onsdag 19 september 2012

Elektroniken under den kalla årstiden.

Vid fiske dygnet runt under den kalla årstiden, krävs det en del elektroniska komponenter i ditt fiske och det tar vi en titt på i dag.

Vi har tyvärr inte kattögon eller annan form av nattseende och vi måste ha lyse, larmen ska fungera mm och för detta krävs det batterier.

All elektronik påverkas av kyla och du ska se till att du har bra batterier, som klarar kylan på bästa sätt. Vädret påverkar även funktionen på dina rullar och allt som står utanför din bivvy bör skyddas, något jag kommer till.
Det krävs en del lyse för att fixa till spöna under en höst eller vinternatt och du bör skaffa dig bra grejer som fungerar.

Tänk på att det är mörkt i upp till 15 - 16 timmar per dygn under november, visst lite snö på backen hjälper kanske till lite, men inte mycket.
Jag har en liten lampa sittandes i taket på min bivvy och den lyser rakt över mitt bivvytable, jag har även en större lampa, som kan hängas upp, den använder jag endast i nödfall.

Min pannlampa är en Petzl, som har ett tunt snöre och den är behaglig att bära även när man sover, ut över det har jag två bra vattentäta ficklampor, varav den ena finns i ena fickan och ....
... den andra hänger ut på podden som synes här. Grunden till detta är om jag skulle bli av med pannlampan i bivvytaket under vägen ut till ett run, så finns det en fungerande ficklampa vid spöna och som en helgardering, så finns det en i byxfickan.
Man kan gå ytterligare ett steg på ljusets väg och skaffa sig dessa små fina cykellysen som finns i vit - och rött sken, dessa passar perfekt på ditt håvskaft och med tummen sätter du bara på denna lampa.

Lyset är bra i dessa lampor och de räcker gott och väl för att kunna håva karpen en mörk höst/vinternatt, jag använder främst det röda ljuset, då det inte skrämmer lika mycket som det vita ljuset.
Dina larm är viktiga och jag rekommenderar dig att byta till nya batterier inför din höst/vintersatsning, så allt är i tip top condition inför ditt fiske.

Jag brukar fiska med tre spö, men vi har bestämt att vi får fiska med fyra spö efter 1 oktober i Rismåla, var jag tänker bedriva 90 % av mitt fiske denna höst och vinter.

Något att tänka på är att det är inte alltid vindstilla, det blåser, det fryser och det regnar och snöa ibland också och allt detta tar bort ljudet från dina larm, till den milda graden, att det kan vara svårt att höra larmen med en stängd bivvydörr.

En bra reciever eller som här en sounderbox och en reciever är guld värd dem dagarna, var vädrets makter är emot dig. Jag använder detta kit från Ultimate och har fixat 3,5 mm inputs till mina Delkims och det fungerar perfekt.
Som ett trevligt tidsfördriv mellan karparna, så är en radio bra att ha, musik och framför allt väderinformationen är bra att lyssna på och igen krävs det bra batterier, för att det ska klarar sig på ett bra sätt.
Jag predikar att man ska skriva ner allt man ser och fångar och så är det, men jag sitter inte en vinternatt med frusna fingrar och försöker att krafsa ner något viktigt och använder lyse.

Jag använder mig av en Diktafon och spelar in allt som sker och renskriver det sen under dagen, om det är bra väder eller så sker det hemma. Diktafoner kostar en del, men det är guld värda för att få med allt man upplever under en helgs fiske.
Är ni två som fiskar i samma vatten, men en bit ifrån varann, spara på mobilen och skaffa er ett par av dessa billiga Walkie - Talkies, de ligger på 300 kronor i pris och är effektiva upp till 3 kilometer i öppen terräng.

Ha dem under dina kläder och batteriförlusten blir minimal och de klara sig över en hel helg, om det inte blir för mycket onödigt kackel bland er två, er ni flera, så skaffa en uppsättning till och ligg på samma kanal.
Även hemma i värmen kan du ha koll på temperaturen ute och det är viktigt, ha koll på vädret, kolla väderprognoserna innan ditt fiske och ha koll på temperaturen under dem dagar du ska fiska.
En annan sak som jag predikar om och verkligen rekommenderar är ett SmartCast lod, det viser dig allt och lite till och det finns lyse, så du ser vad som sker under ytan, även under en becksvart novembernatt.

Dessa drivs också med batterier och du bör ha nya batterier innan du börjar ditt höst/vinterfiske, för att vara på den säkra sidan. Hur dessa lod fungerar hittar du på annan plats på bloggen, de är supereffektiva!
För allt elektronik som du tar med dig ut i kylan, krävs det bra batterier och jag har alltid använd mig av Duracell Ultra, som jag anser är de absolut bästa batterierna på marknaden.

Visst de kostar en slant extra, men det är det värd för en längre verkningsgrad och vetskapen, om att det inte läcker som en del andra märken.

Gå över vilka batterityper du behöver till dina elektroniska saker och se till att du har lite extra batterier med dig, i fall att något skulle balla ur mitt i natten.
Regnet var i antågande denna sommardag och en matta lades under spöna, denna matta är viktig, då den stoppar sand och annat från att hamna i dina rullar, larm och synliga indikatorer.

Samma sak under en höst eller vinterdag, var risken för regn eller snö är större, pegga fast den under blåsiga dagar och din saker håller sig rena.

Under hösten och vinter kan vi ha flera väderlekar under en och samma dag, det kan vara en gråmulen dag du vakna upp till, sen kommer regnet under dagen och på efter middagen spricker det upp och solen kommer fram.

Detta innebär att du har en stjärnklar frostnatt framför dig och solen torkade sina rullar och larm, men inte allt torkades och dessa små vattensamlingar fryser och låser dina larm och rullar!

Torka bort så mycket vatten du kan och lägg en torr handduk över rullarna, så slipper du att något fryser fast.

Det ser inte snyggt ut, men du ser dina dioder på larmen och du ser dina synliga indikatorer bra ändå, vid ett run, tar du bara bort handduken och tar spöet.

En matta gör det även enklare för dig att fiska med slacklines och lätta hangers, som bör ligga på backen, nu läggs de på mattan och inget hänger upp sig, när fisken tar ditt bete och dina hangers håller sig rena från smuts.
Jag använder en Barrow till mitt höst/vinterfiske och har allt på denna utanför min bivvy, fördelen med detta är att du har mera plats i din bivvy och du har allt på  en bra arbetshöjd och slipper böja dig eller leta.

Du slipper även att bära en massa saker in och ut från bivvyn, men igen, är det vädret och du bör ha ett cover över din Barrow, dessa finns att köpa och det går att ha en bit presenning, men dessa låter inte bra i vinden, så jag löste detta med ett gammalt bedchair cover, som hade fyra stycken peggingpoints och jag kan pegga ner detta cover runt om min Barrow.

Nästa steg i denna serie blir lite om karpens beteende, lokalisering, mäskning och bra kallvattensbeten och jag hoppas du hänger med mig i detta. Ha det gött och skitfiske tills dess!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.