torsdag 20 september 2012

Karpens vinterbeteende, lokalisering, mäskning och beten för kalla vatten!

Karpens beteende: Karpen är en värmeälskande fisk, det vet nog de flesta vid detta läge och när vattentemperaturen sjunker, så går karpens funktioner ner på sparlåga. 

Metabolismen (ämnesomsättningen) nersätts väsentligt och det har svårt för att tillgodogöra sig på tuffa ingredienser som typ fishmeals mm.

Synen förändras också hos karpen genom en nersättning med upp till 75 % enligt experter, som Simon Scott, som driver en av Englands största odlingar av karp och det bör man väl tro på och därför ger välsynliga beten, oftast fler napp än mörka beten.

Karpen ställer sig ofta i mindre grupperingar på 3 - 5 fiskar och de rör sig sakta i kallt vatten, intaget av föda är lågt, om inte minimalt, om du inte håller dem igång med mäskning.

Karpen äter under hela året, men på vinter kanske bara så lite som 2 boilies, men de äter varje dag oavsett vattentemperatur. Det är inte som vissa påstår eller tror, att de lägger av i slutet av september och börjar äta igen i början av maj nästa år.

Ingen karp skulle överleva detta, de måste äta för dels att överleva och för att det ska finnas energi för att bilda de nya romsäckarna, vilket sker redan nu i skrivande stund.
Här en fin spegel/läderkarp från en av mina vinterhak i Rismåla göl, man ser isen i Bloms vik i bakgrunden.

Det finns vissa perioder var det är riktigt svårt att få fisk, riktigt varför vet jag inte. Jag vet att de är på plats, jag ser dem på mitt lod, men de rör inget och de rör sig inte kanske upp till 2 - 3 dagar.

När de väl börja röra sig och äter och jag fångar dem, så har de ofta små Iglar i munnen och på vissa delar av kroppen och det är ett bevis för deras orörlighet.
En fjällkarp försöker att rymma i Bloms vik, datumet är det 18 dec - 11.

De rör sig sakta i kalla vatten, nappen kan vara väldigt försiktiga, men som i allt annat, så finns det men och ena dagen, kan du ha två bleep från en karp och den sitter där och nästa dag får du runs, som på en sommardag.

Det gäller att vara förbered på detta och jag kommer till detta i nästa inlägg. En sak kan man dock vara ganska så säker på, fightas det gör de som vanligt, kanske lite mera stelt, men du vet vad du har på kroken.

Karpen intar också några av de mest fantastiska färger under den kalla årstiden, fjällkarpen får ett vackert mässingskimrande och nästintill blodröda fenspetsar och Spegelkarparna får allt ifrån en vacker maghonybrun färg, som på den översta bilden till gyllenbruna med rödoranga fenor.
Näckrosor. Skydd, värme och föda under hela året, även under senhösten och vintern var de ruttnar och faller till bottnen.

Lokalisering av karpen: All växtlighet alstrar värme, ger skydd och någon form av föda, med andra ord, så är områden med nerruttnad växtlighet, bra platser, här finns alltid lite naturlig föda kvar och karparna vet om detta.

Andra bra platser kan vara den där bra sommarplatsen, men inte alltid, den är dock ett bra utgångspunkt om du inte känner vattnet riktigt bra.

Håll dig från peggen, som ligger närmast bilparkeringen, här har karpen varit under en viss press under hela året och den märker snabbt att det fiskas efter den.
Djupa vasskanter som denna är platser, var karpen rör sig lite fram och tillbaka och särskilt om solen ligger på här under dagen.

Inne bland stråna och precis i kanten av vassen, var bottnen brukar vara lite hårdare, där finns födan eller var den hårdare bottnen övergår till en mjukare.

Risvasar, grund, grynnor, djupare vatten, som ligger i närheten av land är också bra ställen att prova. Karpen växlar mellan grunda och djupa vatten, allt eftersom temperaturen sjunker eller stiger.

Soliga dagar går de nära land, var grundvattnet värms upp, men efter en solig dag, kommer tyvärr en kall natt och fisken söker sig ut på djupet igen.

Mäska både nära land och en plats ute på djupet och fiska några spö på varje plats. Jag fiskar oftast två spö där solen ligger på och ett ute på djupet och på natten är det vice versa, du märker snart vad som ger fisk och kan lägga alla dina spö på det givande området.
Med ett SmartCast lod är du aldrig helt blind i ditt fiske, du hittar features och du hittar karp, om du bara ger detta letande tid och notera vad du hittar. Hittar du karp, så finns de oftast här och det gäller varje år!

