaka i sjön och ett kännetecken på att fiskarna inte har ställt sig inför vintern.
Synliga beten eller match the hatch?
Man ser tillbaka på det snart gångna året, på vad som har hänt i fisket, vad man har haft framgång med och vad man har använd för beten och framför allt riggar och detta skapar olika tankar, så som ska man köra vidare med synliga fluorobaits eller anpassa sina beten till samma som man mäskar med, alltså match the hatch, som det så fint heter?
Chod-riggen.
Chod riggs och German riggs har varit effektiva under hela året i olika längder och höjder över bottnen. samma sak gäller stiff hinged stiff riggs och det ville jag ändra på och tog till lite snowman riggar, men om det hjälpte, det kan jag inte svara på över en landad fisk.
Storleken på D:et bestämmer du.
Här en närbild på hur kroken är knyten. Jag använder endast en knotless knot med max 4 varv på kroken och jag tycker att ett litet D har varit det bästa, men du bestämmer själv hur stort D du vill ha och hur mycket frigång din pop-up ska ha.
3 varvs blodknyt räcker.
Det är inga problem att knyta fast en ring swivel, när riggen är längre, men jo kortare du gör den, jo svårare blir det att knyta. Det räcker med en blodknyt och tre varv och sen värmer du linänden med en tändare och en liten kula skapas, det håller!
Ibland är det korta Chod-rigs som gäller.
Jag har under otaliga pass under året märkt, att man får laborera lite med höjden ditt bete ska stå över bottnen och jag kör alltid med olika höjder på mina pop-ups, för att se vad som fungerar bäst och därefter ändra jag alla riggar till det bästa.
En liten hjälpande guide om du vinterfiskar dina karpar.
Sist och inte minst ska jag bjuda på en liten guide som många vinterfiskare använder sig av och den ger dig ett hum om hur det är och kanske även om det är lönt att ge sig ut.

Min egen inställning är att jag bara fiskar om det går, karpen måste äta för att hålla sig vid liv. Men denna guide stämmer väl överens med mina egna erfarenheter från flera vatten. Jag bjuder på den, drar till Svarte göl och skickar en stor portion skitfiske till er alla! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.