torsdag 27 september 2012

Följer dina riggar bottenkonturen?

Jag ställer denna fråga till dig för den är viktig, dels märker inte karpen din rigg lika lätt och du slipper att få falska bleeps från karpens bröstfenor och du skrämmer inte bort karpen, innan den når fram till krokbetet.

Din rigg skall ligga mot bottnen och den ska följa konturen av bottnen du fiskar över. Jag vet att det finns stenar, upphöjningar och grenar, löv mm på bottnen och dessa saker kan ställa till det för oss. 

Men på det sättet, jag visar dig här, så får du ner din rigg på bästa sätt och mycket mer än så här kan vi inte göra, vi ser tyvärr inte vad som finns därute, var vi fiskar.
Knyt dina riggar och gör dem lite längre, men knyt inte någon ögla för montaget i ett clips eller liknande. Man vet aldrig riktigt hur långa eller hur korta riggar man behöver, om man inte känner till bottenförhållanden på fiskeplatsen.
Power Pro flyter och den har samma diameter hela vägen, formen är rund, stark för sin tjocklek och det gör den till mitt val.

På Engelska Tacklebox gör man tester hela tiden på olika linor och Power Pro har alltid samma diameter, som det står på spolen och det är hela vägen utan några avvikelser.

En ny Power Pro braid direkt från spolen är oduglig som riggmaterial i mina ögon, den är för styv och jag brukar kasta med den nya lina, så ytan slits lite och den kommer att bli väldig mjuk och då som först, använder jag den som riggmaterial.
Den runda formen och sättet denna braid är vävd på, gör att den tar emot Tungstensputty på ett bra sätt.
Jag tar en bit putty och drar det snabbt fram och tillbaka på riggen ungefär 8 - 10 gånger, så puttyn blir varm och den fastnar längs hela riggen och får denna att sjunka.
Därefter monterar jag Kordas små Sinkers längs riggen med ett jämt avstånd, dessa små vikter får ytterligare riggen att lägga sig och följa konturen på bottnen.
Sprid ut dina sinkers längs med din rigg, oftast räcker det med tre små sinkers på en rigg i 25 cm längd.
Sinkers sitter ganska tight mot en braid och vill du, kan du montera putty över dina Sinkers om så önskas.
Även mindre blyhagel håller din putty på plats och det sitter bra. Jag har ibland detta närmast kroken, då denna vikt, ser till att hålla kroken nere i karpens mun.
En större mängd putty över ett hagel kommer att hålla nere kroken i underkäken och det är svårt för karpen att spotta eller skaka ut krok och bete, innan den får känna på blyets tyngd.
Här en karp på väg mot håven, jag fiskade djupt och över en väldig mjuk botten och en längre rigg krävdes, för att inte allt skulle dras ner i den svarta dyn.

Visserligen gräver karpen fram sin föda ner till ungefär halva kroppslängden, men det finns gränser för hur djupt, en rigg kan ligga och ett balanserad bete, som är hårt soakad tar inte emot mera och kan därför inte ta emot dypartiklar, som oftast förstår betets doft.
 
Det var den 18 mars i år, isen bröts upp 2 dagar tidigare och med mina linor i clipsen på rullarna på rätt avstånd, en liten bag med boiliecrumb och 5 beten runt denna, så var det bara en tidsfråga, om när det skulle hända.

Lite längre riggar stod på menyn för dagen och karpen hade stått stilla ett tag, vilket en del svarta blodsugande Iglar bevittnade. Jag tog bort dessa från fisken, tog bilden och satte den tillbaka till friheten.

Det var vad jag hade att säga om riggar för kalla vatten och köldstela, tröga karpar. Skala ner och upplev ett bättre fiske, det kommer jag att göra och du kommer att få se mina resultat här fram till isen lägger sig permanent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.