Ett annat bra ställe att leta efter karpen, är var vattnet påverkas minst av vädrets makter och det är i mitten av sjön, djupet spelar inte så stor roll.

Karpen älskar värme och ställer sig där den trivs bäst under sin övervintring och sjöns mitt, påverkas minst av alla ställen under denna långa period.
Bäst av allt är, om du ser fisk i rörelse eller som här, ett klart bevis för en ätande karp som avger bubblor genom att den bökar upp bottensedimentet i sin jakt på föda.

Vinden har stor betydelse, under den varma perioden av året, är nya friska vindar bra att följa, de ger syre och de samlar föda i form av insekter mm.

Under den kalla årstiden ska du undvika vinden och helst av allt fiska i lä eller med vinden i ryggen. Kalla vindar får karparna att flytta sig, om vattnet kyls ner och de ställer sig på lite mera komfortabla ställen, var det trivs bättre.
Mäskning: Väldigt många påstår att partikelbeten inte fungerar under vintern, de stämmer inte enligt mina resultat under många års vinterfiske.

Mung, Adzuki och vanliga gula ärto,r som blötlägges med Anis och chili dra till sig karpen och det håller dem på plats och det försvinner ner i deras tarmsystem utan några problem och dessa beten är billiga och enkla att tillverka.
Majs, Tiger nuts och vanlig Hampa likaså, men se upp med mängden, när du fiskar, då dessa beten fyller upp fisken snabbt. Lite och ofta är vad som gäller i kalla vatten.
Ett av de bästa beten, för att hålla kvar karpen på platsen är chilihampa, sprid en liter av detta, när du åker hem och de rotar fram varända korn under tiden du inte kan fiska.

Detta letande gör att karparna förbränner energi och energin måste fyllas på och det ska ske när du fiskar! Jo mer en karp rör sig, jo mera energi använder den och energiförrådet måste fyllas på, även i kallt vatten och hampa är inte så värst mättande för en karp.

Karparna kan vid för mycket användande av Hampa, bli präglade på dessa små knapriga frön och det kan bli svårt att få dem till att ta andra beten, så du är varnad!

En lite spodd räcker långt över ett spö och runt detta lägger du ditt krokbete, du sprider hampan med spodden genom att knycka till med spöet, när spodden är rakt över din fiskeplats, det ger en bra spridning.
Använd väl synliga beten i kalla vatten!

Bra kallvattensbeten: Med nersatt syn, så fungerar med andra ord dessa välsynliga beten, vattnet är klart på höst och vintern och dessa hjälper till för att karpen ska hitta just ditt krobete.

Det finns otaliga betesmärken på marknaden och du bör använda boilies av typen Birdfood eller annat typ, som är lättare för karpens matsmältning och utvinna det den behöver.

Det räcker nog inte bara med ett välsynligt bete, en bra fruktig eller kryddig doft hjälper dig också till bättre framgånger vid fiske i kallt vatten.

En del säger att vita och rosafärgade beten, är de som syns bäst, jag tycket att gula, oranga och gröna ger mig mest, gröna beten är super på djupa vatten.
Mitt eget val för denna höst - och vinter är Mistral I 40 i 10 mm och den tillhörande dippen, inget bete har gett mig en sådan respons förut och det bara fortsätter med detta superba helårs bete.

Jag har även dessa i 15 mm för lite snowman presentationer och det räcker egentligen för mitt fiske, jag vet att jag har ett bra vinterbete och behöver inte bekymra mig om betets verkningsgrad.
Dock ska jag ge dessa vita Vanilla Spice och den tillhörande dippen, en chans i år och jag ser fram emot vad som komma skall.

De dofter bra, en svag vaniljdoft med en ganska fin kryddig bakgrund, samt den vita färgen - Jag återkomma med mina synpunkter senare i höst eller vinter.
Jag rekommenderar dig att testa dessa naturella små 6 mm pop - ups från Mistral, massor av beten i en burk och i 6 olika färger, som alla syns bra.

Genom att de är naturella, så tar de upp dipp eller spray snabbt och du får ett lite lättare bete genom flytkraften vid fiske med snowmans, samt ett lite riktpunkt för karpen att sikta in sig på.

Jag använder dem ibland som krokbeten genom att ha 2 - 3 stycken på ett hair och det krävs bara ett litet blyhagel för att hålla dem nere. Vid fiske med två av dessa, ser jag till att de sitter en bit från varann på mina hair.

Karpen lär sig av sina misstag och de lär sig snabbt olika former, men dessa små färgade kulor har de inte fattat riktigt än - Men det kanske snart kommer? Nästa gång tittar vi på riggar och indikatorer för lite tröga höst - och vinterkarpar, visst hänger du väl med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.