tisdag 18 september 2012

Är du förberedd inför den kalla årstiden?

Som utlovat, kommer här en liten guide till dig, som tänker satsa på karpen tills isen stoppar dig. Jag har fått flera mejl från mina besökare och det verkar som, att vi får se flera ute denna höst - och vinter i jakten på sin första karp från kalla vatten och det glädjar mig enormt mycket.

Man kan fiska karpen under dygnets ljusa timmar och då räcker det med en bra stol, varma kläder och ett 60 " Shelter, som har plats för att skydda dig mot vinden. Jag har dock valt att ta detta för er, som tänker fiska hela helger och då krävs det lite mera grejer och omtanke.
Vi kryper sakta, men säkert in i oktober, en av det bästa månader för karpfisket. Långa nätter, sakta kyls vattnet ner och karpen vet, att det är dags att äta upp sig inför, den långa tuffa vintern.

Naturen går sakta ner på sparlåga och löven faller och under denna månad, är det så vackert ute i naturen och bara det, är ett skådespel utan dess like.
Tiden går så otroligt fort och snart är den färgsprackande skogsdungen på föra bilden, ett minne blott och i slutet av oktober och början av november, övergår den till detta stadie och vi har flera frostnätter i veckan, vilket påverkar ditt fiske.

Jag tänkte dela upp dessa förberedelser i flera inlägg och vi får se vart vi hamnar till slut och vi börjar med det viktigsta, din komfort vid vattnet. Trivs du inte eller fryser, blir blöt mm, så kommer snart tankarna om en hemresa ganska snabbt och det funkar inte.
En bra bivvy, eller som här ett JRC Dave Lane STI - Brolly med ett Overwrap, ger dig ett bra skydd och ganska mycket värme.

Det är viktigt att du har ett extra skin över dig, det ger värme och det bildas inte så mycket kondens. Ett golv är ytterst viktigt, det är från marken och din utandningsluft som bildar kondensen inuti din andra hem.Bivvy som är 100 % kondensfri finns inte, det har ni nog märkt.
Nästa steg är en komfortabel säng, en bra kudde och ett Bedchair Cover. Ett bra tips här, som ger extra värme och som stoppar fukt, är att du kan köpa dig ett stort liggunderlag och klippa till det, så det passar i sängen.

Ett liggunderlag kostar inte mycket, men det är skönt att ligga på och det kan ligga kvar i sängen mellan fiskepassen.

Vid köp av säng, så ska du välja en med tre benpar, hela ramen skall vara vadderad, en säng med gummiband runt kanten, kan du inte täcka och kondensen stiger upp mellan ramen och dynan.

Se även till att din säng är hård i madrassen, detta ändrar sig med tiden och har du en mjuk säng från början, så ligger du svankryggig inom några månader!

 Ett Bedchair Cover som är vattentät, har en Fleece på ena sidan och som går ner en bit över sängens sidor, stoppar vind, ger skydd och faktiskt, så uppgraderar det din sovsäck med en säsong extra.

Så har du en 4 season sleeping bag med ett fleececover, så blir den uppemot en 5 season sovsäck och det är inte så dumt, när det kryper ner emot 8 - 9 minus under natten, så se det som en bra investering.
Det finns dessa stolar, som inte har några ben, den placeras på din Bedchair och fungerar då som en stol. De tar ingen plats jämfört med en vanlig stol med 4 inställbara ben mm.

Jag har oftast bara denna stol med mig vid fiske över längre perioder och den tar ingen plats under eller bakom sängen och du har även den i sängen mellan fiskepassen.
För nattfiske och fiske över flera dagar i kallt väder, är en stor varm och rymlig sovsäck ett måste, du klarar dig inte utan en bra sovsäck.

Det finns otaliga sovsäckar på marknaden och du ska se till att uppfyller alla dina kriterier, titta inte så mycket på priset, det viktigaste är att du håller dig varm och kan sova gott.

Viktiga saker du bör tänka på när du köper en 4 eller 5 season sovsäck, är att den är rymlig och passar dig, den ska vara bredd och lång.

