fredag 24 mars 2023

Så gör du din egen Citrus dipp, enkelt och väldigt effektivt!

Det är vår mina vänner, alla säger det! Jag ser att snön är borta och det är lite mer behagligt att vara ute, men kan man lita på vad folk säger och framför allt på väderprognoserna? Jag är nog lite tveksam och ser alltid ett bakslag i ögonvrån ... Jaja, nog om det, vattnen är öppna nu, så till helgen blir det fiske, dock efter Gädda. Karparna får det nog vänta ett tag till eller hinner Gäddorna leka, så jag börjar med Karparna? Vi får se hur det blir med detta!

Hur eller hur, så har ni nog mera eller mindre förstått, hur effektiva olika Citrus är för Karpfisket, det finns i det mesta nu för tiden och det är inte utan grund. Lite surt ska det vara och surt ska det bli, men ändå med en fin sötma, som också älskas av Karparna. Så vi tar en liten titt på hur du gör din egen Citrus dipp, som verkligen ger fisk och är super enkel att göra både ute och hemma. Bilderna säger det mesta, men jag kladdar lite ändå.

Vad du behöver för att göra din Citrus dipp.

Du behöver en liten gryta, en sil, en matsked, ett decilitermått, ett rivjärn och en liten tratt och så klart något att ha dippen i när den är klar. För blandningen behöver du socker och kanske, som här en större Apelsin och en större Citron
1 deciliter socker ska i grytan.

Börja med att mäta upp en deciliter socker och häll sockret i grytan.
Tillsätt 1 deciliter kokande vatten.

Koka upp lite vatten i en vattenkokare eller annan gryta och mät upp en deciliter vatten och häll det kokande vattnet över sockret.
Rör tills sockret har smält.

Rör om, tills allt socker har löst upp sig i grytan.
Riv endast det yttersta skalet!

Nu river du försiktigt av allt skal från din Apelsin eller Citron och du ska endast riva den färgade delen av skalet, inte ner i det vita beska!
Tillsätt dina rivna skal.

Häll det rivna skalet ner i sockerblandningen och rör om ordentligt.
Låt blandningen sjuda i 2-3 minuter.

Därefter sätter du grytan med blandningen på spisen och låter blandningen sjuda under 2-3 minuter, detta frigör en massa goda saker från skalet och det märker du på doften.
Låt det hela kallna!

Ta av grytan och låt det hela kallna helt och när det är klart, så silar du blandningen, så du endast har en dipp utan skal, och därefter häller du det på burk, sprayflaska eller i vad du önskar och din dipp är klar. Smaka och lukta på din dipp och du kommer att förstå, varför Kaparna älska den!
Apelsin dipp till vänster och Citron dipp till höger.

Här ovan en dipp av varje, vill du öka mängden, så är det bara att dubbla mängden socker, skal och vatten eller fyrdubbla. It´s up to you!
Dessa dippar är 100 % PVA-säkra!

Socker och salt har samma goda egenskaper gentemot PVA-produkter, dem smälter inte förrän dessa produkter hamnar i sötvatten. Med andra ord en stor fördel, så det är bara att dippa, spraya mm. Apelsin, Citron, Lime och Grapefrukt är vad jag har provat, men det finns säkert flera bra med skal, så se dig om och testa! Det kostar inte många kronor att göra dessa dippar.

Dessa dippar tränger förhållandevis snabbt in i Boilies och Pellets och är super effektivt i en Crumb-bag eller Solid-bag. Ett litet tips nu var Karparna behöver mineraler och framför allt salt. Gör en blandning med en deciliter Himalayasalt (fintmald) och en deciliter kokande vatten, inget annat och du har en effektiv dipp för vårens fiske, om du låter en del boilies ligga i denna blandning ett par dagar innan du ska fiske. Även bra över dina floaters! Try it they like it och så klart skitfiske på er alla!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.