torsdag 9 december 2021

Den flexibla D-riggen med vanlig nylonlina!

Mejlen strömmar in och så klart svara jag så fort jag kan, men just nu är det fullt upp med olika beten som boilies, krokbeten och pop-ups som ska ordnas. Jag har fått en del mejl angående riggar, som jag ska beta av framöver, så håll er lugna.😅

I ett annat mejl, skrev en gammal Specimenhunter, som jag träffade på Kistamässan-14 och ställde frågan om jag kunde återge min fångst av Fjällkarpen i Hossmoån! Herregud, det var inte igår, utan 1986 och jag ska försöka att ge er den historien under troligen nästa inlägg och se om jag hittar en bild eller två, så det kommer. Denna gång tar jag och hjälper Stefan, som ville ha en bra rigg, som inte kostar skjortan, men som är effektiv. Den klara det mesta, förutom fiske med pop-ups.

En väldig flexibel rigg.
Man behöver en bit nylonlina typ 0,35 - 0,40 mm, en krok typ en choddy med utåtböjd ögla, en tändare och antingen en rigring i 3- 4 mm eller en baitscrew i metall eller en liten ringswivel i storlek 11, samt en anti - tangle sleeve och så sätter vi igång.

Denna rigg kan användas för en boilie direkt på bottnen, som en Snowman och även för en Wafters och den krokar fisken nästintill varje gång.

10 varv runt krokskaftet ger styrka.
Knyt fast kroken med en Knotless knot och lägg 10 varv runt kroken, se till att du har en tamp på ca 3 cm, så du kan göra ditt D.
Smälta linänden och skapa ett stopp.
Det du väljer för att fästa ditt bete, ska nu på lintampen och denna ska tillbaka genom kroköglan och nu värmer du änden på linan och en liten kula bildas och det är ditt stopp. Du ser på bilden, vad jag menar!
Loop med figure of 8 - knot.
Trä på anti - tangle sleeven och därefter gör du en ögla och knutar denna med en figure of 8 knot, som visad på bilden ovan och din rigg är klar.

Här skulle jag tipsa er om att inte knuta loopen förrän ni vet vad ni fiskar över, ha ett gäng riggar och väl på plats, fixar ni det sista och det blir rätt! Ingen mening att ha 15 cm riggar om bottnen är mjuk och allt dras ner i dyn eller hur?

Riggar på sträckbänken.
För att få riggen sträckt och rak, så hänger jag upp mina på sträck med 5 stycken 100 grams bly över natten, det brukar fungera bra och sen blir dem raka och fina.
Sträcka riggen med två rig - pullers.
Du kan även sträcka riggen med två rig pullers och det gör du antingen genom att hålla riggen sträckt över ånger eller genom att med två pullers, göra 15 - 20 små korta sträckningar. Värmefriktionen gör att riggen sträcks.
1 - 2 floatstops på riggen håller fast din Putty.
Nylonlina sjunker oftast bra, men för att vara helt säker på att din rigg ligger mot bottnen, så kan innan du monterar din AT- sleeve och knutar din loop, dra på 1 - 2 floatstops på riggen, dessa håller fast din Tungstensputty i ett fast grepp och allt kommer att ligga så bra, det nu går på bottnen.

Har du två floatstops, så rekommenderar jag dig att ha ett på mitten av riggen och det andra ca 4 - 5 cm från kroken, det hjälper till, att kroken dels vänder snabbare och dels att krokspetsen hålls nere mot karpens underkäke = flera runs!

Riggen fungerar bra med leadclip och Heli-set up!
Styvheten i nylonlinan gör att den sällan trasslar sig, blyet landar först och styvheten i linan gör att riggen lägger sig ut, även om oönskad fisk lyfter ditt bete och denna rigg kan användas för både Leadclips och som Heli - set ups, effektiv, flexibel och kostar inte mycket att tillverka och snabb att göra.

Det var allt för denna gång, jag ska återgå till torkning av bolies mm och så får vi se om det blir Hossmokarpen eller mer riggar nästa gång? Tills dess önskar jag er alla skitfiske! .... Går de att fiska?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.