torsdag 22 april 2021

Withy pool-riggen, så enkelt med Solar Tackles Rig Cone.

En del frågor kom kring hur denna Cone fungerar, så det tittar vi på och jag gör det samtidigt som vi gör en effektiv rigg, var just denna Cone kommer till din hjälp. Solars Rig Cone är inte bara till för att skapa en curve i en shrinktube, den fungera även bra med väldigt många av marknadens linor, både normala och vidare till väldigt styva linor.

Denna gång tar vi en titt på olika linor, styva och normala och så tar vi en titt på den så effektiva Withy poll-riggen, som Steve Renyard kom fram till under sitt fiske i Withy pool, ett vatten som Den legendariska Kevin Maddocks lede, därav riggens namn.


Solars Rig Cone fungerar bra med styva material.
Styva material som Fox Rigity och Solars egna Chod rig och flera med dessa fungerar suveränt med Solars rig cone och allt du bör tänka på är, att efter du har ångrat materialet, är att du håller materialet kvar runt rig conen tills materialet har kallnat lite och curven håller formen länge.
Det blir riktigt bra och svårhanterligt.
Här en Chod-rigg för antingen en ren chod-rigg eller för en stiff-hinged stiff-rig. Curven finns där och den fungerar ungefär som Withy pool-riggen, som jag kommer till senare.
Här en fin Chod-curve.
Vill man bara ha en svagare curve i sitt material, så går det också bra genom att man bara ånger den delen, som ska ha en curve och Chod-riggen blir perfekt och den håller formen länge.
Solars Rig Cone fungerar även för Amnesia och 0,70 mm!
Material som Amnesia har inget minne, därav namnet, men man skapar enkelt ett minne i denna lina, genom att skapa minnet genom användning av rig conen.

Alla nylonlinor av tjockare slag, typ som visat här, en tjock och styvare nylon i 0,70 mm, fungerar också bra, jag använder ofta denna dimension för mina Chods/Stiff-rigs.

Välj din storlek på curven, lägg linan i skåran och ånger den.
Rig conen är så enkel att använda, man väljer spåret efter hur skarp kurvan ska vara, kontra hur högt ditt bete ska stå över bottnen. Sätt kroken i skåran och lägg linan/shrinktuben runt conen och se till att allt ligger fritt och sedan är det bara att låta ångern göra sitt under 30 sekunder och sen håller du det hela kvar tills det har kallnat och det är klart.
Allt blir fint formad och stadigt.
Som synes, så blir det riktigt bra och med stadigt, menar jag att det finns en spänst i linan/shrinktuben och det gör att betet inte kan förflytta sig i sidled och spänsten gör det svårt för fisken att bli av med betet, linan/shrinktuben spjärnar emot.
Skapa ett litet mellanrum mellan curven och coatingen.
Det viktiga med denna rigg, är att du måste ha ett litet mellanrum mellan Shrinktubeb och coatingen, det ger riggen rörelse och det är här du ska ha din tyngd, som håller nere din pop-up.
Så här står din Withy pool rigg på bottnen.
Det finns en sak, du kan göra för att få ytterliga rörelse i riggen, du kan lösa upp materialet, var coatingen är bortskalat, det gör du mellan två fingrar, väven lossnar lite och du får mera rörelse i riggen.
Effektivitet: Rörelse, curven och styvheten.
När du har gjord detta, så kan du montera din Tungstensputty om du vill fiska denna rigg balanserad, jag personligen föredra att anpassa ett större blyhagel!
Karpen har väldigt svåra att hantera dessa!
Tittar vi på Withy pool-riggens utformning och karpens mun, samt hur karpen använder sin mun under födointag, så inser man ganska snabbt att karpen får problem. 

Det är inte lätt att spotta ut denna böjda, rörliga och konstigt formade rigg och jag har aldrig fångad en karp på denna rigg, var inte kroken har suttit fastnaglad i underkäken. Det är över, godnatt och fisken är din!

Förankra gärna Withy pool.riggen med ett SSG-hagel.
Personligen har jag märkt, att om jag fäster riggen till bottnen med ett SSG-hagel, så står den fast och far inte runt. Denna stora tyngd ser även till att hålla krokspetsen nere i karpens mun, vilket gör det än svårare för fisken att bli av med mitt bete.
Nu är det bara att tillsätta ett bra bete som ....

Det var allt för denna gång, allt du ska göra är att montera en bra pop-up, som syns bra eller dofter bra och som verkligen flyter, resten löser sig med denna effektiva rigg, som för en del ser konstig ut och det finns nog en tendens att tycka att .... Nej, det är inget för mig!

Men prova den, du förlorar inget på att prova, snarare tvärtom, den är supereffektiv! Sprid ut dina boilies lite och prova! Jag har lite saker på gång framöver, det blir lite om Kordas Crusher, hur du gör din egen Goo, hur du gör dina egna Stow indikatorer och även lite om fakeboilies mm. Så tips och sparande av pengar för hela slanten. Skitfiske på er alla och glöm inte att testa Withy pool-riggen nästa gång du är ute! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.