Den bör ha fästen i varje ände, som träs över fot - och huvuddelen på sängen och den bör kunna fästa på sängens mitt med ett band, så sovsäcken ligger stilla, när du vänder dig i sömnen.

Kan du, så ska du köpa en sovsäck, som har dragkedja på båda sidorna, man vet aldrig riktigt hur man hamnar i ett swim och ut fort, det måste man ibland. Se även till att sovsäcken har så kallade Crash - zips, dragkedjor, som öppnar sig snabbt, när du ska ut, de ska i princip bara glida upp.
Dina kläder är viktiga, jag använder Trakkers Bivvysuit som pyjamas, det är en tunnare overall av quiltat tyg och den har fått en del impregnering genom årens lopp och klara en regnskur eller ett snöfall, om det skulle vara några av dessa väderfenomen, när jag ska ut mitt i natten på ett par bleep eller ett run.

Jag har även Trakkers Bib and Brace, som består av en 3/4 lång jacka, en tillhörande fleecejacka, som fungerar som innejacka och ett par hängselbyxor.

Väldigt sköna och varma plagg, men de andas inte så värst bra. Varm fleecemössa och en Hoodie ser till att man håller sig varm, tänk på att 90 % av din kroppsvärme försvinner ut genom huvudet.

Halsduk eller en Neckvarmer, samt fingerlösa torgvantar är också saker, som ingår i mina kläder. Det gäller att trivas och må bra under fisket, inte ska man behöva frysa, det finns kläder för alla väder.
Varm och torr om fötterna är också väldigt viktigt, vi har gott om varma stövlar i vårt land och mitt val blev Engelska Skee - tex boots, som är enormt varma och det finns extra innersulor att köpa, om olyckan att du plurrar, skulle vara framme.

Under den varma årstiden använder jag så kallade bivvy slippers, en plasttoffel, men på vinter sover jag med ett par avklippta Nokia stövlar, var det utslitna stövelskaftet är bortklippt, de är varma och sköna och jag kan utan problem rusa ut till den väntande karpen.
Varm mat - och dryck håller dig i toppform i vilket väder som helst och det krävs ett bra kök, för att kunna värma eller steka sina ägg och bacon på morgonen.

Mitt val är detta Coleman Double Burner Stove, som aldrig har gjord mig besviken, det fungerar i alla väder och med sin integrerade vindskydd, så går det fort att få både kaffe och maten klar på några få minuter.

Till dessa kök finns eller fanns det en bag, som Kevin Nash tog fram och här får köket plats och skydd och du får rum med lite annat också, som exempelvis skärbräda, diskborsten extra bensin mm.
Bensinkök är det bästa i kallt väder, det går inte så värst bra med gaskök, som fräser mer än tillåtet i minusgrader, men ett tips är, att du har gastuben i sängen under natten och då går det bra att koka kaffet på morgonen.

Så snart du är klar med din matlagning, så lägger du gastuben i sängen igen och på det sätter kallnar inte gasen och du får bättre effekt på förbränningen.

Använd aldrig ett kök inne i din bivvy, brandrisken är stor! Använd aldrig ett kök för att värme upp din bivvy! Det finns så kallade Bivvyheaters som ska vara säkra, men se till att det finns ventilation, annars kvävs du sakta i sömnen! Tro mig det har hänt!

Lite andra saker som kommer att hjälpa dig till bättre komfort är följande: En flaska med varmt vatten i sängen, den avger värme länge. Glöm inte en gummihammare och lite extra bivvypegs, samt lite extra stormlinor (Guyrobes), med dessa saker kan du fästa ditt hem lite extra dem dagarna eller nätter, var vinden friskar i.

Extra tändare, extra kläder, lite extra mat, det kan gå åt. Ta med dig en god bok eller annat intressant, det mörka timmarna är upp emot 15 - 16 timmar i novembermörkret och så länge kan vi inte sova.

Förberedd dig in i minsta detalj, din komfort - och hälsa går föra allt annat, trivs du inte, så fiskar du dåligt och du vill bara hem och hemma blir det inga karpar.

Nästa steg i detta blir lite om alla dina små hjälpmedel för nattfiske, samt lite om elektroniken i kallt väder. Jag hoppas du är med mig och det kommer under veckan. See Ya!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.