onsdag 17 februari 2010

A way of life, del 4.

Jag har inga idoler, men jag har en del som jag ser upp till, bland andra är det Pete Springate och Brian Gardner. Två enormt duktiga och tänkande karpfiskara som gör sitt i det tysta och dem fiskar oftast för sig själva, jag önskade att jag hade deras optimism och tankeverksamhet när det gäller att lura Karpen till att ta betet, helt sanslösa! Det finns andra, men inte i deras klass enligt min mening!Jag är helt med på rigg camoflage och en del säger att det behövs bara i hårtfiskade vatten med ett stort fisketryck. Jag håller inte med om detta, en Karp lär sig av sina erfarenheter varje gång den landas och det kan bara bli bättre om du hela tiden ser till att ligga steget före fisken.
Vi har inte samma fisketryck på våra svenska vatten, men varför fånger man ofta fisk som inte har varit uppe på flera år eller aldrig har varit på mattan, varje gång man ändra något eller provar något nytt? Slumpen eller sammanträffande? Jag tror inte det! En Karp är en Karp oavsett vart du fiskar efter den och den reagerar likadant här som i Sydafrika! Jo mera vi kan dölja av våra riggar och tackel, jo bättre är det och det finns hur mycket man kan göra.
Jag experimenter hela tiden med nya materialer och naturliga ämnen, något som jag kommer ut med senare i år på bloggen och jag kan redan nu säga att det blir en ögonöppnare för er alla. Du kan camoflera vilket material med naturliga saker från vattnet du fiskar i och det är knappt att det syns att det är en rigg, betet syns, men resten är borta!
Med camoflage gäller det att få bort alla raka linjor oc att bryta alla synliga mönster och få bort alla små blänkande saker som kan varna Karpen för att något inte står rätt till.

Jag fiska efter metoden "One bite at the time" när jag bottenfiskar och jag använder sticks och små bags väldigt mycket i mitt fiske. Jag har alltså alltid en liten munnfull + betet när Karpen kommer och mina sticks och bags är inte större än att Karpen kan suga upp allt på en gång och jag har en fisk på mattan. Därefter gäller det nästa Karp och nästa, man är tiggare och tar vad som erbjuds med denna metod, jag fiskar även ofta med single baits och zig - riggs.
Det händer att jag gör en större mäskkampanj som dra in en hel del fisk och jag ger dem inget dygnet innan jag ska fiska och dem kommer och letar upp mina små bags och det ger en hel del fisk.
Sen finns det olika sätt att mäska, det kan vara en stor matta med partieklbeten var man kör 3 spön rätt i mäsket och 1 spö utanför eller en spridd mäskning med boilies var fisken för röra på sig mellan beten och vi vet jo alla att en Karp i rörelse är en Karp i fara, om den har din krok i munnen.


Ibland upplevar man ett lugnt fiske med en fisk på kvällen, en mitt i natten och 2 under morgonen. Lite lagom takt skulle jag vilja säga och man hinner med i lugn och ro. Men så finns det dem stunderna var man har gjord allting rätt och det händer inget på flera timmar och sen bryter helvetet lös. Först en fisk som du drillar och sen kommer det ett dubbelrun på dem andra spöna och så kan det fortsätta under ett helt dygn, det har hänt mig flera gånger och man har varit tvungen att veva in spöna eller fiska med 1 spö ute!
Några exempel är Hagasjön var jag landade 38 karpar på 72 timmars fiske, jag började vid 9 tiden på morgonen, inte ett sniff fram till 12 och det fanns fisk på platsen. Klockan 12 började det och det var fullständigt sinnesjukt, Linnéasjön hände det en tidig vårdag, jag fiskade med singlebaits nära land på dem vanliga platserna och inget hände. Efter ett par timmar såg jag en Karp rulle i ytan 60 meter ut och featurefinder spöet kom fram, här hittade jag en liten grundplatå och jag chansade med 10 fulla spoddar på platsen. En timme senare började cirkusen och jag landade 14 karpar på 26 timmars fiske och vi snackar Linnéasjön! Det har aldrig hänt före eller efter.
Rismåla har det hänt mig 5 gånger, första gången var under ett provfiske i slutet av november, vi började vid 15 tiden och vid 18 började Karpen att komma och jag kunde landa 9 fiskar på 24 timmar. Andra gången tog jag 18 Karpar och helgen efter byte jag plats och landade 14 Karpar. Fjärde gången landade jag 17 fiskar på 24 timmar och senast var det 13 på mattan under dagtid. Vad det är som sker vet jag inte riktigt, det börjar med att man fiskar några timma utan någon indikation på fisk och sen plötsligt bara börjar dem att äta frenetiskt så länge det kommer lite föda ut till dem och dem lägger ner verksamheten lika snabbt.



En fråga jag har fått är varför har jag en blogg? Jag tycker helt enkelt om att skriva och jag vill gärna dela med mig av det lilla jag kan. Jag tycker att det är alldeles för många som inte ger lite tillbaka till fisket och det är synd, alla har något att lära ut eller skriva om.
Jag vill främst lära ut hur du tar hand om fisken efter landningen, så den kan sättas tillbaka oskadd i samma vatten som den fångades eller ett annat om du har dem rätta tillstånden till att flytta fisken. Jag vill även med mitt skrivande hjälpa andra med att få fart på deras fiske och det kommer hela tiden nya som behöver hjälp och kan jag hjälpa dem, så gör jag det mer än gärna. En annan sak som bloggarna kanske kan förmedla är att jag ÄR INTE den typen av person som en del påstår jag är, det finns lite kundskap om fiske, vilket alla som är inne och tittar har insett, jag har alltid varit hjälpsam och vänlig mot alla och det kommer jag att fortsätta med om folk är likasinnade, jag är inte den som har fiskat längst efter Karp i Sverige, men kanske mest och 28 år bakom spöna ger en del erfarenhet och tyvärr även en del falska anklagelser och dåligt rykte. Hur du som läsare bedömmer mig är helt och hållet upp till dig. Träffar du mig vid något vatten, så kom fram och skaka tass och du kommer nog att inse att en del har helt fel!



Koikarp finner jag väldigt spännande, dessa färgade Karpar är lite speciellea och inte så lättlurade som den vanliga Karptypen. Dem finns i flera varianter som fjäll, spegel, rad och ibland, fast väldigt sällan även som läderkarp.
Jag fiskar efter dem med mindre beten och krok samt lite mera delikata riggar, oftast står dem undangömda i växtligheten och verkar bara komma ut efter skymningen har lagt sitt dunkel över vattnet. För det mesta rör det sig om fiskar som har gått ett tag i trädgårdsdammar och när dem blir för stora sätts dem ut i närmsta vatten var dem för gå fria och kanske överleva.
En del överleva och klarar sig, andra fallar som byte för rovfisk och rovfågel och Hägrar, dem som överlevar kan i rätt vatten bli stora och jag tror att det kan finnas Koikarp i Sverige uppåt 15 kilo och en sådan firre vore inte så dumt att landa.
Lite experimenterande i mindre grävda dammar har gett en hel del yngel som man kan sätta ut, många klara sig inte, men det finns dem som gör det och jag anser att dessa färgade individer är lite av en morot för alla karpfiskare, vetskapen att dem finns i vattnet är roligt och dem är vackra att beskåda i sin rätta miljö.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.